Η Mary Katrantzou στον παράδεισο των παπουτσιών

Η συλλογή της για το φετινό καλοκαίρι έχει έμπνευση το αιώνιο φετίχ: τα παπούτσια

Η Μαίρη Κατράντζου φέτος το καλοκαίρι κοιτάζει προς τα κάτω. Βλέπει το αιώνιο φετίχ: το παπούτσι, και το χρησιμοποιεί σαν έμπνευση σε μία συναρπαστική συλλογή.

Τα παπούτσια σαν αντικείμενα πόθου και λατρείας. Οι φυλακισμένοι στις βασιλικές φυλακές, όπου ήταν κρατούμενη η Μαρία-Αντουανέτα, φιλούσαν με ιερή λατρεία ένα ξεχασμένο παπούτσι της. Το γοβάκι που αφήνει πίσω της η Σταχτοπούτα τρέχοντας μέσα στη νύχτα πυροδοτεί τις παιδικές επιθυμίες. Το παπούτσι είναι ένα φετίχ με την πραγματική σημασία της λέξης – αντικείμενο με μυστικές, μαγικές δυνάμεις, που σαγηνεύει και εξάπτει τις φαντασίες.

Η Μαίρη Κατράντζου έβαλε σε ένα μεγεθυντικό φακό τις λεπτομέρειες τριών ειδών παπουτσιών και δημιούργησε τρεις διαφορετικές συλλογές με την ίδια αφορμή: τα κλασικά τρυπητά παπούτσια brogues, τα αθλητικά trainers και τα περίτεχνα, κεντητά βραδινά παπούτσια. Οι μικρολεπτομέρειες έγιναν μακρο-λεπτομέρειες, τεράστια θεματικά patterns για να τυλίξουν το γυναικείο σώμα. Τα διακοσμητικά στοιχεία του παπουτσιού αναδομούνται και προσδιορίζουν το κάθε στιλ, δίνοντας έτσι τη δική της, φρέσκια, απροσδόκητη επανεφεύρεση του total look. Η ιδιαίτερη ταυτότητα των παπουτσιών δίνει τη γραμμή των ρούχων και των αξεσουάρ. Τα κλασικά brogues ταυτίζονται με το κλασικό, τέλεια επιμελημένο daywear. Τα sneakers αναλύονται σε λεπτομέρειες και προσδιορίζουν τα πολυτελή sportswear κομμάτια της συλλογής. Και τα βραδινά mules με τα αστραφτερά τους κεντήματα και σχέδια γίνονται υπέροχα cocoons με απίστευτα, πλούσια prints, σαν χλιδάτα, κεντητά πασουμάκια μίας ροκοκό, αυτοκρατορικής παρακμής.

Brogues

n

Τα αντρικά τρυπητά brogues συνδυάζονται με έντονες λεπτομέρειες σε δέρμα, όπως γλώσσες με εγκοπές και κρόσσια, πτυχές που ταιριάζουν με τα σκοτσέζικα κιλτ και φραμπαλάδες, ενώ τα χρώματα είναι οι φυσικές αποχρώσεις του δέρματος, καφέ, μαύρο και ιβουάρ. Τα μεταξωτά υφάσματα γυαλίζουν ακριβώς όπως ένα καλογυαλισμένο αντρικό σκαρπίνι, ενώ δερμάτινες τιράντες διασχίζουν και τυλίγουν το κορμί με αγκράφες στις άκρες τους σαν αυτές των καλογερικών παπουτσιών.

Trainers

n

Η αποδόμηση των σπορ παπουτσιών δίνει δυναμικές γραμμές που τυλίγονται με γρήγορες, έντονες καμπύλες γύρω από το σώμα. Η ύφανσή τους, μεγεθυσμένα neoprene, τυπώνεται επάνω σε φλασάτα, χρωματιστά υφάσματα. Έντονα ροζ, κίτρινα, πράσινα και μπλε του κοβαλτίου, στιλ γεμάτο ενέργεια σε κοντά ρούχα, ελαστικοποιημένα δερμάτινα, και με τεράστιες λεπτομέρειες, όπως κορδόνια παπουτσιών, λωρίδες velcro και φερμουάρ τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία γύρω από το σώμα.

Βραδινά

n

Νύχτα, πολυτέλεια, couture. Η Μαίρη Κατράντζου συνεργάζεται και πάλι με το διάσημο γαλλικό οίκο κεντημάτων Μaison Lesage, επιλέγοντας μοτίβα από τα αρχεία τους, τα οποία μεγεθύνει σε κλίμακα 200% δίνοντας μία νέα, καλειδοσκοπική εικόνα της παράδοσης των κλασικών κεντημάτων με μεταξωτές κλωστές, χάντρες και πούλιες. Τα μοτίβα γίνονται υπέροχα prints και βρίσκουν τη θέση τους στο σώμα, ενώ μερικά από αυτά έχουν επιπρόσθετα κεντήματα επάνω τους. Αρχιτεκτονημένα βραδινά σύνολα, μαντό και μικρά φορέματα, δυναμικά αλλά και ντελικάτα, σε έναν παράδεισο ροκοκό αποχρώσεων του 18ου αιώνα και λάμψης – φούξια, σμαραγδί, ροδακινί και λιλά. Συνδυασμοί πολλών υφάνσεων που δημιουργούν ένα λαβύρινθο καλλιτεχνικής κατασκευής, σατέν και μετάξια, κρύσταλλα swarovski και απλικαρισμένοι καθρέφτες, φτερά και μέταλλα. Κανένα ρούχο στη φετινή συλλογή της Μαίρης Κατράντζου δεν έχει το ταίρι του. Παράδοξο, μια και τα παπούτσια συνήθως έχουν.

n

n

n

n

n

n

n

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice