MY for IK: η επανάσταση του 1821 σε μεταξωτά μαντήλια

Η πρόταση της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και της σχεδιάστριας Μαρίας Γέρουλα

Τα 12 μεταξωτά μαντήλια MY for IK δημιουργήθηκαν από την Ίριδα Κρητικού και την Μαρία Γέρουλα με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Καθώς το 2021 ολοκληρώνεται, είδα με χαρά να αποτελεί αφορμή για τέχνη και δημιουργικότητα το ορόσημο της Επανάστασης. «Τα Μαντήλια του Αγώνα» είναι η πρόταση της ιστορικού τέχνης και ανεξάρτητης επιμελήτριας Ίριδας Κρητικού και της σχεδιάστριας ενδυμάτων και αξεσουάρ μόδας Μαρίας Γέρουλα και η αρχή, μάλιστα, μιας σειράς projects που θα δούμε στο μέλλον. Περιλαμβάνει μια σειρά 12 αναμνηστικών επετειακών ολομέταξων μαντηλιών 90x90 εκ. με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι με τη Μπουμπουλίνα
Η «Μπουμπουλίνα» της Μαρίας Διακοδημητρίου

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι με Τσολιά
Ο «Έλληνας Ήρωας» του Μηνά Μαυρικάκη

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι
Οι «Ωραίες των Αθηνών»

Τα μαντήλια αλληλοσυμπληρώνονται: καθένα μαρτυρά και μια στιγμή, την αποκρυσταλλώνει, χαρίζει μεταξένια υφή στην ιστορικότητά της και δίνει τη σκυτάλη στο επόμενο. Η «Μπουμπουλίνα» της Μαρίας Διακοδημητρίου με τις πεταλούδες στο πρόσωπο και τη θάλασσα στην ψυχή της, ο «Έλληνας Ήρωας» του Μηνά Μαυρικάκη με έμπνευση από τον πίνακα του Louis Dupré, οι «Ωραίες των Αθηνών» της Ρούλης Μπούα που αναπαριστά τους ζωγραφιστούς δίσκους φιλοξενίας στολισμένους με τα πορτραίτα των ιστορικών καλλονών της Αθήνας.

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι
Ο «Εύζωνας στον Ελαιών» του Νεκτάριου Αποσπόρη

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι
Το «Περιδέραιο» της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου

Ο «Εύζωνας στον Ελαιών» του Νεκτάριου Αποσπόρη, η αγαπημένη θεματική του ζωγράφου, η εξονυχιστικά σχεδιασμένα ελιά, με έμπνευση τον αρχαίο Ελαιώνα της Αίγινας, αγκαλιάζει προστατευτικά την αναγνωρίσιμη ορθή σιλουέτα του εύζωνα ενώ το «Περιδέραιο» της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου αποτελεί μια περιδίνηση από αναμνηστικά τσολιαδάκια της δεκαετίας του ΄50. Στην «Παρέλαση» της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού οι κεντημένες στο χέρι φιγούρες, τα ευζωνάκια και οι πλουμιστές Αμαλίες σέρνουν τον χορό. Η «Ρόζα» της Κικής Βουλγαρέλη αντλεί την έμπνευσή της από την ομορφιά της Ρόζας Μπότσαρη, την κόρη του Μάρκου και Κυρία των Τιμών της βασίλισσας Αμαλίας.

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι
Η «Παρέλαση» της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι με τη Ρόζα Μπότσαρη
Η «Ρόζα» της Κικής Βουλγαρέλη

«Δύο αγαπημένες φίλες ετών, που η καθεμιά από τη μεριά της επιμένει ελληνικά, ενώσαμε τις πηγές έμπνευσης, τις ιστορικές και τεχνικές μας γνώσεις, την αισθητική και τις δυνάμεις μας», θα μου πουν. «Είναι η αρχή μιας νέας συνεργασίας, που σκοπό έχει τη δημιουργία περιορισμένων σε αντίτυπα συλλεκτικών αντικειμένων μόδας, σε συνομιλία με διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς». Η Ίρις Κρητικού ασχολείται ενεργά για περισσότερες από δύο δεκαετίες με τον χώρο της τέχνης και συνεργάζεται σταθερά με διακεκριμένους και νέους Έλληνες. Η Μαρία Γέρουλα, με πρεσβευτή το brand MY by Maria Yeroula, δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας και των αξεσουάρ, με σχεδιασμό και παραγωγή αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι
Η «Ελληνοπούλα» της Κλαίρης Τσαλουχίδη Χατζημηνά

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι
Η «Ελλάς» της Χριστίνας Παρασκευοπούλου

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο Σουφλί, στην καρδιά του ελληνικού μεταξιού ενώ τη τη γραφιστική εφαρμογή υπογράφει ο Νίκος Λεοντόπουλος. Δυο σύγχρονοι εκτυπωτές που τυπώνουν σε μετάξι κάνουν πραγματικότητα των συνδυασμών των δυνάμεων: το curation της Ίριδας και το μεράκι της Μαρίας που επιμελήθηκαν αυτή τη συλλογή με έμπνευση και φόρα από τους Έλληνες εικαστικούς.

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι με τη Μαντώ Μαυρογένους
Η «Μαντώ» της Ελένης Πεχλιβάνη

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι
Το «Κανόνι» της Βάσως Τρίγκα

Τετράγωνο μεταξωτό φουλάρι
Οι «Αρματωλοί και Κλέφτες» της Κάτιας Βαρβάκη

Την επετειακή συλλεκτική σειρά MY for ΙΚ, μαζί με τις δύο δημιουργούς της, υπογράφουν οι εικαστικοί: Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κάτια Βαρβάκη, Κική Βουλγαρέλη, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Διακοδημητρίου, Μηνάς Μαυρικάκης, Ρούλη Μπούα, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Ελένη Πεχλιβάνη, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά. Κάθε σχέδιο κυκλοφορεί σε 21 αντίτυπα υπογεγραμμένα από τον αντίστοιχο εικαστικό.

Αποκλειστική διάθεση: www.m-y.gr, Τηλέφωνο επικοινωνίας:210 3458680

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice