Ρούχα εμπνευσμένα από LSD παραισθήσεις

Το στιλ που θα φορέσουμε όλοι για ένα αισιόδοξο και trippy καλοκαίρι

Μόδα και LSD: Γιατί η μόδα αναγεννά την ψυχεδέλεια των 60s;

Μετά από έναν χρόνο κοιτάζοντας τους ίδιους τέσσερις τοίχους, φορώντας απλά και μονότονα ρούχα σπιτιού, είναι αναμενόμενο να αναζητήσουμε στην μόδα μια αίσθηση απόδρασης. Γυρνώντας λοιπόν την πλάτη στις μάσκες, στον εγκλεισμό και στα μηνύματα μετακίνησης, οι τάσεις για το καλοκαίρι του 2021 πήραν LSD και «τριπάρουν» σε πολύχρωμα, παραισθησιογόνα ταξίδια.

Από τους στροβιλιζόμενους κύκλους στις αποχρώσεις του νέον πρασίνου-λιλά πάνω στις κάπες του Raf Simons που προκάλεσαν οφθαλμαπάτες, μέχρι την έντονη acid παλέτα του Dries Van Noten, οι φετινές S/S συλλογές έχουν βουτήξει κυριολεκτικά στην απόλυτη ψυχεδέλεια. Είναι άραγε μια παρενέργεια του lockdown ή ένα σημάδι των καιρών για το μέλλον; 


Η ψυχεδέλεια φυσικά ανήκει στα 60s. Η εποχή που η τότε κουλτούρα των χίπις ήρθε σε επαφή με το LSD, στη φημισμένη γειτονιά του Χέιτ-Ασμπέρυ του Σαν Φρανσίσκο. Ύστερα, η τάση έφτασε να γίνει έως και mainstream μέσω των Beatles. Κάθε μπουτίκ του Λονδίνου γέμισε με ρούχα σε έντονα χρώματα, με tie-dye τεχνικές, καλειδοσκοπικά μοτίβα, λουλούδια και ethnic πλέξεις. Μέχρι και τη δεκαετία του 1970, σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Laurent και ο Halston, πειραματίστηκαν με την τάση αυτή σε αρκετά τους shows.

Η συλλογή του νεοϋορκέζικου brand Collina Strada για την φετινή Άνοιξη-Καλοκαίρι, αντικατοπτρίζει απόλυτα την παραπάνω αισθητική των 60s. Ρετρό λουλούδια, μπόλικο tie-dye και παιχνιδιάρικη διάθεση. Ξεχώρισε ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση τριών fashion movies για την φετινή του συλλογή, αποφεύγοντας τα φώτα και τις πασαρέλες. Το concept παρουσίαζε ένα διαφορετικό κάστ μοντέλων το οποίο χόρευε μαζί με κινούμενες αγελάδες και διάφορους άλλους χαρακτήρες ζώων σε μια εικονική trippy πραγματικότητα.


 

Από την άλλη, στο show του Raf Simons S/S21 με το όνομα “Teenage Dreams”, o Βέλγος σχεδιαστής μάλλον είχε ένα “bad trip”. Τα μοντέλα του σύρθηκαν έξω από μια τρύπα ενός τοίχου φορώντας μια πληθώρα αφηρημένων ψυχεδελικών ντεσέν. Ύστερα έπεσαν για ύπνο σε έναν ιστό αράχνης ή κουλουριάστηκαν κάτω στο σκοτεινό κήπο λουλουδιών του catwalk.



Για την φετινή σεζόν, ο Dries Van Noten ήταν ακόμη ένας σχεδιαστής ο οποίος παρουσίασε την συλλογή του μέσω ενός digital καταλόγου. Η φαντασία του όμως δεν επισκιάστηκε καθόλου και η έμπνευση του από την ψυχεδελική αισθητική ήταν αρκετά έντονη. Χρωματιστές πινελιές πάνω σε ολόλευκα υφάσματα, tie- dye βαμμένες φούστες από αέρινο σιφόν και πολύχρωμοι κύκλοι που θύμιζαν κηλίδες ήλιου, εμφανίζονταν σε όλη τη συλλογή. «Ήθελα να σας σπρώξω προς το μέλλον, δίνοντας σας ενέργεια» δήλωσε ο σχεδιαστής.

Indie εταιρίες όπως οι Jaded London και House of Sunny τις οποίες ακολουθούν φανατικά ένα αρκετά μεγάλο κοινό του Instagram, έχουν επίσης ενσωματώσει στις σειρές τους ένα groovy look με χρώματα και prints που ενισχύουν την διάθεση. Πρόσφατα επίσης, η House of Sunny κυκλοφόρησε την συλλογή “Disney Fantasia meets the yellow submarine”, διαθέτοντας τα πάντα από ψυχεδελικά παντελόνια, ρετρό μοτίβα λουλουδιών και μανιταριών μέχρι και ένα jacket με το σλόγκαν “Take a trip”.



Η αισθητική των παραισθήσεων ήταν επίσης ένα βασικό στοιχείο και για αρκετές ερχόμενες συλλογές του χειμώνα. Τα εφαρμοστά ζακάρ ψυχεδελικά ζιβάγκο, γάντια και κολάν του οίκου Prada, με τα 60s καλειδοσκοπικά μοτίβα, δίνουν τις πιο ενδιαφέρουσες πινελιές που έχουμε δει πάνω σε κλασικά looks.


Η Anna Sui ήταν ακόμη μια σχεδιάστρια η οποία δημιούργησε στην ίδια διάθεση για τη χειμερινή της συλλογή, εμπνευσμένη από την ταινία “Wonderwall” του 1968. Μια πληθώρα από πλέξεις πάνω σε καπέλα, παλτό και αξεσουάρ ή τζιν ζωγραφισμένα στο χέρι με νέον πεταλούδες και αστέρια ήταν κάποιες από τις δικές της ψυχεδελικές προτάσεις.


Ανατρέχοντας πίσω στην ιστορία, η ψυχεδελική μόδα συνήθως συνδέεται με εποχές έντονων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Κάθε καινούργια τάση έχει να μας πει πολλά για την εποχή που διανύουμε από κάθε άποψη. Στην εποχή του 1960 και του 1970, όταν το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων και η απελευθέρωση των γυναικών ήταν σε πλήρη εξέλιξη, τα έντονα χρώματα και μοτίβα στα ρούχα είχαν μια αντιδραστική στάση οπτιμισμού.

Σήμερα, ύστερα από το παγκόσμιο κίνημα του “Black Lives Matter”, τις διαμαρτυρίες κατά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων του κινήματος “Me too” και ενός lockdown που μας έφτασε στα όριά μας, οδηγηθήκαμε σε μερικά από τα μεγαλύτερα πολιτικά κινήματα της σύγχρονης ιστορίας. Τόσο online όσο και offline.

Η ψυχεδελική αισθητική αυτής της σεζόν ξεσπά με μια μεταδοτική χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον και ύστερα από την τόσο καταπιεστική περίοδο που διανύσαμε, μια θετική μάτια προς το αύριο είναι απαραίτητη.