Το καλό μου παλτό (έμεινε στη ντουλάπα)
Το παλτό φορέθηκε πολύ φέτος από τις τηλεοπτικές ηρωίδες και στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ενώ οι κοινοί θνητοί, με πόνο ψυχής, τα ξέχασαν στις ντουλάπες
Τα παλτά των πολιτικών και των διασήμων: τι φόρεσαν, τι συμβολίζουν, τι έγινε με τα παλτά των πολιτών αυτή τη χρονιά.
Αν υπάρχει ένα ρούχο που φορέθηκε από ελάχιστα έως καθόλου αυτή την περίεργη και δύσκολη χρονιά, αυτό ήταν το παλτό. Ξεχασμένο στις ντουλάπες, μαζί με το ξεθυμασμένο σκοροκτόνο, δεν φανταζόταν ότι θα γνώριζε στιγμές δόξας σε συνθήκες πανδημίας. Όταν επενδύουμε σε άνετα ρούχα, σε comfy home wear, που δεν θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, συνηθίζουμε σε υφάσματα μαλακά, με ελαστική μέση και συγχρόνως νοσταλγούμε την ελευθερία που απολαμβάναμε πριν από ένα χρόνο. Την ελευθερία να ταξιδεύουμε όπου θέλουμε, να πηγαίνουμε όπου θέλουμε, να κάνουμε αγκαλιές, να δίνουμε φιλιά και να φοράμε είτε το παλιό μας παλτό, είτε το καλό μας παλτό. Α, και να βάζουμε κραγιόν. Νοσταλγώ την επιστροφή σε πιο δομημένα ρούχα την ώρα που το κουτί με τις μάσκες χαιρετά τις παντόφλες από ψεύτικη γούνα. Πόσες πια φόρμες, πόσα σαλβάρια, πόσα κολάν, πόσα «εύκολα» μπουφάν. Δεν ξέρω και πολλούς που να έβγαλαν φέτος από την ντουλάπα τους το παλτό τους, το καλό τους παλτό. Ωστόσο, κάποιοι το φόρεσαν. Ένα πολύ γλυκό γαλάζιο, σε άνετη γραμμή, φόρεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, στην επίσκεψή της στη Ρόδο.
Αλλά η κρεμ ντε λα κρεμ των Δημοκρατικών είναι που το τίμησε φέτος όσο κανείς άλλος, στην ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Τι κι αν ο Νίξον, ως υποψήφιος αντιπρόεδρος το 1952, αναφερόμενος στη σύζυγό του, είπε «η Πατ δεν έχει παλτό από βιζόν». Και έστειλε το μήνυμα ότι αντί για μινκ «έχει ένα αξιοσέβαστο ρεπουμπλικανικό παλτό». Μεταξύ σοβαρού κι αστείου, τα παλτό φαίνεται πώς άλλαξαν κόμμα. Και έγιναν το επίσημο πανωφόρι των Δημοκρατικών στο ντεφιλέ της Ουάσινκγτον. Τουλάχιστον αυτή είναι η οπτική γωνία των ΝΥΤ, που είδαν τα παλτό να φοριούνται από την Τζιλ Μπάιντεν (ζωηρό μπλε τουίντ), τη Μισέλ Ομπάμα (μακρύ σε ζεστό υπέροχο μπορντό), τη Νάνσι Πελόζι (τιρκουάζ) και τη νεαρή ποιήτρια Αμάντα Γκόρμαν (γλυκό κίτρινο, με υπογραφή Prada), εστιάζοντας στις κυρίες. Τα παλτό δεν αφυδατώθηκαν σαν τάση.
Κυριάρχησαν φέτος και στις virtual πασαρέλες όλων των οίκων μόδας σε πολλά χρώματα και σχέδια, γιορτάζοντας την επαναδιαμόρφωσή τους, αγκαλιάζοντας και τη νεότερη γενιά.
Μπορεί να μην το φορέσαμε οι περισσότεροι και να βουρκώναμε στη σκέψη των περισσοτέρων των δύο αφόρετων παλτό, αλλά το παλτό έγινε το αγαπημένο τρεντ της καραντίνας. Μακρύ ή κοντό, στενό ή χαλαρό, με ζώνη ή χωρίς, σταυρωτό ή σε στιλ ρόμπας, από κασμίρι, τουίντ, μαλλί, βελούδο μπροκάρ, καρό ή μονόχρωμο, φορέθηκε παθιασμένα στις τηλεοπτικές σειρές. Η προραφαηλιτική φιγούρα της Νικόλ Κίντμαν αλλάζει τα παλτό σαν τα πουκάμισα στο φοβερό «Τhe Undoing». Στο δημοφιλές «Γκαμπί της βασίλισσας» η Ανια Τέιλορ-Τζόι, ως Μπεθ Χάρμον, τίμησε τα παλτό σε στιλ Courreges και Cardin της δεκαετία του ’60, σετάροντάς τα με καπελάκι.
Το καλό τους παλτό φόρεσαν και οι Μέγκαν Μαρκλ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κέιτι Χολμς, Κέιτ Μίντλετον. Διαχρονικά, ανθεκτικά, ζεστά, είτε εντυπωσιακά, είτε χουχουλιάρικα ή και τα δύο μαζί, τα παλτό δεν είναι… ψηφοφόροι ενός συγκεκριμένου κόμματος. Είναι υπερκομματικά. Και ένα καλό παλτό μπορεί να φορεθεί κάμποσα χρόνια. Ανάλογα την τιμή του, την ποιότητά του και την υπογραφή του, αναδύεται και ως σύμβολο πολυτέλειας. Παλαιότερα είχαν ένα για μια ζωή. Και μύριζε ναφθαλίνη όλη τη χειμερινή σεζόν.
Στις Πρώτες Κυρίες πάλι. Έλαμψαν διά των κομψών παλτό τους, η Τζάκι Κένεντι με δημιουργίες Όλεγκ Κασίνι σε γραμμή άλφα, η Νάνσι Ρέιγκαν με το κατακόκκινο Αντόλφο της και πιο πρόσφατα η Μελάνια Τραμπ με παλτό που διέγραφαν τη σιλουέτα της σε εντυπωσιακά χρώματα, όπως το μπλε Altuzarra.
Ως το «opening statement», του καθενός και της καθεμιάς, χαρακτηρίζουν το παλτό οι ειδικοί. Σαν το αυτοκίνητό σου, είναι το πρώτο που παρατηρεί κανείς κατά την άφιξή σου.