Καταγγελίες για βιασμούς στο πρακτορείο μοντέλων Elite
Gerald Marie / © China Photos/Getty Images
Fashion

Καταγγελίες για βιασμούς στο πρακτορείο μοντέλων Elite

Δεκάδες πρώην μοντέλα κατηγορούν τον επικεφαλής, Ζερόλντ Μαρί, για σεξουαλικές επιθέσεις

Πρώην μοντέλα του πρακτορείου μοντέλων Elite καταγγέλουν τον επικεφαλής Ζερόλντ Μαρί (Gerald Marie) για σεξουαλική κακοποίηση.

Δεκάδες πρώην μοντέλα καταγγέλλουν τον Ζερόλντ Μαρί, ένα από τα κορυφαία πρόσωπα της γαλλικής βιομηχανίας της μόδας, για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Μετά από σιωπή χρόνων, περισσότερες από 12 γυναίκες κατέθεσαν στη δικαιοσύνη πως ο Ζεράρ Μαρί, επικεφαλής του πρακτορείου μοντέλων Elite στην Ευρώπη, κακοποιούσε νεαρά μοντέλα μένοντας ατιμώρητος για δεκαετίες.

«Με στοιχειώνει εδώ και 20 χρόνια» δήλωσε η Λίζα Μπρίνκγουορθ, πρώην δημοσιογράφος του BBC, περιγράφοντας τη συνάντησή της με τον Μαρί. Κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς σε ένα κλαμπ του Μιλάνου το 1998, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο που τότε εργαζόταν ως μοντέλο, ο Μαρί επανειλημμένως της πρότεινε έναντι χρηματικού αντιτίμου να κάνει σεξ μαζί του. Όταν εκείνη αρνήθηκε, την καθήλωσε σε μια καρέκλα και της επιτέθηκε. «Ήμουν απολύτως ανίσχυρη να κάνω οτιδήποτε, έλεγα συνέχεια “όχι, όχι, όχι”, όμως εκείνος συνέχιζε» θυμάται η καταγγέλουσα.

«Πιστεύω πως ο χρόνος (της καταγγελίας) είναι σωστός. Ήταν στο απυρόβλητο για πολύ πολύ καιρό». Και συνεχίζει: «Ξαφνιάστηκα από το πόσες γυναίκες εξαπέλυσαν κατηγορίες εναντίον του Ζερόλντ Μαρί».

Η Μπρινκγουορθ είναι μία από τις γυναίκες που έδωσαν κατάθεση στη γαλλική αστυνομία, στο τμήμα προστασίας παιδιών, την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Η Ebba Karlsson, ένα πρώην μοντέλο του Elite από τη Σουηδία που επίσης μίλησε με τις αρχές, υποστηρίζει πως ο Μαρί της έκοψε την πορεία προς μια λαμπρή καριέρα στο μόντελινγκ. Δηλώνει πως σε μια πρώτη συνάντησή τους, εκείνος της έδειξε φωτογραφίες μοντέλων του πρακτορείου ρωτώντας την αν γνωρίζει πώς κατάφεραν να γίνουν διάσημες, ενώ την ίδια στιγμή έβαζε το χέρι του στο πόδι της. «Λοιπόν, για να μπορέσεις να γίνεις τόσο διάσημη, θα πρέπει να δώσεις κάτι από τον εαυτό σου», της είπε και επιχείρησε να της επιτεθεί.

Η σχετική έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά από καταγγελίες για βιασμούς και κακοποιήσεις, και ανηλίκων, μεταξύ του 1980 και του 1998. Ανάλογη καταγγελία εναντίον του Ζερόλντ Μαρί έγινε στις αρχές της Νέας Υόρκης τον προηγούμενο μήνα από την Carre Sutton, επίσης πρώην μοντέλο του Elite που έγινε πασίγνωστη με το όνομα Carre Otis, που αναφέρει συστηματική σεξουαλική κακοποίηση από την ηλικία των 17 χρονών.

Οι καταγγέλουσες ελπίζουν πως θα ανοίξει ο δρόμος για ποινική δίωξη του Μαρί, ιδιαίτερα αν πειστούν να μιλήσουν τα θύματα πιο πρόσφατων περιστατικών βίας. «Έχουμε δικηγόρους και είμαστε δυνατές και όσο περισσότερες είμαστε τόσο περισσότερη δύναμη έχουμε» δήλωσε η Karlsson. «Αν δεν καταδικαστεί για αυτό το έγκλημα, τουλάχιστον θα έχουμε κάνει κάποιον θόρυβο που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για ένα σύμπαν όπως η βιομηχανία των μοντέλων».

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των καταγγελόμενων αδικημάτων, στο πρακτορείο Elite μεσουράνησαν μοντέλα όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Σίντι Κρόφορντ, πρώην σύζυγος του Μαρί, και η Λίντα Ευανγκελίστα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice