Ο Virgil Abloh στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι στην παρουσίαση της ανδρικής σειράς της Louis Vuitton, Ιανουάριος 2020
Ο Virgil Abloh στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι στην παρουσίαση της ανδρικής σειράς της Louis Vuitton, Ιανουάριος 2020 © Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Image
Fashion

Σοκ στη μόδα: Πέθανε ο Virgil Abloh, σχεδιαστής της Louis Vuitton

Αφιέρωμα σε έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη, που έφυγε από τη ζωή σκορπώντας θλίψη στον κόσμο της μόδας

Αφιέρωμα Virgil Abloh 1980-2021: Η ζωή και η πορεία του σχεδιαστή που άλλαξε τη μόδα και πέθανε σε ηλικία 41 ετών, πάσχοντας από επιθετική μορφή καρκίνου.

«Όλα όσα κάνω είναι για τον δεκαεπτάχρονο εαυτό μου». O Virgil Abloh πέθανε την Κυριακή το βράδυ. Ξαφνικά για όλους εμάς, έπειτα από μια μάχη δυο ετών με τον καρκίνο και μια επιθετική μορφή αγγειοσαρκώματος στην καρδιά. «Ήταν η επιτομή της μοντέρνας δημιουργικότητας», θα γράψει για εκείνον ο Alexander Arnault. Από κεινον το διάβασα πρώτα. Σοκ. Μια τέτοια είδηση είναι πολύ νωρίς να την ακούσουμε για έναν άνθρωπο. Μόλις 41 ετών, με μια αστραφτερή καριέρα που ποιος ξέρει που θα έφτανε από εδώ και πέρα. Πόσα είχε να δώσει, σκέφτομαι.

O Virgil Abloh και η Gigi Hadid, Εβδομάδα Μόδας, Παρίσι
O Virgil Abloh και η Gigi Hadid, Εβδομάδα Μόδας, Παρίσι, Φεβρουάριος 2019 © EPA/IAN LANGSDON

Ο Virgil Abloh είχε πράγματι το άγγιγμα του Μίδα. Είτε πρόκειται για το προσωπικό του brand Off White, είτε για τις λαμπρές συνεργασίες του, ο Virgil κατάφερνε να χαϊδέψει με χρυσόσκονη κάθε προϊόν. Δεν εννοώ μόνο δημιουργικά, αλλά και εμπορικά, αφού οι, ομολογουμένως ακριβές σειρές του, ξεπουλούσαν σε μερικές ώρες. «Είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας Virgil Abloh, ενός σκληρά αφοσιωμένου πατέρα, συζύγου, γιου, αδελφού και φίλου. Άφησε πίσω του την αγαπημένη του σύζυγο Shannon Abloh, τα παιδιά του Lowe Abloh και Grey Abloh, την αδερφή του Edwina Abloh, τους γονείς του Nee και Eunice Abloh και πολλούς αγαπημένους φίλους και συναδέλφους», σημειώνεται στο instagramτου.

Οι φίλοι και οι συνάδελφοι πολλοί που έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν. O Kim Jones, του οποίου μάλιστα τη θέση πήρε ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής σειράς Louis Vuitton ο Virgil, θυμήθηκε τα ταξίδια, τα ξενύχτια και τα γιαπωνέζικα περιοδικά που χάζευαν μαζί. Τα γέλια και τις ιδέες. Ο Pierpaolo Piccioli έγραψε για εκείνον: «όσο ψάχνω να βρω λέξεις να εκφράσω τα συναισθήματα μου τόσο μου έρχεται η ανάμνηση που είχα από ένα πάρτι που παίζαμε μαζί μουσική». Είναι ένας άνθρωπος που άλλαξε την μόδα, καταλήγει. «Σοκαρισμένη αδυνατώντας να το πιστέψω. Ο κόσμος βιώνει μια μεγάλη απώλεια και η μόδα δεν θα είναι ίδια χωρίς εσένα», θα γράψει η Ντονατέλα Βερσάτσε.

Ο Virgil Abloh στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι στην παρουσίαση της ανδρικής σειράς της Louis Vuitton, Ιανουάριος 2020
Ο Virgil Abloh στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι στην παρουσίαση της ανδρικής σειράς της Louis Vuitton, Ιανουάριος 2020, © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Διαμόρφωσε τη νέα μόδα, έφερε στο κόκκινο χαλί τη γειτονιά, το hood, όπως λένε και οι Αμερικανοί. Αβρός αλλά αιχμηρός, διεισδυτικός και καίριος, η ματιά του ήταν ένας άνεμος δροσιάς στη μόδα. «Κάθε όχι είναι η αρχή μου, ανθίζω με τα όχι». Τα έκανε όλα πολύ γρήγορα, πολύ δυνατά, πολύ αποφασιστικά. Σαν να ήξερε ότι το τέλος δεν θα είναι μακριά, όπως όλοι οι σπουδαίοι που έρχονται και φεύγουν βιαστικά, κατάφερε σε 10 χρόνια να ζήσει πολλές ζωές μαζί.

Με σπουδές αρχιτεκτονικής και καταγωγή από τη Γκάνα, από οικογένεια μικροαστική και με όνειρα μεγάλα, έκανε το 2009 ένα intership στη Fendi. Εκεί θα γνωρίσει τον Michael Burke, CEO της Louis Vuitton. Μερικά χρόνια μετά κι αφού συνεργαστεί με τον Kanye West, ξεκινά το δικό του brand, Off-White με έδρα το Μιλάνο. Παράγει τα ρούχα του εκεί που παράγεται το high fashion. Τα βέλη του, σήμα κατατεθέν του, ταρακουνάνε τον κόσμο της μόδας. Σύντομα θα πήγαινε στο Paris Fashion Week, όπου έδειχνε τις συλλογές του και θα ξεκινούσε τα μεγάλα του collaborations. Nike, IKEA, RIMOWA, Converse, Jimmy Choo.

Παράλληλα, δεν σταματά να παίζει μουσική αλλά και να δημιουργεί τέχνη. Η συνεργασία του με τον Takashi Murakami ταξιδεύει από το Λονδίνο στο Παρίσι. Εκεί την είχα δει κι εγώ, δίπλα στους πιτσιρικάδες που ανυπόμονα περίμεναν να μπουν. Οι πιτσιρικάδες τον λάτρευαν, όπως και οι A listers, όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ, η Ριάνα, η Κένταλ Τζένερ. Η Χάιλι Μπίμπερ φόρεσε νυφικό του. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα brand που συνδύαζε την πολυτέλεια με το streetwear χωρίς να καλύπτει το ένα το άλλο. Ήταν το νέο. Δίνει σε μια γενιά που έχει ταλαιπωρηθεί από τις οικονομικές κρίσεις, την πολυτέλεια στα μέτρα τους. Υψηλή ραπτική του δρόμου.

O Virgil Abloh στο MET Gala, Νέα Υόρκη
O Virgil Abloh στο MET Gala, Νέα Υόρκη, Σεπτέμβριος 2021 © EPA/JUSTIN LANE

Μέχρι που το 2018 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της ανδρικής σειράς Louis Vuitton. H Delphine Arnault τον επέλεξε για την «disruptive» προσέγγισή του. Είναι από τα ταλέντα εκείνα που δεν διαπρέπει απλώς σε αυτό που κάνει αλλά αλλάζει τη ρότα του κλάδου συνολικά. Ανδρικές συλλογές που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα, είναι τολμηρές, είναι πολυσυλλεκτικές. Πιο μεθοδικός από τον Kanye West, πιο γειωμένος σε σχέση με τον Μίκελε, λιγότερο προκλητικός από τον Gvasalia. Είναι το νέο, είναι ο πρώτος μαύρος σχεδιαστής για έναν τόσο μεγάλο οίκο, όπως ο Louis Vuitton. Είναι ο Ομπάμα της μόδας, απολαμβάνει την επιτυχία αν και για εκείνον, η δημιουργικότητα είναι πάντα το ζητούμενο. Ταξιδεύει πολύ, δουλεύει πολύ, αγαπάει πολύ τη γυναίκα του, το high school crush του, το οποίο παντρεύτηκε το 2009. Μαζί έκαναν δυο παιδιά, η βάση τους ήταν το Σικάγο. Μετακόμισαν στο Παρίσι όταν ανέλαβε τη θέση στον Louis Vuitton. Επέστρεψαν όμως στις ΗΠΑ στη διάρκεια του κορωνοϊού.

Men’s Fall-Winter 2021 Fashion Show | LOUIS VUITTON

«Για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Virgil πάλεψε γενναία με μια σπάνια, επιθετική μορφή καρκίνου, το αγγειοσάρκωμα. Επέλεξε να υπομείνει τη μάχη του ιδιωτικά. Aπό τη διάγνωσή του το 2019, υποβλήθηκε σε πολυάριθμες δύσκολες θεραπείες. Μέσα από όλα αυτά, η εργασιακή του ηθική, η απέραντη περιέργεια και η αισιοδοξία του δεν αμφιταλαντεύτηκαν ποτέ. Τον Virgil όριζε η αφοσίωσή του στην τέχνη του και η αποστολή του να ανοίγει πόρτες για τους άλλους και να δημιουργεί μονοπάτια για μεγαλύτερη ισότητα στην τέχνη και το σχέδιο», σημειώνει το αποχαιρετιστήριο ποστ.

Τον Ιούνιο του 2018, όταν έδειξε την πρώτη του συλλογή για τον Louis Vuitton, στον χαιρετισμό του εμφανίστηκε κλαίγοντας. Με λυγμούς, στην αγκαλιά των φίλων του. Ήταν μια στιγμή δικαίωσης για εκείνον, για εκείνον τον 17χρονο που ονειρεύτηκε και πέτυχε όσα δεν τολμούσε να ονειρευτεί. Για εκείνον τον 17χρονο που έσπασε γυάλινα ταβάνια, έγινε ορατός. Πέτυχε. Για εκείνον τον 17χρονο που άκουγε Nirvana και έκανε skate. «Σας ευχαριστούμε όλους για την αγάπη και την υποστήριξή σας και ζητάμε ιδιωτικότητα καθώς θρηνούμε και γιορτάζουμε τη ζωή του Virgil», καταλήγει το σημείωμα.

Off-White c/o Virgil Abloh Fall Winter 2021 "Laboratory of Fun" ~ special guest M.I.A.

Σ’ ευχαριστούμε, Virgil. Μας έκανες να ονειρευτούμε και μέσα από το παράδειγμά σου έδωσες στη νέα γενιά το κίνητρο να γίνει καλύτερη. Πριν μερικές ημέρες άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Αθήνα. Με τον Σπύρο Λιακωτίτη, ιδιοκτήτη των καταστημάτων στην Ελλάδα (υπάρχει άλλο ένα Off-White στη Μύκονο, το πρώτο που σχεδίασε ο ίδιος ο Virgil στην Ευρώπη), ετοιμάζαμε ένα εξώφυλλο για την Athens Voice. Ένα εξώφυλλο που θα σχεδίαζε εκείνος. Δεν πρόλαβε. Ακόμη κι ο ήσυχος, διακριτικός τρόπος που έφυγε, δείχνει τον χαρακτήρα του. Στην τελευταία του επίδειξη για το Off- White στο Παρίσι χόρεψε με τη M.I.A. στο τέλος του σόου. Τίποτε δεν προοιώνιζε το τέλος. Στο τελευταίο σόου Louis Vuitton παρουσιάστηκε ένα βίντεο που έκλεισε με ένα ζέπελιν πετούμενο που πάνω του έγραφε: ελπίδα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice