Ολυμπιακοί Αγώνες - Λιβερία: Η ομάδα εκπλήσσει με τις στολές της

Ο Teflar Clemens στήνει ένα κανονικό fashion show στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο

Teflar: Σχεδιάζει τις στολές της εθνικής ομάδας Λιβερίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 ανοίγοντας τον δρόμο για τις high fashion εταιρίες στον ελίτ αθλητισμό

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν συζητιούνται συχνά στον χώρο της μόδας, αλλά αδίκως. Αν ανατρέξεις ελάχιστα πίσω στο ιστορικό του θεσμού, θα βρεις μεγάλους σχεδιαστές όπως τον Ralph Lauren, την Stella McCartney και τον Issey Miyake να έχουν δημιουργήσει τις στολές αλλά και ολόκληρο το merch των εθνικών ομάδων.

Για φέτος, η πιο πολυσυζητημένη και αναπάντεχη συνεργασία ήταν αυτή του σχεδιαστή Teflar Clemens για την εθνική της Λιβερίας. Για πρώτη φορά μετά από δύο ολόκληρες δεκαετίες, η δυτική χώρα της Αφρικής απέκτησε έναν χορηγό για να τους ντύσει και δεν είναι κάποιο συνηθισμένο αθλητικό brand όπως η Nike ή η Adidas, αλλά μια high fashion εταιρία με συγκεκριμένη στάση και ηχηρά μηνύματα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @telfarglobal

 

Το όνομα του Teflar Clemens είναι οικείο σε όλους όσους γνωρίζουν τις δυσεύρετες «it» τσάντες με το λογότυπο «TC». Ο 36χρονος Clemens αντιπροσωπεύει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα όντας ο ίδιος «queer» άτομο και έχει χτίσει ολόκληρη την καριέρα του πάνω στην κατάρριψη των κανόνων της βιομηχανίας της μόδας. Τα gender fluid ρούχα του, τα μηνύματα ελευθερίας και ισότητας που μεταδίδει, συν τη λιβεριανή του καταγωγή, έκαναν τον δρομέα της Λιβερίας Εμάνουελ Ματάντι να προτείνει στην εταιρία Telfar μια συνεργασία που από ότι φαίνεται, θα αφήσει εποχή στην ιστορία των ολυμπιακών αγώνων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emmanuel Matadi (@matadi)


Ο Clemens ετοίμασε μέσα σε τέσσερις μήνες πάνω από 70 κομμάτια για τον σκοπό, από ολόσωμες φόρμες με έναν ώμο γυμνό, ολόσωμα κολάν, τα λεγόμενα μικροσκοπικά «what!» σορτσάκια, μέχρι αθλητικές τσάντες και παραδοσιακές τουνίκ, εμπνευσμένες από την αφρικανική κουλτούρα. «Μου είπαν να δημιουργήσω με όλη μου την τρέλα» δήλωσε ο Clemens «και έτσι αυτό έκανα».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @telfarglobal


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @telfarglobal


Το αποτέλεσμα θύμισε πραγματικά κάτι από την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης. Ο σχεδιαστής περπάτησε στην τελετή έναρξης με τους τρεις αθλητές που προκρίθηκαν για να αγωνιστούν για το έθνος (Έμπονι Μόρισον, Τζόσεφ Φανμπούλλεχ και Εμάνουελ Ματάντι) ντύνοντάς τους με ιδιαίτερες «μπασκετικές» τουνίκ στα χρώματα της σημαίας της Λιβερίας. Μια πρωτοποριακή κίνηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και από την άλλη, η ίδια η συλλογή δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τα δρώμενα της διοργάνωσης.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @telfarglobal


Η συνεργασία αυτή είναι ένα σημαντικό γεγονός για την φετινή ομάδα της Λιβερίας, η οποία συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες από το 1956, δεν έχει κερδίσει ποτέ χρυσό μετάλλιο και αγωνίζεται χωρίς κάποιον σπόνσορα από το 2000. Ο δρομέας Ματάντι δηλώνει: «Είναι η πρώτη φορά που νιώθω ότι η ομάδα της Λιβερίας εισπράττει ίδιες ευκαιρίες με αυτές των ομάδων της Αμερικής». «Η εταιρία Teflar δίνει στους αθλητές ένα ψυχολογικό ανέβασμα» προσθέτει. «Αν είσαι ωραία ντυμένος, έχεις και την αντίστοιχη απόδοση».

Μια αθλητική συλλογή Teflar (κάτι που δεν έχει ξανακάνει η εταιρία) όπως και όλα τα κομμάτια των ολυμπιακών αγώνων θα είναι έτοιμα προς πώληση για όλους σύντομα. Φυσικά προβλέπεται να βγει sold out, όπως γίνεται και με τις εμβληματικές τσάντες του brand. Άραγε είναι ο Teflar Clemens ο πρωτοστάτης της εισόδου των high fashion σχεδιαστών στον ελίτ αθλητισμό; Από ό,τι φαίνεται θα το μάθουμε σε τέσσερα από τώρα χρόνια, στο Παρίσι.

 

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice