Η Haydée Politoff (κάτω) ως Ειντέ και ο Patrick Bauchau (πάνω) ως Άντριεν στην ταινία La Collectionneuse (Η Συλλέκτρια) του Ερίκ Ρομέρ
Η Haydée Politoff (κάτω) ως Ειντέ και ο Patrick Bauchau (πάνω) ως Άντριεν στην ταινία La Collectionneuse (Η Συλλέκτρια) του Ερίκ Ρομέρ
Fashion

Η «Συλλέκτρια» και το αιώνιο καλοκαίρι του Ερίκ Ρομέρ

Η ταινία-μύθος και οι πρωταγωνιστές της γίνονται έμπνευση για τη νέα συλλογή ρούχων της Uniforme

Ερίκ Ρομέρ: Ο κινηματογραφιστής που αποθέωσε το καλοκαίρι, το φιλμ "La Collectionneuse" και η εμπνευσμένη από την ταινία συλλογή ρούχων της Uniforme.

Συχνά βρίσκει κανείς το όνομα του Ερίκ Ρομέρ στην ίδια πρόταση με τις λέξεις αιώνιο καλοκαίρι κι αυτό γιατί λίγοι κινηματογραφιστές κατάφεραν να αποδώσουν την ανεμελιά, τη νωθρότητα και την ραστώνη του καλοκαιριού όπως εκείνος. Ο Ρομέρ χρησιμοποιούσε στις ταινίες του την αγαπημένη εποχή του κόσμου, εκείνη που γεννάει έρωτες και εντείνει τα ανθρώπινα πάθη –πάντα όμως με λιτή σκηνοθεσία, ελάχιστο μοντάζ και φυσικό ήχο (χωρίς μουσική επένδυση) ταξιδεύοντάς μας σε γνώριμες καλοκαιρινές εικόνες.

Ο Ρομέρ (ή Ζαν Μαρί Μορίς Σέρερ όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) ήταν σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος και καθηγητής. Ασχολείτο με την επιμέλεια του περιοδικού “Cahiers du cinéma” από το 1957 έως το 1963, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότεροι συνάδελφοί του –ανάμεσά τους ο Ζαν Λικ Γκοντάρ και ο Φρανσουά Τριφό- έκαναν τη μετάβαση από κριτικοί σε κινηματογραφιστές κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση. Η δική του ήρθε αργότερα, τα 1969 με την ταινία «Η νύχτα μου με τη Μοντ» που έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ. Κέρδισε στο φεστιβάλ “San Sebastián International Film Festival” με την ταινία «Το γόνατο της Κλερ» το 1971, ακολούθησε ένας Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας για την «Πράσινη Ακτίνα» το 1986 και ένας Χρυσός Λέοντας για τη συνολική του καριέρα το 2001. Μετά το θάνατό του το 2010, σε ηλικία 89 ετών, η Daily Telegraph τον περιέγραψε ως τον «πιο διαχρονικό σκηνοθέτη του γαλλικού Νέου Κύματος» που ξεπέρασε τους συνομήλικούς του και «ακόμα και στο τέλος της καριέρας του έκανε ταινίες που το κοινό ήθελε να βλέπει».

Η «Συλλέκτρια» (La Collectionneuse), είναι η τρίτη από μια σειρά ταινιών που ο Ρομέρ ονόμασε “Six Moral Tales” και η πρώτη έγχρωμη του καταξιωμένου σκηνοθέτη. Κάθε ένα από τα φιλμ της σειράς ακολουθεί την ίδια ιστορία: ένας άνδρας, παντρεμένος ή με κάποιο τρόπο δεσμευμένος απέναντι σε μια γυναίκα, μπαίνει σε πειρασμό με μια άλλη γυναίκα αλλά τελικά επιστρέφει στην πρώτη. Όπως ο ίδιος είχε πει «στους χαρακτήρες του αρέσει να φέρνουν τα κίνητρά τους, τους λόγους για τις πράξεις τους, στο προσκήνιο και να προσπαθούν να τα αναλύσουν, δεν είναι οι άνθρωποι που πράττουν χωρίς να σκεφτούν τι πρόκειται να κάνουν. Αυτό που έχει σημασία είναι τι σκέφτονται για την συμπεριφορά τους και όχι τόσο η ίδια η συμπεριφορά».

La Collectionneuse - Haydee: the collector -  Eric Rohmer 1967

Το σκηνικό της ταινίας τοποθετείται στο Σεν Τροπέ και απεικονίζει τις εναλλαγές στις σχέσεις τεσσάρων πολύ διαφορετικών χαρακτήρων, οι οποίοι παίζουν παιχνίδια έρωτα και τύχης. Η Εϊντέ, μια σεξουαλικά πολύ δραστήρια γυναίκα σαγηνεύει δύο άντρες, ενώ ο τρίτος δείχνει να αντιστέκεται στον έρωτά της. Μια μεγάλη συζήτηση ξεκινάει γύρω από την ηθική και τον έρωτα, ενώ παράλληλα οι ήρωες αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα, πρωτόγνωρα συναισθήματα πάθους και ζήλιας με φόντο τη γαλλική ριβιέρα και τον καυτό Αύγουστο. Προκειμένου να καταφέρει να γυρίσει την ταινία «Συλλέκτρια» το 1967, ο Ρομέρ πούλησε τα δικαιώματα δύο ταινιών του μικρού μήκους στη γαλλική τηλεόραση για το ποσό των 60.000 δολαρίων. Το ποσό χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την αγορά φιλμ και την ενοικίαση ενός σπιτιού στο Σεν Τροπέ για τα γυρίσματα. Η ταινία κέρδισε το βραβείο κριτικών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο, αποθεώθηκε από τους Γάλλους κριτικούς και θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις καλύτερες ταινίες του.

Η Haydée Politoff (κάτω) ως Ειντέ και ο Patrick Bauchau (πάνω) ως Άντριεν στην ταινία La Collectionneuse (Η Συλλέκτρια) του Ερίκ Ρομέρ

Όπως πολλά ωραία κινηματογραφικά φιλμ, η «Συλλέκτρια» του Ερίκ Ρομέρ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη μόδα. Το αθηναϊκό brand Uniforme αγκαλιάζοντας την αισθητική και τη νοσταλγική απεικόνιση του ανέμελου καλοκαιριού του Ρομέρ, δημιούργησε μια συλλογή με κομμάτια που εκφράζουν το mood «ρίχνω κάτι δροσερό πάνω μου και βγαίνω να απολαύσω τον ήλιο/ τη θάλασσα/ την παρέα/ τις βόλτες στην πόλη/ την αγαπημένη μου ταινία στο θερινό σινεμά». Boho tie dye τυπώματα, ρομαντικά floral, λαμπερά κόκκινα φορέματα, άνετες ολόσωμες φόρμες είναι μερικά από τα σχέδια της συλλογής που συνδυάζει το γαλλικό αέρα της Συλλέκτριας με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αθηναϊκού καλοκαιριού και διατίθεται αποκλειστικά στα καταστήματα MatchBox Athens και online στο uniformeathens.com.

Uniforme brand
Uniforme

Uniforme brand
Uniforme

Uniforme brand
Uniforme

Το 2020, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ερίκ Ρομέρ, η ομάδα Trois Couleurs δημιούργησε ένα υπέροχο βίντεο, ύμνο στο αιώνιο καλοκαίρι του Γάλλου κινηματογραφιστή, που θα σε εμπνεύσει να βγεις και να απολαύσεις κάθε στιγμή.

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice