Ρετροσπεκτίβα της Coco Chanel στο Μουσείο Μόδας του Παρισιού
Palais Galliera, Gabrielle Chanel. Manifeste de Mode/ © Olivier Saillant
Fashion

350 δημιουργίες της Coco Chanel στο Μουσείο Μόδας του Παρισιού

Από τη μαρινιέρα του 1916 ως το «μικρό μαύρο φόρεμα» και το άρωμα N° 5

Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto τιτλοφορείται η έκθεση στο Μουσείο Μόδας του Παρισιού, που είναι αφιερωμένη στο πλήρες έργο της Coco Chanel.

Η Gabrielle -Coco- Chanel στο μουσείο. Συγκεκριμένα στο Palais Galliera, το Μουσείο Μόδας του Παρισιού. Τα 350 κομμάτια της έκθεσης «Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto», που εκτείνεται σε μια έκταση 1500 τετραγωνικών μέτρων, συνθέτουν ένα πανόραμα του artwork της γυναίκας που άλλαξε το στιλ για πάντα.

Μιας γυναίκας που αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία της νέας κομψότητας που βασίζεται στην ελευθερία κινήσεων και σε ένα φυσικό attitude απαλλαγμένο από υπερβολές. Μιας γυναίκας που εκσυγχρόνισε τη μόδα, απάλλαξε τη γυναίκα από τους καταπιεστικούς κορσέδες, ενσωμάτωσε χαρακτηριστικά του ανδρικού ρούχου στο γυναικείο, και δημιούργησε ένα αληθινά progressive στιλ. Αυτό ήταν το δικό της «μανιφέστο της μόδας», μια παρακαταθήκη που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Όσο για την ίδια, υπήρξε μια πραγματικά ελεύθερη γυναίκα. Επιχειρηματίας αλλά καλλιτέχνης. Έλεγε ό,τι σκεφτόταν, έκανε ό,τι ήθελε, έφτιαξε τη ζωή της όπως την οραματίστηκε.

Για την πρώτη ρετροσπεκτίβα στο έργο της Coco στο Παρίσι, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Chanel, συνέβαλαν μουσεία του κόσμου, όπως το Victoria & Albert του Λονδίνου, το De Young Museum του Σαν Φρανσίσκο, το Museo de la Moda του Σαντιάγκο της Χιλής, το MoMu της Αμβέρσας, αλλά και ιδιώτες συλλέκτες.

palais_galliera_gabrielle_chanel_manifeste_de_mode_exhibition_pictures_by_olivier_saillant_6_ld.jpg
© OLIVIER SAILLANT

Πρόθεση της επιμελήτριας Miren Arzalluz είναι ο θεατής να γνωρίσει το σύμπαν και το διαχρονικό στιλ αλλά και να κατανοήσει την ιδιοφυία μιας σπουδαίας σχεδιάστριας μόδας που έδρασε από τη δεκαετία του ’10 μέχρι και του ’70, ωστόσο οι δημιουργίες της μοιάζουν σημερινές. 

palais_galliera_gabrielle_chanel_manifeste_de_mode_exhibition_pictures_by_olivier_saillant_10_ld.jpg
© OLIVIER SAILLANT

Γεννημένη το 1883, η Chanel έφτασε στο Παρίσι μέσω Ντοβίλ και Μπιαρίτζ για να φέρει την ανατροπή. Σε μια εποχή που στον κόσμο της μόδας κυριαρχούσε ο Πολ Πουαρέ, η Σανέλ έντυσε τις σύγχρονές της με ένα τόσο ιδιαίτερο και επαναστατικό για την εποχή στιλ, που ισοδυναμούσε με μανιφέστο. 

Το πρώτο μέρος της έκθεσης, με στήσιμο γραμμικό, αφηγείται όλη την ενδυματολογική ιστορία της Chanel. Παρουσιάζει τις πρώτες της δημιουργίες, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρουν εμβληματικά Σανέλ κομμάτια, όπως η μαρινιέρ του 1916 και η ναυτική μπλούζα, περνά στο «μικρό μαύρο φόρεμα», τα σπορ λουκ των 20s, για να καταλήξει στα σοφιστικέ φορέματα των 30s. 

palais_galliera_gabrielle_chanel_manifeste_de_mode_exhibition_pictures_by_olivier_saillant_3_ld.jpg
© OLIVIER SAILLANT

Ένα ολόκληρο δωμάτιο του μουσείου είναι αφιερωμένο στο άρωμα N° 5, που δημιουργήθηκε το 1921 και αντανακλά το πνεύμα «Coco Chanel». Δέκα πορτρέτα της Σανέλ συνοδεύουν τις δέκα ενότητες της έκθεσης και αποδεικνύουν ότι η couturière υπήρξε η ενσάρκωση του brand της. 

palais_galliera_gabrielle_chanel_manifeste_de_mode_exhibition_pictures_by_olivier_saillant_11_ld.jpg
© OLIVIER SAILLANT

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οίκος έκλεισε. Τα μόνα Chanel αντικείμενα που πωλούνταν στο 31 της rue Cambon ήταν αρώματα και αξεσουάρ. Με την άφιξη του Christian Dior και του New Look, η Σανέλ, αντίθετη με το στιλ του κορσέ, αντέδρασε επιστρέφοντας στην υψηλή ραπτική το 1954, για να θυμίσει εκ νέου το μανιφέστο της για τη μόδα.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης αναλύει τους ενδυματολογικούς της κώδικες: το τουίντ ταγέρ, τις δίχρωμες μπεζ-μαύρο γόβες, τις καπιτονέ τσάντες σε μαύρο και μπεζ, ή κόκκινο, ή άσπρο, ή χρυσό, και φυσικά τα κοστούμια και τα κοσμήματα, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Chanel look. 

palais_galliera_gabrielle_chanel_manifeste_de_mode_exhibition_pictures_by_olivier_saillant_8_ld.jpg
© OLIVIER SAILLANT

Τι αποκομίζει ο θεατής από την έκθεση; Κάθε ένδυμα μοιάζει να έχει σχεδιαστεί για το σήμερα και να μπορεί να φορεθεί σήμερα. Απλές, λιτές γραμμές, εκλεπτυσμένα υφάσματα λαμπερά διακοσμητικά στοιχεία.

Η έκθεση «Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto» άνοιξε την 1η Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 14 Μαρτίου. Για την υλοποίησή της απαιτήθηκαν έξι ολόκληρα χρόνια. Το μουσείο μόδας Palais Galliera ήταν κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας εργασιών ανακαίνισης. Ο οίκος Chanel συνέβαλε με 7 εκατομμύρια ευρώ στην αναμόρφωση του κτιρίου, και πλέον το όνομα της Gabrielle Chanel φιγουράρει χαραγμένο στον τοίχο μιας αίθουσας.

Και για τις ανάγκες του κοσμικού ρεπορτάζ, αξίζει να αναφέρουμε πως στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι πρέσβεις του οίκου Vanessa Paradis, Anna Mouglalis, Angèle, Caroline de Maigret, Charlotte Cardin, Gaspard Ulliel και Sébastien Tellier, και όχι μόνο.

1_vanessa-paradis_gabrielle-chanel_manifeste-de-mode_ld.jpg
Η Βανέσα Παραντί στην έξθεση/ © VIRGILE GUINARD

3_marion-cotillard_gabrielle-chanel_manifeste-de-mode_ld.jpg
Η Μαριόν Κοτιγιάρ / © VIRGILE GUINARD

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice