Το ανακαινισμένο ατελιέ στην Georges V ξανανοίγει για να υποδεχτεί την υψηλή πελατεία υπό την καθοδήγηση του Demna Gvasalia.
Τα 7 πιο στιλάτα trends εμπνευσμένα από ταινίες
Πιθανόν να έχεις δοκιμάσει κάποια από τις παρακάτω τάσεις εσκεμμένα ή μη
Μόδα και ταινίες: Ποια trends και ποια εμβληματικά σύνολα οφείλουμε στο ντύσιμο των ηθοποιών μιας ταινίας;
Όχι πολλά χρόνια πριν, όταν δεν υπήρχε το Instagram και το Pinterest για να μας ενημερώνει για τις τάσεις της μόδας, οι ταινίες ήταν το νούμερο 1 μέσο για να αντλήσουμε την στιλιστική μας έμπνευση.
Ο κινηματογράφος ανέκαθεν δημιουργούσε τάσεις, ρεύματα και σημεία αναφοράς στη μόδα. Αξέχαστα style icons όπως η Audrey Hepburn με το μαύρο φόρεμα της από το "Breakfast at Tiffany’s" και η Marilyn Monroe με το δικό της λευκό πλισέ φόρεμα (αυτό που σηκωνόταν από τον αέρα) στο "Seven Υear Itch", χάρισαν στην παγκόσμια μόδα δυο διαχρονικά κομμάτια τα οποία κάθε σύγχρονη γυναίκα έχει φορέσει κάποτε στην ζωή της. Έχεις αναρωτηθεί πόσα ρούχα από τις συλλογές των σύγχρονων σχεδιαστών ή ακόμη και από αυτά που απλώς κρέμονται μέσα στην ντουλάπα σου προέρχονται από μια ταινία;
Οι ταινίες και τα fashion trends μοιράζονται ένα κοινό έδαφος και παρακάτω υπάρχουν 7 ακόμα για να στο αποδείξουν:
Το λευκό T- shirt με το μπλουτζίν από το «Επαναστάτης χωρίς αιτία» (1955)
Το 1955, όταν το "Rebel without a cause" με τον James Dean έγινε hit, δημιουργήθηκε η εικόνα του πόσο cool μπορεί κάποιος να δείχνει με ένα απλό τζiν, ένα λευκό T-shirt και ένα bomber jacket. Μια εικόνα αρκετά επαναστατική για την τότε εποχή του ‘50 με τα αυστηρά και «καθώς πρέπει» κοστούμια. Ένας νέος τρόπος ντυσίματος είχε δημιουργηθεί, ορίζοντας και το νεανικό ντύσιμο των επόμενων δεκαετιών.
Ακόμη και σήμερα, το look του James Dean είναι το διαχρονικό σύμβολο της ανεπιτήδευτης γοητείας για κάθε φύλο. Θυμάσαι το κομμάτι της Lana Del Rey “Blue Jeans”; Αναφέρεται ξεκάθαρα στον αγαπημένο της ηθοποιό και στο εμβληματικό του ντύσιμο.
Το ολόμαυρο look με το ζιβάγκο από το "Funny Face" (1957)
Η Audrey Hepburn φορώντας το εμβληματικό μαύρο φόρεμα της στο "Breakfast at Tiffany’s", είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία της μόδας και του κινηματογράφου. Άλλη μια εξίσου καθοριστική ταινία είναι το "Funny Face", η πρώτη ταινία που έκανε την Audrey fashion symbol. Το γνωστό της ολόμαυρο look με το cigarette παντελόνι, τα loafers και το εφαρμοστό της ζιβάγκο, έγραψε ιστορία και επηρέασε ολόκληρη την γενιά των mods του 1960.
Μέχρι και σήμερα, το look αυτό αποτελεί έμπνευση σε επιδείξεις και fashion editorials, παραμένοντας πάντα ο πιο απλός και ασφαλής τρόπος για να δείχνεις chic.
Το μπλε μεταξένιο φόρεμα από το "Scarface" (1983)
H Elvira Hancock (Michelle Pfeiffer), η αγαπημένη του βασιλιά όλων των drug dealers Tony Montana (Al Pacino), φόρεσε ένα από τα πιο σικάτα φορέματα, αφήνοντας το δικό της στίγμα στην μεγάλη οθόνη. Αποκαλυπτικό αλλά ντελικάτο ντεκολτέ, σκίσιμο από τον μηρό μέχρι τον αστράγαλο, φτιαγμένο από ένα λαμπερό και ανάλαφρο μετάξι. Το καρέ της κούρεμα ολοκλήρωνε το σικάτο, μινιμαλιστικό της look. Η αισθητική των φορεμάτων της Elvira ήταν παντελώς αντίθετη στο ρεύμα των 80s και έδειχνε πολύ διαφορετική δίπλα από τα υπερβολικά κοστούμια του Tony Montana, γι’ αυτό και ξεχώρισε.
Σχεδιαστές όπως ο Armani και ο Alexander Vauthier έχουν εμπνευστεί δημιουργώντας κάποιες παραλλαγές του μπλε φορέματος της. Σήμερα, ένα φόρεμα αυτού του ύφους, ορίζεται ως μια κλασική επιλογή για τις επίσημες εμφανίσεις των stars στο κόκκινο χαλί.
Το καρό σετ σακάκι-φούστα από το "Clueless" (1995)
Το "Clueless" είναι η ταινία που έκανε το κίτρινο καρό Dolce&Gabbana σετ, ένα cult σύμβολο της pop κουλτούρας των 90s. Μέσα στην grunge και ατημέλητη αισθητική της εποχής αυτής, τα κοριτσίστικα και “καθώς πρέπει” (πάντα με sexy πινελιές) looks της πρωταγωνίστριας Cher Horowitz, με τις μίνι φούστες, τις ψιλές κάλτσες και τα Mary Jane παπούτσια της, έφεραν μια νέα πνοή στη μόδα του τότε.
Μέχρι και σήμερα, τα σύνολα του Clueless είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Εμπνέουν μεγάλους οίκους όπως οι Versace, Chanel και Calvin Klein και το αγαπημένο κιτρινόμαυρο καρό σετ το έχουμε δει φορεμένο από τη ράπερ Iggy Azalea στο video clip “Fancy” και στα περισσότερα “it girls”του Instagram.
Το λευκό πουκάμισο και το αυστηρό καρέ από το "Pulp Fiction" (1994)
Η Uma Therman ως Mia Wallace, η απρόβλεπτη και ιδιόρρυθμη γυναίκα ενός gangster, έμεινε για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μας με το αρκετά μίνιμαλ αλλά απόλυτα iconic look της. Ένα λευκό ξεκούμπωτο πουκάμισο με χαλαρή εφαρμογή, ένα μαύρο cropped παντελόνι, χρυσές Chanel μπαλαρίνες και το γνωστό σήμα κατατεθέν της, το κοντό μαύρο μαλλί με τις αφέλειες.
Είναι ένα στυλ ανεπιτήδευτο, αισθησιακό και άκρως συνδυασμένο με μια από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες του Tarantino όπου σίγουρα θα έχεις δει συχνά. Είτε σε ολοκληρωμένες μεταμφιέσεις, είτε απλά ως κόμμωση.
Τα μαύρα δερμάτινα παλτό και γυαλιά από το "Matrix" (1999)
Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο, το "Matrix" είναι μια ταινία ύμνος στον χώρο της μόδας. Τα μαύρα νάιλον παλτό, οι ζώνες, τα λουριά και τα μικροσκοπικά γυαλιά ηλίου, πάντα μάς φέρνουν στο μυαλό τα outfits του Neo (Keanu Reeves) και της Trinity (Carrie-Anne Moss).
Από την αισθητική των looks της ταινίας έχουν επηρεασθεί αρκετά από τα πιο πρόσφατα post-apocalyptic και gothic trends και μεγάλοι οίκοι όπως οι Alyx, Balenciaga, Alexander McQueen, Alexander Wang και Vetements έχουν δείξει πολλές φορές σε συλλογές τους το Matrix style. Ένα αγαπημένο και σήμα κατατεθέν κομμάτι, είναι τα νάιλον και δερμάτινα μακριά παλτό. Μια επιλογή που μπορεί να δείξει σοφιστικέ ή edgy αναλόγως το styling.
Η μετά-αποκαλυπτική αισθητική του "Mad Max" (1979-2015)
Ποιος θα φαντάζονταν τον τεράστιο αντίκτυπο των Mad Max ταινιών στην βιομηχανία της μόδας; Και όμως, 43 χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας, τα σκονισμένα steam punk looks της βραβευμένης ενδυματολόγου Jenny Beavan εξακολουθούν να είναι η απόλυτη αναφορά για ένα μετά-αποκαλυπτικό look. Ο πρώτος παράγοντας για μια τέτοια εμφάνιση είναι η φθαρμένη όψη. Τα υπόλοιπα είναι ένα κράμα από στρατιωτικά, φουτουριστικά και δερμάτινα με καρφιά looks.
Ο όρος “dystopian chic” γράφτηκε στο λεξικό της μόδας για να περιγράψει το ρεύμα και όλη την επιρροή του Mad Max στον χώρο αυτό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφοράς είναι οι περισσότερες συλλογές των Rick Owens, Hood by Air και όλη η anti-fashion αισθητική του Martin Margiela.