Virgil Abloh: Το παντοτινό αστέρι του street wear
Η συγκλονιστική του ιστορία του κορυφαίου σχεδιαστή της ανδρικής μόδας για τον Louis Vuitton που κατάφερνε να αποδομεί τα πρότυπα της νέας γενιάς
Virgil Abloh: Ο κορυφαίος σχεδιαστής της ανδρικής μόδας για τον Louis Vuitton και ιδρυτής της Off-White, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 41 ετών
H είδηση έχει προκαλέσει μεγάλο θρήνο στον χώρο της μόδας και όχι μόνο. Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, ο Virgil Abloh έφυγε από τη ζωή παλεύοντας γενναία για δύο χρόνια με μια σπάνια μορφή καρκίνου, το καρδιακό αγγειοσάρκωμα. Επέλεξε να υπομείνει τη «μάχη» του ιδιωτικά, από τη διάγνωσή του το 2019, ενώ υποβλήθηκε σε πολυάριθμες και δύσκολες θεραπείες. Ήταν μόλις 41.
Λίγοι άνθρωποι έχουν επηρεάσει τόσο ουσιαστικά τη σύγχρονη μόδα όσο ο ταλαντούχος Virgil Abloh. Οι ικανότητές του πάνω στην αποδόμηση των προτύπων της νέας γενιάς, του πολιτισμού, της ιστορίας της τέχνης, των τάσεων της μόδας και των luxury brands, δημιούργησαν ένα νέο ρεύμα και μια έντονη αλλαγή στα δεδομένα του streetwear και της υψηλής μόδας. Η εταιρία του Off-White πρεσβεύει όλα τα παραπάνω, ενώ η πορεία του στον οίκο Louis Vuitton έκανε τη βιομηχανία της μόδας να περιμένει κάθε νέα του κίνηση με κομμένη την ανάσα.
Virgil Abloh: Από την Αρχιτεκτονική στη Μόδα
Ο Virgil Abloh μεγάλωσε σε μια μεσοαστική γειτονιά του Σικάγο ως γιος μεταναστών από την Γκάνα. Εκεί πήρε και την πρώτη του έμπνευση από αυτό που θα ακολουθούσε αργότερα στην καριέρα του, καθώς έβλεπε τη μοδίστρα μητέρα του να ενώνει υφάσματα. Ωστόσο δεν σπούδασε σχέδιο μόδας, όπως θα υπέθετε κανείς. Άρχισε να παίζει σε hip-hop parties ως dJ με το όνομα «Flat White» και ταυτόχρονα σπούδαζε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο. Μετά το πτυχίο συνέχισε την εκπαίδευσή του αποκτώντας master στον κλάδο της αρχιτεκτονικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Abloh ενδιαφέρθηκε πολύ για το μεταμοντέρνο αρχιτεκτονικό κίνημα της αποδόμησης. Μια επιρροή που φαίνεται σε όλα τα ρούχα της Off-White.
Ο Virgil Abloh με τον Kanye West στον οίκο Fendi
Φήμες λένε ότι δεν πάτησε στην αποφοίτησή του για να συναντηθεί με τον John Monopoly, πρώην μάνατζερ του Kanye West. Σύντομα, ο Virgil άρχισε να εργάζεται για τον ίδιο τον ράπερ αναλαμβάνοντας να σχεδιάσει τα T-shirts από το merch του. Ήταν το τέλειο timing. Τον επόμενο χρόνο ο Kanye μετατράπηκε σε έναν από τους πιο διάσημους ράπερς και ο Virgil ήταν στο πλευρό του από την αρχή. Την εποχή εκείνη απαθανατίστηκε η διαβόητη φωτογραφία των δύο φίλων στο show του Comme des Garçons, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του 2009 στο Παρίσι. Λίγο αργότερα, ο Virgil και ο Kanye ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους και εισχώρησαν στον οίκο Fendi κάνοντας μαζί την πρακτική τους. «Ήμασταν μια γενιά που ενδιαφερόταν για τη μόδα ενώ δεν θα έπρεπε να ήμασταν εκεί. Το είδαμε ως την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη κουλτούρα», είχε δηλώσει ο σχεδιαστής.
H Pyrex, η Off-White, ο LV και η ΙΚΕΑ
Αμέσως μετά, ο Abloh δημιούργησε την πρώτη του εταιρία, την Pyrex Vision. Το brand διέθετε κομμάτια όπως hoodies, t-shirts, καρό flannels και κολεγιακά μπουφάν προσθέτοντας πάνω τους έντονα logos και τυπώματα από αναγεννησιακούς πίνακες. Ήταν η πρώτη του προσπάθεια να ταράξει το status quo της μόδας. Στη συνέχεια, ήρθε η κολεκτίβα #BEENTRILL# σε συνεργασία με τον Matthew Williams, creative director των Alyx και Givenchy, προτού εμφανιστεί επίσημα η Off-White στα τέλη του 2013. Συνδυάζοντας την πολυδιάστατη αισθητική του streetwear με τη δύναμη της υψηλής μόδας, η Off-White έγινε μία από τις πιο δημοφιλής εταιρίες σε όλον τον κόσμο, κερδίζοντας το 2017 το βραβείο μόδας για το «καλύτερο luxe brand».
Οι σπουδές του στο πανεπιστήμιο ως πολιτικός μηχανικός τον βοήθησαν να αξιοποιήσει την αρχιτεκτονική και τον δομικό σχεδιασμό σε όλες του τις συλλογές, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη industrial προσέγγιση. Πολλές φορές είχε αναφερθεί στον απλό κανόνα της προσέγγισης των «τριών τις εκατό». Η μέθοδος, δηλαδή, του να αλλάζεις ένα προϋπάρχον σχέδιο μέχρι το 3% δημιουργώντας ένα νέο. Με αυτό τον τρόπο προσέγγιζε και κάθε του συνεργασία με τεράστια επιτυχία. Αργότερα ασχολήθηκε και με εμπορικά ντιζάιν, από τον σχεδιασμό των μπουκαλιών Evian μέχρι την iconic μπλε τσάντα της IKEA. Μια στιγμή ορόσημο για τον Abloh, που άλλαξε ολόκληρη τη βιομηχανία της μόδας, ήρθε στις αρχές του 2018, όταν ανακοινώθηκε ως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής σειράς ρούχων του Louis Vuitton. Παίρνοντας τα σκήπτρα από τον Kim Jones ανέλαβε για πρώτη φορά μια θέση που δεν έχει δοθεί ποτέ σε έγχρωμο σχεδιαστή. Όλα αυτά 10 χρόνια αφότου είχε μπει κρυφά στην επίδειξη του Comme des Garçons.
Virgil Abloh: Το όραμα και η πίστη του στη νέα γενιά
Μια ακόμη τακτική του Abloh ήταν να ενθαρρύνει τους fans του να εμφανίζονται στα shows της Off-White ποστάροντας προσκλήσεις στο Instagram. Στο ίδιο πνεύμα συνέχισε όταν ανέλαβε και τον Louis Vuitton. Σε μια προσπάθεια να εκδημοκρατίσει έναν χώρο που φημίζεται για τον ελιτισμό και τις κλειστές πόρτες, κάλεσε εκατοντάδες μαθητές στην πρώτη του επίδειξη LV. Μετά το show πόσταρε στο Instagram μια φωτογραφία του γράφοντας: «Μπορείς και εσύ να το κάνεις». Ο ίδιος γνωρίζει πώς είναι να είσαι «στην απέξω» παρακολουθώντας κάτι που θέλεις πολύ. Η αφοσίωσή του στο να στηρίζει τη νέα γενιά δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Το 2020 δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια για υποτροφίες σε έγχρωμους μαθητές, ασκώντας πίεση στον Louis Vuitton και τη Farfetch να επενδύσουν επίσης. «Ο στόχος είναι να βεβαιωθώ ότι δεν είμαι ένας από τους λίγους, αλλά ένας από τους πολλούς στον κλάδο» είχε δηλώσει.
Το γεγονός ότι ο Virgil Abloh βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του και στην εξέλιξη ενός βαθύτερου έργου έκανε τον θάνατό του ακόμη πιο τραγικό. Τον τελευταίο καιρό ο πρωτοποριακός σχεδιαστής δημοσιοποίησε μια σειρά από ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους που έκαναν σκόνη κάθε αρχέτυπο, συγκρούονταν με αντίθετες φυλές γιορτάζοντας σημαντικές έγχρωμες προσωπικότητες. Το πιο εκπληκτικό ήταν ότι τα έκανε όλα αυτά ενώ η μάχη του με τον καρκίνο ήταν σε εξέλιξη.