Pierre Cardin: Ένας άνδρας, ένα όνομα, ένας μύθος
Η ιστορία του ανθρώπου πίσω από τον σχεδιαστή που πέθανε σε ηλικία 98 ετών
Ο εμβληματικός σχεδιαστής μόδας Pierre Cardin, πέθανε σε ηλικία 98 ετών. Η ταινία «House of Cardin» αποκαλύπτει τον άνδρα πίσω από τον δημιουργό
«Δεν πίνω, δεν πήρα ποτέ ναρκωτικά... και τώρα είμαι 100!» έλεγε γελώντας ο Pierre Cardin. Πράγματι, τον Ιούλιο του 2022 θα έκλεινε τα 100, όμως o διάσημος σχεδιαστής μόδας Pierre Cardin πέθανε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 98 ετών. O ανατρεπτικός δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο Νουιγί στο δυτικό Παρίσι, όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του. Το γραφείο του με παράθυρο που κοιτά την Elysée, ήταν η βάση του τα τελευταία 50 χρόνια.
Έφτασε στη Γαλλία από την Ιταλία όταν ήταν 2 ετών, με τους κάποτε πλούσιους γονείς του, κατατρεγμένοι από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Pietro, όπως είναι το κανονικό του όνομα, ήταν το μικρότερο από τα 9 παιδιά της οικογένειας. Μαθήτευσε ως ράφτης στο Saint-Etienne και μετά, στην ηλικία των 17 ετών (1939), αποφάσισε να πάει στο Παρίσι.
«Είχα πάντοτε φιλοδοξία. Όχι περηφάνεια. Φιλοδοξία: παντού ήθελα να είμαι ο πρώτος. Να είμαι το νούμερο ένα στο σπίτι μου παρά το νούμερο δύο κάπου αλλού. Είναι αλήθεια ότι όταν ξεκίνησα δεν περίμενα ότι θα γινόμουν τόσο σπουδαίος!»
Για την παιδική του ηλικία, τη φτώχεια και τα θλιβερά παρατσούκλια (μακαρονάδες) δεν υπάρχουν πολλές αναφορές. Από την άλλη, ο ίδιος μοιράζεται με προθυμία αναμνήσεις από το ξεκίνημα της καριέρας του: «Όταν ξεκίνησα στους Paquin, Schiaparelli, Dior, Jean Marais... ήμουν ένα όμορφο αγόρι, όλοι ήθελαν να κοιμηθούν μαζί μου! Δεν έλεγα όχι, υπήρχε επιλογή. Πολλές. Ήταν η νεότητα...» Δεν παραδέχτηκε ποτέ ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του, όμως τη συζητούσε ήρεμα σε δεκάδες συνεντεύξεις όταν η λέξη «γκέι» δεν υπήρχε καν. Κρατά ακόμα μια έχθρα στον Pierre Berge, τον οποίο αποφεύγει να αναφέρει. Ο τελευταίος είχε πει: «Ο Pierre Cardin έχει μια ανείπωτη χυδαιότητα, σ' ένα χρόνο δεν θα τον ξανακούσουμε καν». Ο Cardin πληγώθηκε: «ήταν ένας μοχθηρός, κακός άνδρας. Εγώ, το αντίθετο. Ήθελα να συνεργαστώ, να καταλάβω τον άλλο».
To 1953 άνοιξε τον δικό του οίκο μόδας και έμεινε στην ιστορία. Οι συλλογές του ήταν πολύ δημοφιλείς ακόμα και στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία. Ξεκίνησε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του '60 γοητευμένος από το μοντέλο Hiroko την οποία προσέλαβε. Το 1990 παρέλασε το Πεκίνο, την Απαγορευμένη Πόλη. Στην Κίνα, αν ρωτούσες ποιος είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, οι μισοί θα απαντούσαν ο Cardin. Τον επόμενο χρόνο, η γνωριμία του με την Raïssa Gorbachev του άνοιξε το δρόμο για τη Μόσχα. Προσέλαβε 50 κορίτσια και έκανε επίδειξη στην Κόκκινη Πλατεία. Όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Παρίσι, ο πρέσβης θέλησε να τον συστήσει στον Cardin κι εκείνος γελώντας είπε «Τον ξέρω πολύ καλά, όλη η Ρωσία τον ξέρει!».
Σε πολλές αναφορές αρχείου -που γυρίστηκαν όταν ήταν 40, 50, 60 ετών- μιλάει για τον "Pierre Cardin" σε τρίτο πρόσωπο, όπως ο Alain Delon. Αλλά ο σχεδιαστής εξηγεί με την φυσική του αυθεντία ότι «η Pierre Cardin είναι μια επωνυμία. Το brand μου έχει τη δική του ζωή, δεν είναι εγώ».
Ο Pierre Cardin ήταν βουλιμικός σε σώμα μοντέλου. Η γοητεία, η φινέτσα και ο ανδρισμός του μάγεψαν την Jeanne Moreau την οποία μέχρι τότε έντυνε για τις ταινίες της η Chanel. Οι δυο τους αγαπήθηκαν πραγματικά. Η σχέση τους ήταν επαγγελματική, φιλική, ερωτική. Ο Cardin χρηματοδότησε την ταινία "Jeanne la Francaise" που γυρίστηκε στην Βραζιλία το 1973. Πήγαν μαζί ρομαντικές διακοπές στην Ελλάδα. Για τέσσερα χρόνια ζούσαν τον απόλυτο έρωτα, συμφωνούσαν σε όλα, συμπλήρωναν ο ένας τον άλλο. Όμως ήταν και οι δύο πολύ παθιασμένοι με τις δουλειές τους κι αυτό κάποια στιγμή σήμανε το τέλος της σχέσης τους. Παρέμειναν καλοί φίλοι μέχρι το θάνατό της το 2017.
Μετά τη μόδα, ο Cardin άρχισε να ασχολείται με το σχεδιασμό επίπλων. Στη συνέχεια άρχισε να ανακαινίζει σπίτια και κάστρα. Στο Lacoste, του ανήκουν περίπου 40 κτίρια τα οποία έχει ανακατασκευάσει και αφήσει άδεια. Ο ίδιος παραδέχεται ότι μόλις βιώσει την απόλαυση της αγοράς, σταματάει να τον ενδιαφέρει, δεν έχει χρόνο να το απολαύσει. Κάποια στιγμή, ο Bernard Arnault, της LVMH, τον πλησίασε για συνεργασία αλλά εκείνος αρνήθηκε. Δεν έχει σκεφτεί το θέμα της διαδοχής του brand του μετά το θάνατό του αλλά καμιά φορά σκέφτεται ότι δεν θα ήταν άσχημα αν είχε κάνει ένα παιδί με τη Jeanne.
To 1997 ο Jacques Chirac του απένειμε τιμητικό τίτλο για το έργο του. Η ιστορία του Pierre Cardin, του ανθρώπου πίσω από το σχεδιαστή κυκλοφορεί ήδη στο σινεμά. Εκτός από τα αρχεία του οίκου Cardin, στην ταινία μιλούν ο Jean Paul Gaultier, η Sharon Stone, η Naomi Cambell, ο Philippe Starck. Αυτή είναι η ζωή του «τελευταίου αυτοκράτορα».