Palaiologue, δημιουργίες εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση

Η πρώτη συλλογή της σχεδιάστριας Βίκυ Χιουρέα έρχεται από τα Ανωγεία της Κρήτης

Palaiologue: Η σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια του brand, Βίκυ Χιουρέα, εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και τις τοπικές φορεσιές για τις δημιουργίες της.

Η μοναδικότητα και η ανανοηματοδότηση του ενδύματος είναι βασικό στοιχείο της σχεδιαστικής της φιλοσοφίας του Palaiologue. Επιδιώκεται ένας «εκσυγχρονισμός των τοπικών ενδυματολογικών παραδόσεων» και των αισθήσεων, που θα καταστήσει το σύγχρονο ελληνικό ένδυμα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο και ελκυστικό για ευρύτερα ακροατήρια.

Η Βίκυ Χιουρέα, σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια του brand, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα νότια προάστια του Λος Άντζελες. Με καταγωγή από το Άργος και την Μάνη, πέρασε πολλά από τα παιδικά καλοκαίρια στα κτήματα του παππού και της γιαγιάς. «Μεγάλωσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Καλιφόρνια που μου έμαθε να "διαβάζω τον κόσμο", ενώ παράλληλα γαλουχήθηκα με τους ελληνικούς χορούς και τις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας μέσα από την τοπική μας ενορία», εξηγεί η σχεδιάστρια.

Βίκυ Χιουρέα, σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια του brand Palaiologue

Η πρώτη της επαφή με ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία της υπαίθρου ήταν μια χορευτική φορεσιά από τους Μεταξάδες Έβρου, την οποία φόρεσε για τις ανάγκες χορευτικής παράστασης σε ηλικία 5 ετών. «Από τότε η αγάπη μου για τον ελληνικό χορό και την φορεσιά ρίζωσε μέσα μου και εξελίχθηκε σε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτισμική ιστορία του ελληνικού κόσμου και αργότερα σε ερευνητικό πάθος. Έλαβα μεταπτυχιακό δίπλωμα στις κλασσικές σπουδές και τώρα είμαι υποψήφια διδάκτορας βυζαντινής ιστορίας του πανεπιστημίου Πρίνστον», αναφέρει διευκρινίζοντας ότι σήμερα μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.

Το ενδιαφέρον για την ενδυμασία

Σε κάθε επίσκεψη στην Ελλάδα, περνούσε χρόνο στα λαογραφικά μουσεία διάφορων πόλεων και χωριών, καταγράφοντας τις τοπικές μουσικοχορευτικές παραδόσεις, μελετώντας τις τοπικές ενδυμασίες και μαθαίνοντας να υφαίνει στον αργαλειό από γυναίκες του Έβρου. «Αναρωτήθηκα γιατί αυτός ο ενδυματολογικός πλούτος της Ελλάδας ήταν κλεισμένος είτε στα μουσεία ως υλική αναπαράσταση ενός "ξεπερασμένου αγροτικού παρελθόντος" ή στις ντουλάπες των φολκλορικών σωματείων από όπου έβγαινε για να αναπνεύσει για λίγες ώρες τον χρόνο ως "στολή" σε κάποιες χορευτικές παραστάσεις», λέει η Βίκυ και συνεχίζει: «ενώ η ελληνική μουσική και διατροφή εξελίχθηκαν και ανανοηματοδοτήθηκαν μέσα στα σύγχρονα αστικά πλαίσια, παραμένοντας σημαντικές συνιστώσες της σύγχρονης ελληνικής ιδιοπροσωπίας, στο πεδίο της ενδυμασίας υπήρξε μια απόρριψη των τοπικών αισθητικών για πολλές δεκαετίες. Επομένως το ερώτημα που με απασχολούσε ήταν αν μπορεί να παραχθεί σύγχρονο γυναικείο ένδυμα που να αντλεί και να εμπνέεται από την αισθητική και τα μοτίβα των διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας. Αισθανόμουν πως δεν αναδεικνύεται επαρκώς ο σχεδιαστικός πλούτος, το αισθητικό βάθος και η μοναδικότητα της κάθε περιοχής».

Οι παραδοσιακές φορεσιές στο σήμερα

Κάθε χρόνο ο σχεδιασμός και η παραγωγή των συλλογών του Palaiologue θα εμπνέονται από μια διαφορετική περιοχή της Ελλάδας, αφού επιθυμία της σχεδιάστριας είναι οι νέες γενιές Ελληνίδων να ντύνονται με ρούχα που τις συνδέουν οργανικά με την ιστορία και τις τοπικές αισθητικές, χωρίς να είναι φολκλορικές αναπαραστάσεις, να έχουν συνέχεια και διαχρονικότητα, να είναι πρακτικά και άνετα, και κατάλληλα για τους ρυθμούς της σημερινής ζωής. Όραμά της είναι να εμπνεύσει και να ντύσει και τις νέες Αμερικανίδες φέρνοντάς τις πιο κοντά στην Ελλάδα. Όπως λέει και το motto της Palaiologue, δημιουργεί «σύγχρονο ένδυμα με τέχνη αιώνων». Η πρώτη συλλογή του brand εμπνέεται και στηρίζεται στα σχεδιαστικά μοτίβα των Ανωγείων της Κρήτης.

«Απευθύνομαι σε γυναίκες που αναζητούν το διαφορετικό, κάτι που τις συνδέει με μια τοπικότητα και μια ιστορία, με έναν τρόπο ζωής πιο κοντά στη φύση που χαρακτηρίζεται όμως από υψηλή κινητικότητα. Θέλω τα ρούχα μου να είναι και μια υπενθύμιση ενός σημαντικού ιστορικού, κοσμοπολίτικου παρελθόντος, του Βυζαντινού, έτσι προέκυψε και το Palaiologue. Ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξε παραγωγή ενδύματος που εμπνέεται από αρχαιοελληνικά μοτίβα, παρατήρησα ότι ο βυζαντινός ενδυματολογικός πολιτισμός δεν έτυχε ανάλογης επεξεργασίας, παρά το ότι είναι εξαιρετικά πλούσιος και πλουραλιστικός. Με εμπνέουν η λεπτή ύφανση, τα ζωντανά χρώματα και τα πλούσια υφάσματα που βλέπω σε ενδυμασίες της Βυζαντινής περιόδου και προσπαθώ να τα ενσωματώνω στα σχέδιά μου. Έχω την αίσθηση ότι ο ενδυματολογικός πλούτος της ελληνικής περιφέρειας πάνω στον οποίο στηρίζομαι, είναι μακρινός απόηχος του βυζαντινού ενδυματολογικού πλουραλισμού», αναφέρει η Βίκυ Χιουρέα.

palaiologue.com, Instagram: palaiologue