Τα 9 plus-size μοντέλα που έγραψαν ιστορία στις πασαρέλες

Κάθε φορά η επιλογή τους χαιρετίζεται με ενθουσιασμό

Τα 9 plus-size μοντέλα που η παρουσία τους στις πασαρέλες σηματοδότησε μια νέα εποχή για τη μόδα και τα πρότυπά της.

Ο όρος plus-size έχει μπει πλέον για τα καλά στο σύμπαν της μόδας, και ζήτω. Στο σόου του Versace για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021, η Ντονατέλα Βερσάτσε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όχι ένα αλλά τρία μοντέλα αυτής της κατηγορίας κάνοντας το δικό της statetment για τη διαφορετικότητα επί της πασαρέλας και συμπληρώνοντας την ιστορία του οίκου με μια ακόμα λαμπρή σελίδα.

Εδώ και μερικά χρόνια η μόδα αποφάσισε να ανοίξει τον μικρόκοσμό της και να συμπεριλάβει τους πάντες. Κι αν ακόμα οι κοινωνίες ανά τον κόσμο δείχνουν από ανύπαρκτη μέχρι πολύ περιορισμένη αντοχή, η βιομηχανία της μόδας φαίνεται να αναρρώνει από την εμμονή να επιβάλλει πρότυπα και να αποκλείει τη διαφορετικότητα. Μυρίστηκε χρήμα ή τελικά υπάρχει ελπίς;

Ό,τι κι αν συμβαίνει, το γεγονός ότι όλοι οι σωματότυποι έχουν τη θέση τους στον κόσμο της ομορφιάς μόνο παρηγορητικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ανατρέχουμε στην ιστορία της «νομιμοποιημένης» καμπύλης και παρουσιάζουμε τα 9 πιο εμβληματικά plus-size μοντέλα των τελευταίων δεκαετιών.

Στέλα Έλις

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stella Ellis (@stellaellis) on

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Γκοτιέ και η Στέλα Έλις σηκώνουν τη σημαία της επανάστασης. Η Στέλα έχει γεννηθεί στο Ισραήλ, μιλά έξι γλώσσες και ζει πλέον στη Νέα Υόρκη, παντρεμένη με τον Dov, έναν διάσημο hair stylist.

Ο σάλος (με την καλή έννοια) που δημιούργησε στο σόου του Γκοτιέ, της άνοιξε έναν νέο επαγγελματικό ορίζοντα. Δούλεψε με τον Τιερί Μιγκλέρ στην εμβληματική συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 1995 κι εμφανίστηκε στο σκανδαλώδες βιβλίο της Μαντόνα Sex.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stella Ellis (@stellaellis) on

Την έχουν φωτογραφήσει από τον Στίβεν Μέιζελ μέχρι τον Πάουλο Ροβέρσι. Έχει περάσει από τις σελίδες της ιταλικής και γαλλικής Vogue, το Elle και το Glamour.


Σόφι Νταλ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @y2k__fashion on

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είναι η σειρά της Λονδρέζας Σόφι Νταλ. Ως παιδί έχει αλλάξει 10 σχολεία και 17 σπίτια σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Ινδία. Στα 18 της γνωρίζει μια συντάκτρια της βρετανικής Vogue και κολλάει το μικρόβιο. Την επόμενη χρονιά φιγουράρει στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου. Η Σόφι φορά νούμερο 12, ενώ στις πασαρέλες κυριαρχεί η Κέιτ Μος και το heroin chic της. Η κουκλάρα με το στρογγυλό baby face της επιβάλλεται. Μετακομίζει στη Νέα Υόρκη προς αναζήτηση της περιπέτειας. Γνωρίζει σε ένα πάρτι τον φωτογράφο Στίβεν Μέιζελ, που την προσλαμβάνει για το εξώφυλλο της ιταλικής Vogue. Εργάζεται ως μοντέλο για μία περίπου δεκαετία, σταματά στα 32 της, για να γίνει συγγραφέας, μητέρα, μαγείρισσα. Πρωταγωνίστησε σε καμπάνιες των Versace, Alexander McQueen, Boucheron, Pringle, Godiva, Banana Republic, Gap, Yves Saint-Laurent, έγινε εξώφυλλο σε βρετανική και ιταλική Vogue, όπως και στα περιοδικά Elle, Harpers Bazaar, Red, Numero, Arena και Tatler. Την έχουν φωτογραφήσει, μεταξύ άλλων, ο Ρίτσαρντ Άβεντον, ο Πίτερ Λίντμπεργκ, ο Στίβεν Κλάιν και ο Στίβεν Μέιζελ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sophie Dahl (@mssophiedahl) on

Η ίδια έχει πει: «Για χρόνια γράφτηκαν εγκληματικά πράγματα για το σώμα μου - έγιναν για τις εφηβικές καμπύλες μου αναλύσεις σαν να ήταν κάποιο είδος πολιτικής δήλωσης. Στην πραγματικότητα δεν ήταν. Απλώς μου άρεσε να τρώω κέικ και να πίνω πολύχρωμα κοκτέιλ και White Russians, ποτά για μεγάλους μεταμφιεσμένα σε ποτά για παιδιά».


Κρίσταλ Ρεν

Η Κρίσταλ Ρεν και ο Ζαν Πολ Γκοτιέ / EPA/LORENVU

Η Κρίσταλ Ρεν μπήκε στη high fashion μόδα στα 14. Της είπαν πως αν ήθελε να προκόψει στο μόντελινγκ, έπρεπε να χάσει κιλά, περίπου το ένα τρίτο του βάρους της. Υπάκουσε στις επιταγές τους, υπέφερε για χρόνια από νευρική ανορεξία. Ώσπου αναθεώρησε τη ζωή και τις επιλογές της. Έβαλε 32 κιλά, ξαναμπήκε στο νούμερο 12, πήγε σε πρακτορείο που μανατζάρει plus-size μοντέλα. Ήταν η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε από γαλλικό οίκο μόδας (Chanel). Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους φωτογράφους, δούλεψε στις καμπάνιες των Chanel, Dolce & Gabbana, Jean Paul Gaultier, Jimmy Choo, DSquared², Zac Posen, Mango και H&M. Φόρεσε στις πασαρέλες τα ρούχα των Chanel, Zac Posen, Vena Cava, Heatherette, Elena Miro και φυσικά του πρωτοπόρου Ζαν Πολ Γκοτιέ. Έχει ποζάρει στις σελίδες των μεγαλύτερων περιοδικών, μεταξύ των οποίων και του τεύχους με μαγιό του Sports Illustrated (2012). Σήμερα έχει αδυνατίσει με τρέξιμο και γιόγκα, έχει πέσει στο νούμερο 8, και είναι βίγκαν. Έχει γράψει δύο βιβλία για τις περιπέτειές της με τα κιλά και τη νευρική ανορεξία.


Μπεθ Ντάιντο

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beth Ditto (@bethditto) on

Ο φοβερός και τρομερός Γκοτιέ το 2010 προχώρησε το πράγμα ακόμα περισσότερο. Για το σόου της συλλογής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2011, στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, προσέλαβε τη μουσικό Μπεθ Ντάιντο. Frontwoman των Gossip, η Μπεθ άνοιξε και έκλεισε το σόου, ενώ τραγούδησε κιόλας. Ο Γκοτιέ θα δήλωνε, το 2016, βλέποντας ενθουσιασμένος την Μπεθ Ντάινο να κάνει πασαρέλα στο σόου του Marc Jacobs, στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης: «Τα μεγάλα κορίτσια είναι όμορφα και η Μπεθ είναι σούπερ όμορφη. Ζήτω η ομορφιά με σχήματα, στήθη και πωπούς».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beth Ditto (@bethditto) on

Το 2012 η Ντάιντο συνεργάστηκε με τα MAC δημιουργώντας τη δική της σειρά καλλυντικών, ενώ το 2016 ανακοίνωσε τη διάλυση των Gossip με σκοπό να αφοσιωθεί στη μόδα και τη σόλο μουσική καριέρα.


Φατίμα Τζαμάλ

Φατίμα Τζαμάλ / © Steve Ferdman/BFC/Getty Images

Η Φατίμα Τζαμάλ είναι τρανς, μαύρη και plus-size. Ενεργό και δραστήριο πρόσωπο της μαύρης και LGBTQ2 ακτιβιστικής κοινότητας, ασχολείται με τη μόδα και την τέχνη. Γεννημένη στην Ατλάντα, έγινε γνωστή ως συγγραφέας, performance artist και μοντέλο. Αξιοσημείωτη υπήρξε η παρουσία της στο σόου Identities του σχεδιαστή Stefano Pilati, στη Φλωρεντία. Με τα τρανς μοντέλα να απουσιάζουν από τα σόου για ανδρικές συλλογές ρούχων, η Φατίμα Τζαμάλ έσπασε ένα ακόμα στεγανό αποτελώντας επιτομή του όρου gender fluid model.


Παλόμα Έλσεσερ

Παλόμα Έλσεσερ / © EPA/JUSTIN LANE

Την Παλόμα Έλσεσερ την ανακάλυψε στο instagram η makeup artist Πατ ΜακΓκράθ. Στα 28 της έχει δουλέψει με Nike, Inc., Fenty Beauty και Mercedes-Benz. Vogue, Elle, W, Wonderland Magazine και Glamour έχουν φιλοξενήσει στις σελίδες τους εντιτόριαλ μόδας στα οποία πρωταγωνιστεί. Αν δεν την έχεις δει σε fashion shows, την έχεις δει σίγουρα στην ταινία του Netflix «Uncut Gems». Τελευταία της εμφάνιση στο σόου του Fendi στο Μιλάνο.


Τζιλ Κορτλέβε

Τζιλ Κορτλέβε / © Handout/Versace Press Office via Getty Images

Ολλανδέζα με ρίζες από το Σουρινάμ, την Ινδία, την Ινδονησία. Το πρόσωπο του οίκου Alexander McQueen στο σόου για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2019. Η Τζιλ περπάτησε για τη Chanel στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού το 2020, ενώ έχει φορέσει στις πασαρέλες επίσης Michael Kors, Fendi, Jacquemus, Valentino, Mugler, Rag & Bone και άλλους. Έχει γράψει ιστορία, όταν περπάτησε στο σόου του Versace αλλά και πριν 10 χρόνια για τη Chanel ως το πρώτο plus-size μοντέλο στην ιστορία των συγκεκριμένων οίκων.


Άλβα Κλερ

Άλβα Κλερ / Handout/Versace Press Office via Getty Images

Μοντέλο με έδρα τη Νέα Υόρκη, που έχει ποζάρει για μεγάλα brands όπως η Mac, η Nike ή το περιοδικό i-D. Επίσης ανέβηκε το 2019 στο catwalk για τη συλλογή Savage x Fenty της Rihanna και πρόσφατα στο σόου Versacepolis του Versace. 


Precious Lee

Precious Lee / Handout/Versace Press Office via Getty Images

Η τρίτη της Versace τριάδας. Έχει γίνει εξώφυλλο στη Vogue, υπήρξε κορίτσι της Miu Miu και του Marc Jacobs, έχει λαμπρό μέλλον.