Dudette Instagram
Dudette Instagram
Fashion

Μάρτης, γδάρτης... αλλά όχι για εμάς!

Γιατί φοράμε «Μάρτη» στον καρπό μας και τα καλύτερα βραχιολάκια που βρήκαμε και προτείνουμε

Πώς δημιουγήθηκε το έθιμο του «Μάρτη» και τα 5+1 πιο ιδιαίτερα μαρτάκια του Instagram.

«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης» μου έλεγε όταν ήμουν μικρή η γιαγιά μου η Μάρω, και μου περνούσε το λευκό-κόκκινο βραχιολάκι στον κάρπό κάθε χρόνο. Πάντα  είχα την απορία πώς μπορεί ένα βραχιολάκι να σε προστατέψει από τον ήλιο... Αν ήταν έτσι γιατί δεν φορούσαμε ένα αντίστοιχο τον Αύγουστο να μην χρειάζεται να παστονόμαστε στο αντηλιακό; Μεγάλωσα τώρα όμως, και εκτός από το ότι κατάλαβα την σημασία της σωστής προστασίας από τον ήλιο, αποφάσισα να ψάξω πως δημιουργήθηκε αυτή η παράδοση με τα «μαρτάκια».

Κάθε σωστή μελέτη ξεκινάει από τη γλωσσολογική σημασία των λέξεων, και ο Μάρτης, εκτός από τον τρίτο μήνα του χρόνου, προέρχεται από το ελληνιστικό Μάρτιος (=Άρειος), και το λατινικό Martius, Mars (=Άρης, θεός του πολέμου). Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ο Μάρτιος ήταν ο 1ος μήνας του έτους και ήταν αφιερωμένος στον Άρη, το θεό του πολέμου, και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολίωνα των Αρχαίων Ελλήνων. Ο Μάρτης έχει πιθανότατα τις ρίζες του στα Ελευσίνια Μυστήρια (αν και είναι διαδεδομένο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων), όπου έδεναν μια κλωστή (την Κρόκη) στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι. Τα παιδιά αντίστοιχα έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν αυγά.

Το βραχιολάκι, φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή σύμφωνα με την παράδοση,  φτιάχνεται την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται την πρώτη ημέρα του Μαρτίου πριν βγει κάποιος από το σπίτι για να προστατευτεί από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Στο τέλος του μήνα πάντα σύμφωνα με την παράδοση το αφήνουμε πάνω σε μία τριανταφυλλιά για να το πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τη φωλιά τους. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού σαν δακτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχος του. Το έθιμο αυτό είναι εξίσου διαδομένο και σε μερικές άλλες χώρες των Βαλκανίων όπως π.χ. στην Βουλγαρία που το λένε Μαρτενίτσα ή στην Αλβανία με το όνομα Βερόρε.

Τώρα λοιπόν που κάναμε ένα μίνι μάθημα ιστορίας και ελληνικής παράδοσης, ήρθε η ώρα να σου δείξουμε τα πιο γουστόζικα «μαρτάκια» που βρήκαμε στο Instagram, αλλά πιο διακριτικά και κομψά και άλλα με επαναστατικό χαρακτήρα (όπως προβλέπει και η φετινή επέτειος), σίγουρα όμως στολίδια για τον καρπό σου, που καθιστούν το αξεσουάρ-κλειδί της άνοιξης.

 

1. COCO FICO

2.Dudette creations

3. Bantouvani jewelry

4.ClosetKal

5. B612 Athens

6. Kymata Jewels

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice