Φοράμε σεμέν και κάνουμε τη γιαγιά μας ευτυχισμένη
© Christian Vierig/Getty Images
Fashion

Φοράμε σεμέν και κάνουμε τη γιαγιά μας ευτυχισμένη

Φέτος την άνοιξη τα πλεκτά της γιαγιάς είναι το απόλυτο fashion trend

Τα πλεκτά με το βελονάκι δεν προσφέρονται μόνο για να γίνονται σεμεδάκια για τα τραπεζάκια και την τηλεόραση, αλλά φέτος την άνοιξη θα φορεθούν.

Όσο και να τα κράζουμε και να τα χλευάζουμε και να γελάμε, αγαπάμε τα εργόχειρα της γιαγιάς μας. Έχουν πίσω τους πολλή δουλειά και συναισθηματική αξία, είναι προσεγμένα και φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι. Άσε που κρατάνε και σκόνη. 

Ένα τόσο δα αντικείμενο κρύβει πολλές ώρες σκέψης για να βρεθεί το σχέδιο και άπειρες εργατοώρες προσήλωσης και δεξιοτεχνίας για την υλοποίησή του. Αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα υπέροχο. 

Προφανώς τα πλεκτά και τα γαϊτανάκια στον αέρα δεν είναι τέχνη αποκλειστικά της ελληνίδας γιαγιάς. Υπάρχουν ως παράδοση σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου υπάρχει η αγάπη για το χειροποίητο. 

Παρακολουθώντας τις συλλογές που παρουσίασαν διάφοροι σχεδιαστές παρατηρούμε πως τα ενέταξαν σε αυτές για την επερχόμενη άνοιξη δημιουργώντας σοφιστικέ looks. Αναβιώνει έτσι αλλά και διατηρείται μια παράδοση που κινδυνεύει να χαθεί, ένα στοιχείο της πατροπαράδοτης κουλτούρας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ECKHAUS LATTA (@eckhaus_latta)

Αν η γιαγιά σου ξέρει να πλέκει, βάλε την να σου φτιάξει ένα μπλουζάκι ή ακόμα και ένα μαγιό. Θα ενθουσιαστεί. Καλό θα ήταν στο ύψος του στήθους να έχει μια πυκνή πλέξη, για να μη «δίνεις φωτογραφίες», όπως λέγαμε όταν ήμασταν μικρά την αποκάλυψη σάρκας. 

Αν η γιαγιά δεν, παρακάλεσε τη θεία. Αν φας πόρτα και από κει, φτιάξε μόνη σου τα κομμάτια που θα φορέσεις. Στο YouTube θα βρεις οδηγίες άπειρες. Αν δεν το έχεις καθόλου με το DIY, ξεσκέπασε την τηλεόραση, τα τραπεζάκια, τους καθρέφτες από τα σεμεδάκια τους, ένωσέ τα μεταξύ τους και προσάρμοσέ τα σε ρούχο. Μπορείς επίσης να μετατρέψεις μια πλεκτή κουβέρτα σε κάπα ή ένα τραπεζομάντιλο σε φόρεμα ή ένα κέντημα σε μπλουζάκι. Όρεξη και φαντασία να υπάρχει. Άσε που θα είσαι και μέσα στο οικολογικό πνεύμα της εποχής, αφού αυτό ακριβώς είναι η επανάχρηση. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ECKHAUS LATTA (@eckhaus_latta)

Ήταν η πανδημία και το «Μένουμε σπίτι» που δημιούργησε αυτό το trend; Κάθονταν οι σχεδιαστές σπίτι, έβλεπαν τηλεόραση και είπαν «δεν παίρνω το σεμεδάκι να το φορέσω στις πελάτισσές μου;». Ίσως πάλι η κλεισούρα να ευνοεί τον αναστοχασμό και την επαναφορά παλιών τάσεων ή παραδόσεων. Ποιος να ξέρει πώς προκύπτουν τα trend; Πάντως για τα μερακλίδικα πλεκτά δεν υπάρχει τότε, δεν υπάρχει τώρα· απλώς είναι σαν να μην έφυγαν ποτέ από τη μόδα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice