Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «The Marvelous Mrs. Maisel»
© The Marvelous Mrs Maisel/Facebook/Amazon Prime Video
Fashion

Τηλεοπτικές σειρές που αναβίωσαν τη μόδα του ’50 και ’60

Το μοναδικό στιλ ντυσίματος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς τηλεοπτικών σειρών εποχής που παράγονται μέχρι σήμερα.

Η vintage αισθητική στα «The Marvelous Mrs Maisel», «Mad Men», «Most Beautiful Thing» και «The Hour»

Η μόδα στις δεκαετίες του 1950 και 1960 βρισκόταν στο απόγειό της. Οι γυναικείες ενδυμασίες είχαν χρώμα, φινέτσα, τόλμη και εγκαινίασαν ένα νέο ρεύμα που παραμένει διαχρονικό και συνεχίζει να εμπνέει τους σύγχρονους σχεδιαστές, οι οποίοι επαναφέρουν στοιχεία παλαιότερων εποχών στα ενδύματα. Πέρα όμως από τη βιομηχανία της μόδας, αυτό το μοναδικό στιλ ντυσίματος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς τηλεοπτικών σειρών εποχής που παράγονται μέχρι σήμερα.

Μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές σειρές που αναβίωσαν τις αξεπέραστες εμφανίσεις εκείνης της περιόδου, ήταν οι: «The Marvelous Mrs. Maisel», «Mad Men», «Το Πιο Ομορφο Πράγμα/Girls From Ipanema» και «The Hour».

«The Marvelous Mrs. Maisel»

Το «The Marvelous Mrs. Maisel», πολυβραβευμένο τηλεοπτικό πρότζεκτ της Εϊμι Σέρμαν-Παλαντίνο  (“Gilmore Girls”, “Bunheads”) που έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα Amazon Prime Video το 2017, είναι δημοφιλές για τον γρήγορο διάλογο, τις έξυπνες ατάκες, τις ερμηνείες και τα κοστούμια εποχής. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με αρχές ‘60 και ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία της σειράς, ήταν οι εντυπωσιακές vintage λεπτομέρειες σε κάθε πλάνο. Από την κομψή ενδυμασία και τις κομμώσεις μέχρι τα αμάξια και τα εστιατόρια στο κοσμικό Upper East Side, ο θεατής «μεταφέρεται» απευθείας στην καθημερινότητα εκείνης της εποχής. Η πρωταγωνίστρια της σειράς, μητέρα, νοικοκυρά και ανερχόμενη σταρ της stand-up κωμωδίας Μιτζ Μέιζελ (Ρέιτσελ Μπρόσναχαν), ντύνεται με έντονα χρώματα,πάντα συνδυασμένα με τα κατάλληλα αξεσουάρ στις ίδιες αποχρώσεις. Η –βραβευμένη με Emmy– σχεδιάστρια κοστουμιών της σειράς Ντόνα Ζακόφσκα, δημιουργεί ιδανικά ενδύματα «κομμένα και ραμμένα» για κάθε χαρακτήρα, ακολουθώντας πιστά την τάση των δεκαετιών.

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «The Marvelous Mrs. Maisel»
© The Marvelous Mrs Maisel/Facebook/Amazon Prime Video

«Στην πρώτη σεζόν, το στιλ της Μιτζ έμοιαζε περισσότερο με αυτό της Όντρει Χέπμπορν, ενώ για τη δεύτερη σεζόν πλησίασα πιο πολύ τις εμφανίσεις της Γκρέις Κέλι», δήλωσε η Ζακόφσκα σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Hollywood Reporter. «Η επιρροή από τις πολυσυζητημένες ενδυμασίες της Γκρέις υπάρχει ακόμα στην τρίτη σεζόν, όμως για το πρώτο επεισόδιο στο οποίο η ηρωίδα διηγείται μια σειρά από χιουμοριστικές ιστορίες σε φαντάρους αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, εμπνεύστηκα από φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε κατά την περιοδεία της σε στρατιωτικές βάσεις της Νότιας Κορέας το 1954». 

Εκτός όμως από τις πτυχές και το υπόβαθρο του κάθε χαρακτήρα, η Ζακόφσκα δημιουργεί και με βάση την τοποθεσία που πραγματοποιούνται τα  γυρίσματα. «Το ξενοδοχείο Fontainebleau στο Μαϊάμι ήταν έμπνευση για μένα. Το επισκέφτηκα δυο εβδομάδες πριν την έναρξη των γυρισμάτων και είχε ενδιαφέρον – υπάρχει λάμψη και τη βλέπεις στις φωτογραφίες του Φρανκ Σινάτρα που κρέμονται στους τοίχους, όμως όσοι είδα φορούσαν αμάνικα μπλουζάκια και σορτς».

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «The Marvelous Mrs. Maisel»
© Facebook/The Marvelous Mrs Maisel/Amazon Prime Video

The Marvelous Mrs. Maisel Season 1 - Official Trailer [HD] | Prime Video

«Mad Men»

Η εμβληματική σειρά του Μάθιου Γουάινερ «Mad Men», χαρακτηρίζεται ως το τελευταίο σπουδαίο τηλεοπτικό δράμα της δεύτερης «Χρυσής Εποχής» της τηλεόρασης, εισάγοντας ένα νέο κεφάλαιο για το Μέσο. Το show που ολοκληρώθηκε το 2015, παρουσίασε θεματικές όπως η ταυτότητα, οι οικογενειακές και επαγγελματικές σχέσεις, η φυλετική διάκριση, η ανεξαρτησία των γυναικών, ο εθισμός και ο καταναλωτισμός, με φόντο τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές της δεκαετίας του ’60.

Όμως η σειρά, της οποίας η πλοκή αναπτύσσεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και φτάνει μέχρι τις αρχές του ’70, ξεχώρισε και για τα κοστούμια εποχής που είναι διαχρονικά και οι γραμμές τους υιοθετήθηκαν από σύγχρονους σχεδιαστές. Η μόδα παρουσιάζεται αυτούσια στη σειρά,μέχρι και οι πιο μικρές της λεπτομέρειες. Καρφίτσες, κολιέ με μεγάλες χάντρες και πέρλες, σκουλαρίκια, διάφανα ή εμπριμέ φουλάρ, καπέλα, γάντια, κάλτσες με ρίγα, γόβες στιλέτο και στη συνέχεια πλατφόρμες, ολοκληρώνουν την απόλυτη φινέτσα εκείνων των χρόνων. 

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «Mad Men»
© Mad Men/Facebook/AMC

Οι Τζόαν (Κριστίνα Χέντρικς), Πέγκι (Ελίζαμπεθ Μος), Μπέτυ (Τζένουαρι Τζόουνς), Μέγκαν (Τζέσικα Παρέ), Σάλι (Κίρνα Σίπκα) όπως και δευτερεύοντες χαρακτήρες που εμφανίστηκαν στη σειρά, έλαμψαν στο αποτέλεσμα της αρχικής ιδέας της σχεδιάστριας κοστουμιών Τζέινι Μπράιαντ. «Όταν σχεδιάζω τα κοστούμια στη σειρά και σκέφτομαι τους χαρακτήρες, ερευνώ πολύ κατά τη διαδικασία. Για την Πέγκι, εμπνέομαι από τη θρυλική μορφή εκείνης της εποχής στο χώρο της διαφήμισης, Μέρι Γουέλς Λόρενς. Επιπλέον, διαβάζω το περιοδικό Ladies Home και παλαιούς καταλόγους. Η Πέγκι ποτέ δεν ακολουθεί τη μόδα, ούτε την ενδιαφέρει. Για να ντύσω τους χαρακτήρες που ασχολούνται περισσότερο με τις τελευταίες στιλιστικές τάσεις, ανατρέχω σε vintage τεύχη περιοδικών όπως η Vogue, το Harper's Bazaar και παρακολουθώ ταινίες της εποχής», εξήγησε η Μπράιαντ σε συνέντευξή της στο Marie Claire λίγο πριν το φινάλε της σειράς, το 2015.

Όπως δήλωσε η ίδια, «είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το Mad Men δεν είναι μια σειρά μόδας». Και συμπλήρωσε: «Αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου, είναι περισσότερο η αφήγηση της ιστορίας των χαρακτήρων».

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «Mad Men»
© Youtube/Mad Men

Mad Men Trailer

«Το Πιο Ομορφο Πράγμα/Girls From Ipanema»

Η βραζιλιάνικη σειρά σε παραγωγή του Netflix «Το Πιο Ομορφο Πράγμα/Girls From Ipanema» (Coisa Mais Linda), μας μεταφέρει στο Ρίο ντε Τζανέιρο του 1959. Η Μαρία «Μαλού» Λουίζα (Μαρία Καζαντεβάλ) μετακομίζει στο Ρίο από το Σάο Πάολο με όραμα να ανοίξει εστιατόριο μαζί με τον σύζυγό της. Ωστόσο, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο βλέπουμε ότι η ιδέα απέχει από την υλοποίησή της, μετά από μια σειρά γεγονότων που θα αλλάξουν τη ζωή της πρωταγωνίστριας. 

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «Το Πιο Ομορφο Πράγμα»
© Cosa Mais Linda/Youtube

Η γυναικεία ενδυνάμωση βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής σειράς, της οποίας η δεύτερη σεζόν είναι ήδη διαθέσιμη στην πλατφόρμα streaming. Τα συγκλονιστικά τοπία που μοιάζουν σαν καρτ-ποστάλ, οι ήχοι της μπόσα νόβα, τα σκηνικά αλλά κυρίως οι υπέροχες βραδινές τουαλέτες, δίνουν τον τόνο μιας ζωής σε διαφορετική κουλτούρα, από την οποία δεν απουσιάζει η φινέτσα. Η Μαλού που προέρχεται από εύπορη οικογένεια, προτιμά τις Α γραμμές στα φορέματα και τις στενές φούστες: είναι η απόλυτη pin-upγυναίκα, χαρακτηριστική της εποχής. Συχνά, η εμφάνιση και η κόμμωση θυμίζει αυτή της Όντρει Χέπμπορν στο «Πρόγευμα στο Τίφφανυς», όμως η αύρα της, την κάνει ξεχωριστή.

Most Beautiful Thing | Official Trailer [HD] | Netflix

«The Hour»

Η βρετανική σειρά «The Hour» της Αμπι Μόργκαν που προβλήθηκε στο BBC το 2011 και διήρκησε μόλις δυο σεζόν, ακολουθεί το στήσιμο μιας νέας ειδησεογραφικής/ερευνητικής εκπομπής που έκανε πρεμιέρα στο BBC το 1956, την εποχή της Ουγγρικής Επανάστασης και της κρίσης του Σουέζ. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για μια ακριβή τηλεοπτική παραγωγή, καθώς ακόμα και με μια πρώτη ματιά, ο θεατής αντιλαμβάνεται τις ρετρό «πινελιές» στα αντικείμενα, τα έπιπλα, τη διασκέδαση στη δεκαετία του ’50, που συνθέτουν την vintage ατμόσφαιρα. Ολες οι ενδυμασίες για τους βασικούς χαρακτήρες, δημιουργήθηκαν από την αρχή με σχέδια και μηχανές, ενώ όσον αφορά τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, το τμήμα κοστουμιών νοίκιασε ρούχα από εταιρείες με έδρα το Λονδίνο.

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «The Hour»
© The Hour/Facebook/BBC

Η σχεδιάστρια κοστουμιών της σειράς Σούζαν Κέιβ,παρακολούθησε τηλεοπτικές παραγωγές του ‘50 από το αρχείο της British Pathe, ώστε να ξεκινήσει την έρευνα γύρω από τη μόδα της εποχής. Στη συνέχεια, μελέτησε το φωτορεπορτάζ της δεκαετίας, μαζί με περιοδικά και ταινίες. «Σημείο αναφοράς υπήρξαν και διάσημες προσωπικότητες από διαφορετικές περιόδους: το ανεπιτήδευτο στιλ των Τζακ Κέρουακ και Τζέιμς Ντιν για τον Φρέντι (Μπεν Γουίσοου), το κομψό ανδρόγυνο στιλ της Κάθριν Χέπμπορν και της Σούζαν Σόνταγκ για την Λιξ (Αννα Τσάνσελορ) και η κλασσική κομψότητα της Γκρέις Κέλι για τη Μάρνι (Ούνα Τσάπλιν)», είπε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Elle, το 2012.

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «The Hour»
© The Hour/Facebook/BBC

THE HOUR Extended Trailer - Returns NOV 28 BBC AMERICA

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice