President Joe Biden and Lady Gaga
H Lady Gaga στην Ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, με φόρεμα και καρφίτσα του σχεδιαστή του Οίκου Schiaparelli, Daniel Roseberry. ©EPA/SUSAN WALSH / POOL
Fashion

Το εξωφρενικό περιστέρι της Lady Gaga και ο Οίκος Schiaparelli

Είδαμε όλοι τη διάσημη τραγουδίστρια στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ φορώντας Schiaparelli να κλέβει την παράσταση.

Ο σχεδιαστής του Οίκου Schiaparelli, Daniel Roseberry υπέγραψε το φόρεμα και την καρφίτσα περιστέρι που φόρεσε η Lady Gaga στην ορκομωσία του Biden.

Στις ορκωμοσίες Προέδρων και στις ψηφοφορίες των reality κατευθυνόμαστε στο Twitter: «Ήμουν εκεί στη στιγμή αλλαγής ανάμεσα στον 45ο Πρόεδρο και στον 46ο: για μένα αυτό είχε ένα σπουδαίο μήνυμα. Η πρόθεσή μου είναι να αναγνωρίσουμε το παρελθόν, να θεραπεύσουμε το παρόν και να είμαστε παθιασμένοι για ένα μέλλον που  θα συνεργαζόμαστε αρμονικά. Θα τραγουδήσω στις καρδιές όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν τη γη». Πράγματι, η Lady Gaga τραγούδησε στις καρδιές 40 εκατομμυρίων Αμερικανών που παρακολούθησαν την τελετή, λιγότερους από τον Ομπάμα, περισσότερους από τον Τραμπ. Στη δική της καρδιά, ο Daniel Roseberry, σχεδιαστής του Οίκου Schiaparelli, απίθωσε ένα περιστέρι που κραδαίνει ένα κλαδί ελιάς, ορατά και τα δυο από τη Σελήνη, όπως ενδεχομένως και τα γάντια του Bernie Sanders.

Ο τεξανός σχεδιαστής που αγάπησε τη Schiaparelli

Ένα σακάκι που χάιδευε το σώμα της. Στο αμερικάνικο μπλε, του διαβατηρίου και της σημαίας. Μια Couture φούστα με λούκια από κόκκινο μετάξι. «Είναι μια ερωτική επιστολή σε στη χώρα που μου λείπει τόσο πολύ αλλά και σε μια καλλιτέχνιδα, το ταλέντο της οποίας θαυμάζω χρόνια». Ο γεννημένος στο Τέξας σχεδιαστής ζει από το 2019 στο Παρίσι, όταν και ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου Schiaparelli έπειτα από 11 χρόνια στον Thom Browne. «Είναι τιμή μου να συνεχίσω εκείνο που άφησε πίσω η Schiaparelli 85 χρόνια πριν», είχε πει όταν ανέλαβε τον Οίκο που ανήκει στο Όμιλο του Diego Della Valle. «Ήταν η ιέρεια του μοντέρνου, η δουλειά της αντανακλούσε το χάος και την ελπίδα της ταραγμένης εποχής, στην οποία έζησε. Σήμερα αναρωτιόμαστε το ίδιο: με τι μοιάζει η τέχνη; Πώς ντυνόμαστε για το τέλος του κόσμου;», αναρωτιέται. Για την αρχή μιας νέας εποχής, πάντως, έντυσε τη Lady Gaga με τον συντηρητισμό των αμερικάνικων συμβόλων και με τρόπο που δεν τάραξε το κοινό αμερικανικό γούστο αλλά και με το κλείσιμο του ματιού της Έλσας. «H Schiaparelli δημιούργησε με ανοικτό μυαλό και χιούμορ. Όμως η μεγαλύτερη κληρονομιά της είναι η δέσμευσή της στη φαντασία και την ανάγκη μας να καταφεύγουμε σε αυτήν σε περίπλοκες εποχές». Ανέλαβε τον Οίκο αφήνοντας την αρχική παρακαταθήκη της ανέγγιχτη. «Όχι νοσταλγία, όχι χείλη, όχι χέρια», ήταν η πρότασή του. Στην πρώτη επίδειξη του το καλοκαίρι του 2019, τοποθέτησε ένα σχεδιαστήριο στη μέση της πασαρέλας και κάθισε εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του σόου. Τολμηρός τρόπος για να συστηθείς. Στη δεύτερη επίδειξη του, πέρυσι τον Ιανουάριο, έμοιαζε πιο σίγουρος και έτοιμος να αξιοποιήσει μερικά από τα χαρακτηριστικά μοτίφ της Schiaparelli, όπως το μάτι, το shocking pink που της άρεσε και τους σουρεαλιστικούς όγκους που αποτελούν αναφορά στη σχεδιάστρια που αψηφούσε τις νόρμες. Είδαμε όμως ξεκάθαρα το ταλέντο του και την ευφυία του να προχωρήσει μπροστά με ελατήριο το βαρύτιμο παρελθόν και πάντα με σεβασμό σε κάθε μοδίστρα και κεντήστρα που θα μεταμορφώσει το σκίτσο του σε ρούχο. Η Kim Kardashian, η Beyonce, η Michelle Obama και η Nicole Kidman είναι μερικές μόνο από τις διάσημες γυναίκες που τίμησαν τις δημιουργίες του.

Τραγουδώντας για τον Πρόεδρο και την Coco

Είναι μακριά η λίστα των καλλιτεχνών που την ημέρα της ορκωμοσίας ταξιδεύουν στην Ουάσινγκτον για να τραγουδήσουν τον Εθνικό Ύμνο ή αργότερα στη δεξίωση. Από την Aretha Franklin και τη Beyonce για τον Obama, στον Elton John, τον Michael Jackson, τη Barbra Streisand για τον Κλίντον, μέχρι (μετρήστε) τους Frank Sinatra, Harry Belafonte, Ella Fitzgerald, Gene Kelly, Tony Curtis και Nat ‘King’ Cole για τον JFK, οι ημέρες αυτές έχουν πάντα έναν συμβολισμό. Το πουλί της Gaga πέταξε πιο ψηλά από τείχη μίσους, ρητορική ψεύδους και πολιτική του εκφοβισμού. Έτεινε κλαδί ελιάς στον Bernie με τα γάντια, στη Hillary, τον Bill, τον Barack, τον Bush. Έφερε όμως και στο παγκόσμιο προσκήνιο το όνομα μιας Ρωμάνας που έζησε μια ζωή θυελλώδη, συναναστράφηκε τον Dalí, τον Cocteau και τον Man Ray, έβαλε αστακούς σε καπέλα, έφερε την τέχνη στα ρούχα. Και έχει τόση πλάκα που σε μια τόσο μεγάλη στιγμή της μετά θάνατον φήμης της, δίπλα στη σκηνή της ορκωμοσίας βρέθηκε η από πάνω ως κάτω ντυμένη με Chanel Jennifer Lopez. Coco και Elsa είχαν ανταγωνιστική σχέση, πολεμική και φαίνεται πώς για μια φορά νικήτρια ήταν η Schiaparelli.

SCHIAPARELLI - THE NEXT CHAPTER

SCHIAPARELLI HAUTE COUTURE SPRING-SUMMER 2020

SCHIAPARELLI HAUTE COUTURE SPRING-SUMMER 2020

The surreal fashion of Elsa Schiaparelli | V&A

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice