Capsule Wardrobe ©instagram.com/chiaraferragni
Capsule Wardrobe ©instagram.com/chiaraferragni
Fashion

Τι είναι και ποια η σημασία μιας Capsule Wardrobe

Εξαιρετικά χρήσιμα τιπς για μια νέα αναδιοργάνωση και αποσυμφόρηση της ντουλάπας σου

Πώς αναδιοργανώνεις την ντουλάπα σου, τι κρατάς και τι πετάς με βασική αρχή τη δημιουργία μιας ιδανικής Capsule Wardrobe.

Το 2020 προκάλεσε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την μόδα. Καθώς το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και της βιωσιμότητας των υλικών είναι κάποια γεγονότα που έχουν απασχολήσει αρκετά τη βιομηχανία της μόδας τα τελευταία χρόνια, η πανδημία φαίνεται να έχει επιταχύνει την συνολική ιδέα του να καταναλώνει κάποιος συνειδητά και κατά συνέπεια λιγότερο. Με το να είναι πλέον δεδομένο ότι δεν έχουμε πουθενά να πάμε και τίποτα ιδιαίτερο να κάνουμε, το ξεκίνημα του 2021 ώθησε αρκετό κόσμο σε μια μεγάλη αναδιοργάνωση και αποσυμφόρηση της ντουλάπας του, τη βασική αρχή για τη δημιουργία μιας Capsule Wardrobe.

 

Λίγα λόγια για το όνομα wardrobe

Το concept αυτό δεν είναι κάτι νέο, για να καταλάβουμε όμως την σημασία και τον σκοπό του θα γυρίσουμε πίσω στις ρίζες του. Ο όρος Capsule Wardrobe επινοήθηκε για πρώτη φορά στα 70s από την Susie Faux, την ιδιοκτήτρια της αγγλικής μπουτίκ «Wardrobe». Αναφέρονταν σε μια συλλογή αποτελούμενη από τα πιο βασικά και απαραίτητα κομμάτια ένδυσης τα οποία ξεπερνούν τις τάσεις και τις εποχές, παραμένοντας πάντα λειτουργικά. Ωστόσο η ιδέα δεν έγινε mainstream έως ότου η Donna Karan αποφάσισε να λανσάρει την πρώτη capsule συλλογή της το 1985 με τίτλο «Seven Easy Pieces». Σήμερα η βιομηχανία της μόδας ορίζει μια capsule συλλογή ως πιο εμπορική και από μια συμβατική.

Η σύγχρονη εκδοχή της

Μια capsule ντουλάπα δεν χρειάζεται να ακολουθεί απαραίτητα μια minimal αισθητική και δεν θα σε κάνει να φοράς την ίδια στολή, τζιν-μαύρο ζιβάγκο ala Steve Jobs κάθε μέρα. Ενώ αρκετοί έχουν επωφεληθεί από την Capsule Wardrobe με την παραδοσιακή της έννοια  —μετρημένα, κλασσικά και ευπροσάρμοστα κομμάτια σε μια σοφιστικέ, ουδέτερη παλέτα— η σημερινή προσέγγιση της επικεντρώνεται περισσότερο στην έμφαση του προσωπικού στυλ και σε μια βάση η οποία απαρτίζεται κυρίως από κομμάτια που μας δίνουν χαρά. Όλα δηλαδή έχουν να κάνουν με την πρακτική του να αναδιατάξουμε την ντουλάπα μας αφαιρώντας ότι δεν φοράμε, κρατώντας μόνο αγαπημένα ρούχα που ταιριάζουν στο lifestyle και στο σώμα μας όπως ακριβώς είναι τώρα.
Η fast fashion βιομηχανία μας έχει κάνει να πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε τα πάντα. Καταναλώνοντας λοιπόν ασύστολα, η κατάληξη είναι παραγεμισμένες ντουλάπες με ρούχα που μπορεί να μην φορέσουμε ποτέ. Η πρακτική της Capsule Wardrobe μας ωθεί στη φιλοσοφία του buy less-wear more. Εστιάζει στην εκτίμηση των ρούχων που ήδη έχουμε, επενδύοντας αν χρειαστεί σε ποιοτικά κομμάτια και εξασκώντας έτσι την συνείδηση προς την κατανάλωση και το περιβάλλον.

 

Γιατί ακούγεται τόσο αυτή την εποχή;

Είναι γνωστό ότι τα ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ψυχολογική μας κατάσταση. Αντίστροφα πάλι, τα ερεθίσματα που πέρνουμε από ό,τι συμβαίνει στον κόσμο επηρεάζουν τις επιλογές μας στα ρούχα. Η πανδημία μας έκανε να παλέψουμε με το άγχος και την αβεβαιότητα, ψάχνοντας στο ντύσιμο μας την ασφάλεια, την λειτουργικότητα και την βιωσιμότητα. Το βασικότερο και πιο βαθύ νόημα μιας Capsule Wardrobe δεν είναι απλά η πρακτικότητα αλλά η σιγουριά που προσφέρει σε έναν πλέον αβέβαιο κόσμο. Αυτό την κάνει πιο επίκαιρη από ποτέ σήμερα και χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποια αίσθηση κανονικότητας για το άμεσο μέλλον, η τάση αυτή δεν πρόκειται να σβήσει σύντομα.

Από την θεωρία στην πράξη

Όπως ανέφερα και παραπάνω δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το στήσιμο μιας Capsule Wardrobe. Κάθε γνώστης της φιλοσοφίας αυτής ξέρει ότι για την υιοθέτηση μιας πολύ μικρότερης σε περιεχόμενο ντουλάπας, πρέπει να τονιστεί η ιδέα της μοναδικότητας και του προσωπικού στυλ. Συχνά μπορεί να πέσουμε πάνω σε άρθρα που αναφέρουν τον σωστό αριθμό κομματιών ή προτείνουν basic ρούχα και αξεσουάρ που οπωσδήποτε πρέπει να έχεις για να γίνει δουλειά. Μια neutral χρωματική παλέτα μπορεί να φαίνεται εύκολη αλλά δεν ταιριάζει σε κάθε προσωπικότητα. 
Δεν χρειάζεται τόση σκληρή δουλειά για να αποκτήσεις τα θετικά μιας Capsule Wardrobe. Φτιάχνοντας μια ντουλάπα γεμάτη με περιορισμούς που δεν καταλαβαίνουμε και αποτελούμενη από ρούχα που δεν μας εκφράζουν, η πιο λογική κατάληξη θα είναι μια σύντομη εγκατάλειψη της ιδέας αυτής, δίχως να έχουμε δει κανένα από τα πολλά θετικά που μπορεί να μας προσφέρει. Υπάρχουν βέβαια κάποια tips που μπορείς να ακολουθήσεις. Μια απλή και βασική καθοδήγηση για να ξεκινήσεις το στήσιμο μιας δικής σου Capsule Wardrobe η οποία θα είναι φτιαγμένη πάνω στα μέτρα σου. Η υιοθέτηση των βασικών αρχών της φιλοσοφίας αυτής θα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στη λειτουργικότητα και πρακτικότητα στην ζωή σου. Συγχρόνως θα αναδείξει το προσωπικού σου στυλ, αποκομίζοντας μια καλύτερη στάση προς το περιβάλλον και προς το πορτοφόλι σου

 

1. Αξιολόγησε όλα τα υπάρχοντα κομμάτια 

 

Το πρώτο βήμα για το στήσιμο μιας Capsule Wardrobe είναι η αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων κομματιών. Μια λειτουργική ντουλάπα είναι μια ντουλάπα γεμάτη από ρούχα που μπορούμε εύκολα να φορέσουμε ξανά και ξανά. Αφαιρούμε λοιπόν ότι δεν ταιριάζει στην περιγραφή αυτή. Ένα αγαπημένο τρικ που μπορεί να λύσει αρκετούς διχασμούς, είναι να κρεμάσεις όλες τις κρεμάστρες της ντουλάπας σου ανάποδα. Αν κάποιο ρούχο κρέμεται σε μια ανάποδη κρεμάστρα ύστερα από 6 μήνες, καλύτερα να το αποχαιρετήσεις. Ένα κομμάτι το οποίο δεν είναι ιδανικό για αρκετές περιστάσεις και δεν συνδυάζεται εύκολα με τα υπόλοιπα ρούχα δεν χρησιμεύει πουθενά σε μια Capsule Wardrobe. Περιττό να αναφέρω ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα τρύπια, λεκιασμένα και ξεχειλωμένα μπλουζάκια (ναι αυτά που κρατάμε με ευλάβεια από το γυμνάσιο). Αν υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο με κάποιο ρούχο, η φύλαξη του σε κάποιο κουτί είναι μια πιο συνετή λύση. Τέλος, μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες και να πουλήσεις online σε πλατφόρμες όπως το depop.com, το vestiairecollective.com και το realreal.com τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι, φτιάχνοντας έτσι ένα budget για τα κομμάτια που θα συμπληρώσεις αργότερα. Η δωρεά, η ανακύκλωση και η μεταποίηση είναι επίσης κάποιες καλές επιλογές με eco friendly χαρακτήρα.

2. Συμπλήρωσε τα κενά με timeless επιλογές 

 

Πρόσθεσε στην ντουλάπα σου κάποια κλασικά ρούχα που αντέχουν στον χρόνο. Σκέψου κομμάτια όπως ένα trenchcoat, ένα λευκό πουκάμισο, ένα κασμιρένιο πουλόβερ, ένα blazer ή οτιδήποτε πιστεύεις εσύ ότι έχει διαχρονικότητα, έχοντας στο νου την ηλικία, τη δουλειά και το lifestyle σου. Εντάσσοντας κομμάτια σαν αυτά, ο συνδιασμός με ότι ήδη κατέχεις γίνεται πιο γρήγορος και εύκολος. Καταφέρνουν να σε σώζουν σε δύσκολες στιγμές όταν δεν ξέρεις τι να φορέσεις και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ότι δεν θα φαίνεσαι ποτέ outdated. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσθέσεις και κάποιες statement ή fashion forward επιλογές στη συλλογή σου. Μπορείς να επενδύσεις σε ένα hot piece του αγαπημένου σου σχεδιαστή αν πιστεύεις ότι θα δώσει χαρακτήρα και άποψη στο σύνολο της ντουλάπας σου. Το βασικό είναι να μείνεις έξω από τον τοξικό κύκλο της αναλώσιμης μόδας και των trends που κρατάνε 1 μήνα. 

3. Επικεντρώσου στο προσωπικό σου style, αναδεικνύοντας τον δικό σου σωματότυπο

 

Δεν υπάρχει κάποιος universal τύπος Capsule Wardrobe. Το concept αυτό είναι ένα εργαλείο για να βρούμε και να εστιάσουμε στο προσωπικό στυλ, τι μας αρέσει πραγματικά και ποια ρούχα έχουν αξία για εμάς. Η εύρεση του προσωπικού μας στυλ έχει ζωτική σημασία στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και σιγουριάς. Η έκφραση μέσα από τις στυλιστικές μας επιλογές είναι μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη. Παρ’ όλα αυτά αρκετοί δεν ξέρουν πως να το κάνουν ή διστάζουν, μπαίνοντας έτσι σε mainstream καλούπια. Μια μέθοδος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι η δημιουργία ενός board στο Pinterest. Προσθέτοντας εκεί μόνο looks και style icons που σου αρέσουν, θα δεις μια ξεκάθαρη εικόνα της αισθητικής σου. Κάτι ακόμη που πρέπει να γνωρίζεις είναι ο τύπος του σώματος σου. Κάνε μια έρευνα για τους 6 σωματότυπους που υπάρχουν, βρες σε ποια κατηγορία ανήκεις και επίλεξε ρούχα που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του. Το να έχουμε style icons βοηθάει αλλά πρέπει να υπάρχει πάντα κατά νου πως ότι δείχνει τέλειο σε μια άλλη γυναίκα μπορεί να δείχνει απογοητευτικό πάνω μας. Ξέροντας λοιπόν το τι μας πηγαίνει και έχοντας ένα reference point ή μια συγκεκριμένη αισθητική στο μυαλό μας, αυτόματα γινόμαστε πιο επιλεκτικοί όταν έρθει η ώρα της αγοράς. Αυτό βοηθάει στο να έχουμε μια πιο μικρή και περιεκτική ντουλάπα. 

4. Quality over quantity και η αξία των vintage 

 

Δεν φτιάχνονται όλα τα ρούχα με σκοπό την διάρκεια. Σε μια εποχή που μας έχει κατακλύσει η fast fashion βιομηχανία, η ποιότητα των ρούχων μας μειώνεται ραγδαία. Έλεγξε την ετικέτα πριν αγοράσεις κάτι καινούριο. Από τι είναι φτιαγμένο; Παρατήρησε το πατρόν και τις ραφές του και δες ξανά την τιμή που αρχικά σου φάνηκε ελκυστική. Ότι πληρώνεις παίρνεις (ιδεώδες ρητό). Ένα ρούχο καλής ποιότητας θα κοστίσει. Αν το ρούχο είναι φθηνό, είτε το ύφασμα, είτε η δημιουργία/παραγωγή του είναι φθηνή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ισχύουν και οι δυο αυτές εκδοχές μαζί. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψεις μια περιουσία για να αποκτήσεις μια ποιοτική Capsule Wardrobe. Η Vintage και Second Hand αγορά βρίσκεται στο peak της διότι οι τάσεις των τελευταίων χρόνων και ο sustainable τρόπος ζωής βοηθούν πολύ σε αυτό. Γιατί να αγοράσεις ένα trend όπως μπλούζες και φορέματα με φουσκωτά μανίκια σε μια κακής ποιότητας μίμηση ενός οίκου από ένα retail κατάστημα, ενώ μπορείς να βρεις ένα αυτούσιο κομμάτι με φουσκωτά μανίκια από τα 80s; Η ποιότητα των ρούχων πριν 20 χρόνια ήταν πολύ πιο υψηλή από ότι τώρα, κατά αυτόν τον τρόπο θα κρατήσει πολύ περισσότερο. Με τη λογική των second hand μπορείς να επενδύσεις πληρώνοντας λιγότερα αλλά έχοντας καλύτερη ποιότητα σε ένα κλασικό denim παντελόνι (Τα retro jeans είναι ότι πιο hot), σε μια δερμάτινη τσάντα, σε ένα μάλλινο παλτό και γενικά σε βασικά κομμάτια. Τέλος μάθε να αναγνωρίζεις τις παγίδες του marketing. Αναλογίσου αν χρειάζεσαι πραγματικά ένα μπλουζάκι επειδή απλά το βρήκες 10 ευρώ φθηνότερα. Ακόμα και στο 70% να φτάσει η έκπτωση του, αν ξεχαστεί μέσα στη ντουλάπα σου δεν έχεις κερδίσει τίποτα τελικά.

5. Φρόντισε τα ρούχα σου 

 

Σε όλους μας έχει τύχει να βάλουμε ένα μάλλινο ρούχο στο πλυντήριο μεταμορφώνοντάς το σε παιδικό μέγεθος ή να καταστρέψουμε τα χρώματα των υφασμάτων επειδή επιλέξαμε υψηλούς βαθμούς πλύσης. Κάθε ρούχο που σέβεται τον εαυτό του, περιέχει ένα καρτελάκι με τις ακριβείς πληροφορίες πλύσης του. Φρόντισε να τις ακολουθείς πάντα και μην τις πετάς. Πλύνε στο χέρι όσα δεν είναι φτιαγμένα για το πλυντήριο και κρέμασε τα σωστά. Τα ρούχα από φυσικό μαλλί διατηρούνται καλύτερα όταν πλένονται στο χέρι και όταν διπλώνονται σε κάποιο ράφι αντί να κρέμονται σε μια κρεμάστρα, διότι χάνουν σταδιακά το σχήμα τους. Τέλος πρόσεξε πολύ το φυσικό στέγνωμα στον ήλιο γιατί με αυτή την μέθοδο το χρώμα τους μπορεί να αλλοιωθεί. Πίστεψέ με κάτι τέτοιο θα γίνει πολύ πιο εύκολο έχοντας πιο λίγα ρούχα. Ψωνίζοντας με περισσότερη συνείδηση ρούχα που αγαπάς και ταιριάζουν στο στυλ σου, θα θέλεις με την καρδιά σου να τα φροντίσεις κατάλληλα ώστε να κρατήσουν για πάντα.

6. Ένα ρούχο, άπειρες εφαρμογές 

 

 

Μην περιορίζεσαι στους συνδυασμούς. Έχοντας λιγότερα κομμάτια θα οδηγηθείς αυτόματα σε πιο δημιουργικά outfits. Σπάσε τους κανόνες και βάλε το αγαπημένο σου φόρεμα ανάποδα ή δοκίμασε να φορέσεις ένα ζιβάγκο μέσα από το πουκάμισο σου και εξερεύνησε την τεχνική του Layering. Kάνοντας το κατάλληλο styling, φόρεσε μια cardigan ζακέτα από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν θα το καταλάβει κανείς ότι είναι το ίδιο ρούχο. Αξιοποίησε τα ρούχα σου κερδίζοντας αρκετό πολύτιμο χρόνο μέσα σε μια πολυάσχολη ημέρα. Δεν υπάρχουν πρέπει, υπάρχει η αισθητική και η φαντασία σου. Τα περισσότερα ρούχα δεν είναι φτιαγμένα για να φοριούνται αποκλειστικά με έναν τρόπο, από ένα φύλλο και για συγκεκριμένες περιστάσεις. Αυτές είναι ιδέες που ανήκουν στο παρελθόν. Μην ξεχνάς να περνάς καλά σε όλη αυτή την διαδικασία αναδεικνύοντας τον εαυτό σου.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice