Η ηθική μόδα του Βιετναμέζου σχεδιαστή Peter Do

Ρούχα που φτιάχνονται στη Νέα Υόρκη, από ανθρώπους που σέβονται και προστατεύουν τις μειονότητες και πληρώνονται καλά.

Ο 30χρονος Βιετναμέζος σχεδιαστής Peter Do με το αιχμηρό του στυλ, την ατσάλινη φιλοσοφία και το επιχειρείν διηγείται μια υπέροχη ιστορία μέσα από τα ρούχα του.

Σε μια εποχή που η μόδα αλλάζει και αναζητά τον δρόμο της, ο Βιετναμέζος σχεδιαστής Peter Do δημιουργεί ρούχα φίνα και πρακτικά μαζί με μια ομάδα φίλων και συνοδοιπόρων με ταλέντο και ενσυναίσθηση. Η ενδιαφέρουσα ιστορία του Πίτερ Ντόου περιλάμβανει τους φίλους του. Η Lydia Sukato, ο Vincent Ho, η An Nguyen, και η Jessica Wu είναι οι συνιδρυτές και συνεργάτες του brand Peter Do, το οποίο στον πυρήνα του έχει την ηθική μόδα: προϊόντα που φτιάχνονται στη Νέα Υόρκη, από ανθρώπους που σέβονται και προστατεύουν τις μειονότητες, που πληρώνονται καλά, εκτιμάται η δουλειά τους κι εργάζονται σ΄ ένα περιβάλλον που η συνεργασία στηρίζεται όχι μόνο στην ευγένεια αλλά στον σεβασμό. Ο 30χρονος Βιετναμέζος σχεδιαστής με το αιχμηρό του στυλ και την ατσάλινη φιλοσοφία για τη μόδα και το επιχειρείν, διηγείται μια υπέροχη ιστορία μέσα από τα ρούχα του αλλά το διήγημα της ζωής του έχει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον. 

Από το Βιετνάμ στο Παρίσι 

Γεννημένος το 1990 στο Biên Hòa του Βιετνάμ, μεγάλωσε με τη γιαγιά καθώς οι γονείς του ήταν οικονομικοί μετανάστες στις ΗΠΑ. Στα 14 του μετακομίζει στα προάστια της Φιλαδέλφεια και ζει πια με τους γονείς του, όπου και προσπαθεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία μαθαίνοντας αγγλικά από τις τηλεοπτικές εκπομπές Sex and the City και Friends. Στο σχολείο δημιουργεί μια συλλογή από πράγματα που υπήρχαν στο σπίτι προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβε ότι η μόδα ήταν αυτό που θέλει να κάνει. Σπούδασε στο Fashion Institute of Technology και το σημάδι του στη μόδα έγινε πολύ γρήγορα ορατό: απέσπασε το πρώτο βραβείο από το LVMH για νέους σχεδιαστές. Το βραβείο περιελάμβανε και πρακτική άσκηση σε όποιο μέλος της κριτικής επιτροπής επιθυμούσε κι έτσι ο Πίτερ βρέθηκε δίπλα στη Φίμπι Φάιλο που τότε δούλευε για τον οίκο Celine κι εντρυφεί στη μαγεία της couture και της χειροποίητης δημιουργικότητας. Με την επιστροφή του στις ΗΠΑ, εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον Derek Lam μέχρι που το 2018 έκανε το μεγάλο βήμα να δημιουργήσει το δικό του label: μια κομούνα δημιουργίας και στυλ που απορρίπτει το εργασιακό μοντέλο του απαιτητικού και ιδιόρρυθμου σχεδιαστή όχι μόνο ως τοξικό αλλά και ως απαρχαιωμένο. 

Η κορώνα και η νέα δεκαετία 

«Δεν μου αρέσει ο θόρυβος», θα πει σε συνέντευξή του στη βρετανική Vogue. «Θέλω να λέω ό,τι χρειάζεται». Στα πρώτα βήματα του Peter Do, ταξίδεψαν όλοι μαζί για να πουλήσουν τη συλλογή τους. Δειγματίζοντας σε ένα διαμέρισμα, κατάφεραν πολύ γρήγορα να κλείσουν συμφωνίες με το Dover Street Market Ginza το NetàPorter και το SSENSE. Η καλή αρχή συνεχίστηκε με την υποψηφιότητα για το βραβείο LVMH ανερχόμενου σχεδιαστή το 2020, το οποίο μοιράστηκε με τους πέντε φιναλίστ αλλά και την υποψηφιότητα στην ίδια κατηγορία του CFDA, του σωματείου σχεδιαστών των ΗΠΑ. Με την αυτοπεποίθηση των βραβείων, τη γνώση της δουλειάς, τη χαρά να ντύνει celebrities, όπως η Σελίν Ντιόν και η Ζεντάγια αλλά και τη στέρεα βάση της φιλοσοφίας της επιχείρησής του, ο Πίτερ πατά γερά στη νέα δεκαετία που όλα τα άλλαξε η πανδημία. «Μεγάλωσα έχοντας πολύ λίγα ρούχα, πέντε με δέκα κομμάτια, τα οποία ήταν ήδη φορεμένα και τα διόρθωνα. Χρειαζόσουν ρούχα για το σχολείο ή τη δουλειά. Αυτό ήταν. Οι συλλογές του ενέχουν αυτή τη φιλοσοφία: δωρικές, με ρούχα που μοιάζουν διαχρονικά, με δύναμη κι από καλά υλικά.

peter_do-fashion4.jpg
Ο 30χρονος Βιετναμέζος σχεδιαστής Peter Do με το αιχμηρό του στυλ, την ατσάλινη φιλοσοφία και το επιχειρείν διηγείται μια υπέροχη ιστορία μέσα από τα ρούχα του.
Ο 30χρονος Βιετναμέζος σχεδιαστής Peter Do με το αιχμηρό του στυλ, την ατσάλινη φιλοσοφία και το επιχειρείν διηγείται μια υπέροχη ιστορία μέσα από τα ρούχα του.
Ο 30χρονος Βιετναμέζος σχεδιαστής Peter Do με το αιχμηρό του στυλ, την ατσάλινη φιλοσοφία και το επιχειρείν διηγείται μια υπέροχη ιστορία μέσα από τα ρούχα του.

Το καλοκαίρι που έρχεται 

«Μισώ το σχέδιο. Είναι ξεπερασμένο, τόσο στοιχειωμένο στις δυο διαστάσεις. Κάνουμε fittings συχνά, συζητάμε τι δουλεύει και τι όχι, είναι μια φυσική διαδικασία», αναφέρει στο i-D, το οποίο σημειώνει ότι εμπνέεται από τον τρόπο της Φίμπι Φάιλο. «Ήταν παρούσα σε όλες τις πρόβες και φορούσε η ίδια τα ρούχα. Δημιουργούσε έχοντας στο μυαλό της μια γυναίκα κι όχι ένα concept ή ένα θέμα». Ο ίδιος σχεδιάζει έχοντας στο νου του την πρακτικότητα, την οποία στολίζει με φίνα υφάσματα ακολουθώντας πρακτικές ανδρικού ραψίματος. Μια πλισέ φούστα ή ένα στράπλες φόρεμα με μπατζάκια, το οποίο προσομοιάζει σε παντελόνι που φτάνει μέχρι τις μασχάλες. Δερμάτινες over the knee μπότες αλλά και στιβαρά ankle boots για γυναίκες που πατάνε πάντα γερά στα πόδια τους. Ένας κόμπος στο top από μουσελίνα χαρίζει απροσδόκητη φινέτσα σ΄ ένα minimal σύνολο. Μια δερμάτινη ποδιά που κλείνει μέσα της την αγωνία του lockdown και το χιούμορ του σχεδιαστή. Κασμίρ και ξεφτισμένο τζην. Μαλακές υφές και τετράγωνα τακούνια. Τεράστιες τσάντες από κροκό δερματίνη που μπορούν να χωρέσουν την καθημερινότητα μιας γυναίκας. Shirtdresses από βαμβακερό ύφασμα και oversized πανωφόρια. Μια συλλογή που δεν ακολουθεί τάσεις αλλά ακολουθεί τον βηματισμό του ήσυχου Πίτερ Ντόου. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάνουμε αυτό που μας αρέσει», θα πει στο BOF κλείνοντας τα στόματα σε όσους πρεσβεύουν ότι πρέπει να παρουσιάζει 6 συλλογές ετησίως με παράλληλες σειρές αξεσουάρ. Πουλά ακριβά, αναπτύσσεται αργά και παραμένει κερδοφόρος. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice