Η ιστορία πίσω από τις Wellington boots, το νέο trend της σεζόν
Ποιος τις δημιούργησε και ποιος τις έκανε μόδα;
Wellington Boots ή κοινώς γαλότσες είναι η νέα τάση στα παπούτσια για το Φθινόπωρο 2020. Αυτή είναι η ιστορία της δημιουργίας τους.
Στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη τις λένε Wellington Boots, εμείς στο χωριό απλά γαλότσες. Όπως και να τις αποκαλείς, αυτό που πραγματικά χρειάζεται να ξέρεις είναι πως αποτελούν μία από τις πιο hot τάσεις της σεζόν. Όλες τις φοράμε, από την κηπουρική και τα φεστιβάλ μέχρι το κάμπινγκ και τις βροχερές ημέρες. Τώρα πλέον και για μια βόλτα ή μια επίσημη εμφάνιση αφού οι μεγάλοι οίκοι μόδας, από το Versace και την Prada μέχρι τον Dior και τη Lanvin τους έδωσαν περίοπτη θέση στις πασαρέλες τους.
Πότε και πού εμφανίστηκαν για πρώτη φορά όμως; Όλα ξεκίνησαν από τον Arthur Wellesley, τον πρώτο Δούκα του Wellington. Στις αρχές του 1800, ο Δούκας ζήτησε από τον υποδηματοποιό του στο Λονδίνο να μεταποιήσει τις Hessian μπότες που φορούσαν μέχρι τότε οι στρατιώτες. Αφαιρέθηκε η φούντα, χαμήλωσε το τακούνι, χρησιμοποιήθηκε μαλακό δέρμα μοσχαριού για την κατασκευή τους και ψήλωσαν μέχρι το γόνατο. Κερώθηκαν και μπορούσαν να φορεθούν όχι μόνο στη μάχη αλλά και σαν ανεπίσημο απογευματινό υπόδημα.
Οι μπότες πήραν το όνομα του Δούκα και γρήγορα έγιναν πολύ δημοφιλείς στους πατριώτες βρετανούς ευγενείς που ήθελαν να τιμήσουν τον ήρωά τους. Άρχισαν να φοριούνται σε υψηλούς κύκλους, από δανδήδες και έμειναν στην ανδρική μόδα μέχρι τη δεκαετία του 1840. Μετά το θάνατο του Δούκα το 1853, τη θέση τους στην ανδρική ένδυση πήραν τα μποτάκια μέχρι τον αστράγαλο (ankle boots).
Οι πρώτες Wellington Boots ήταν φτιαγμένες από δέρμα. Η καουτσούκ έκδοση ήρθε το 1852 όταν ο Hiram Hutchinson συνάντησε τον Charles Goodyear, που είχε μόλις εφεύρει τη διαδικασία δημιουργίας καουτσούκ. Αγόρασε την πατέντα για να κατασκευάζει παπούτσια και τα εισήγαγε στη Γαλλία όπου οι εργαζόμενοι στα χωράφια φορούσαν ξύλινα τσόκαρα. Οι νέες αδιάβροχες μπότες έγιναν αμέσως το αγαπημένο αξεσουάρ των αγροτών.
Η ζήτησή τους εκτοξεύθηκε στον πρώτο και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού ζητήθηκε από την εταιρεία North British Rubber Company (γνωστή πλέον ως Hunter Boot Ltd) να κατασκευάσει γαλότσες για το στρατό, απαραίτητες για τα πλημμυρισμένα, λασπώδη εδάφη της Ευρώπης. 1,185,036 ζευγάρια κατασκευάστηκαν για τον βρετανικό στρατό. Μέχρι να τελειώσει το 1945, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εργάτες και μη φορούσαν γαλότσες.
Οι Wellington Boots όμως ακόμα και τότε δεν τύχαιναν της αναγνώρισης που έχουν σήμερα. Στο χάρτη της μόδας τις έβαλε η πρώτη μεγάλη influencer, Πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1980 όταν φόρεσε ένα ζευγάρι πράσινες Hunter γαλότσες σε μία από τις βόλτες της με τον Πρίγκιπα Κάρολο. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2005, η εμβληματική Kate Moss φωτογραφήθηκε φορώντας ένα ολόιδιο ζευγάρι συνδυασμένο με σορτσάκι στο φεστιβάλ Glastonbury.
Σήμερα, Gucci, Bottega Veneta, Versace, Prada, Lanvin, Dior και Valentino κυκλοφόρησαν τις δικές τους εκδοχές σε γαλότσα και μποτάκια από καουτσούκ. Ίσιο, φαρδύ, άνετο, χρωματιστό. Η νέα τάση για πρώτη φορά δεν θυσιάζει την άνεση μπροστά στο στιλ αλλά της δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.