Μερικά fashion tips για γυναίκες άνω των 60 ετών, προκειμένου να δείχνουν και να νιώθουν στιλάτες.
Carmen Dell'Orefice / © Anna Webber/Getty Images for Charlotte Tilbury
Fashion

4 fashion tips για ώριμες γυναίκες

Τα απαραίτητα της γκαρνταρόμπας, τα do και τα dont’s, τόλμη και γοητεία στη μέση ηλικία

Μερικά fashion tips για ώριμες γυναίκες άνω των 60 ετών, προκειμένου να δείχνουν στιλάτες και να νιώθουν ακαταμάχητες.

Ο Μάρκος Αυρήλιος έχει γράψει το σοφό: «Αν στα είκοσι δεν μάθεις, στα τριάντα δεν κάνεις, στα σαράντα δεν έχεις, τότε στα πενήντα ούτε θα μάθεις, ούτε θα κάνεις, ούτε θα έχεις». Ο Μάρκος Αυρήλιος μιλούσε γενικά για τη ζωή, αλλά το απόφθεγμά του ισχύει απόλυτα και για τη μόδα. Έτσι δεν είναι;

Η Κοκό Σανέλ πάλι, την εποχή που δεν υπήρχε το age shaming, έλεγε: «Κανένας δεν είναι νέος μετά τα σαράντα, αλλά μπορεί να είναι κανείς ακαταμάχητος σε όλες τις ηλικίες».

Η Κοκό Σανέλ βέβαια δεν είχε ακούσει Ρίτα Σακελλαρίου και δεν είχε κεφάρει με το «Οι σαραντάρες ίσον με δύο εικοσάρες, γι' αυτό οι σαραντάρες έχουν διπλές τις χάρες». Ούτε ζει στο σήμερα, όπου τα 40 είναι τα νέα 30, τα 50 τα νέα 40 και πάει λέγοντας. Τέλος όμως με τις φιλοσοφίες, τα αποφθέγματα και τα άσματα περί ηλικίας. Ας ασχοληθούμε με το δεύτερο σκέλος της σκέψης της Σανέλ. Πώς θα δείχνουμε υπέροχες και ακαταμάχητες όταν με το καλό περάσουμε τα 60; Ανατρέχουμε στα ανάλογα fashion tips.

Επενδύουμε σε κλασικά κομμάτι
Η γκαρνταρόμπα κάθε εξηντάρας θα πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα βασικά κομμάτια, ποιοτικά, ενδεχομένως και επώνυμα, ακριβά, που μπορούν να συμπληρώσουν και να ολοκληρώσουνε κάθε look. Τα πουκάμισα είναι must. Με ένα αμάνικο πουλόβερ μπορούν να δημιουργήσουν ωραία layers ή να φορεθούν με μαύρα παντελόνια, ένα ακόμα must have. Το κλασικό μαύρο παντελόνι μπορεί να συνδυαστεί είτε με ένα casual top για καθημερινές εμφανίσεις, είτε με μια μεταξωτή μπλούζα και τακούνια για σπέσιαλ περιστάσεις. Απαραίτητο είναι επίσης ένα καλό παλτό, ένα μικρό μαύρο φόρεμα, που άλλωστε πρέπει να υπάρχει σε κάθε ντουλάπα ανεξαρτήτως ηλικίας, μια καλή τσάντα και μερικά κασκόλ που και ζεσταίνουν και κρύβουν τις ρυτίδες του λαιμού.

gettyimages-1208324114.jpg
Maye Mask / © Rosdiana Ciaravolo/Getty Images

Επενδύουμε σε όποιο χρώμα, ύφασμα ή σιλουέτα μας ταιριάζει
Διαλέγουμε κολακευτικά χρώματα, υφάσματα και κοψίματα για την γκαρνταρόμπα μας, με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων μας. Αν τα μάλλινα μας παχαίνουν, τα αποφεύγουμε και περνάμε σε πιο ανάλαφρα υλικά. Αν το μαύρο μας δίνει στιλ, μαυροντυνόμαστε. Αν έχουμε περιφέρεια ή κοιλίτσα και νιώθουμε ανασφάλεια, διαλέγουμε φαρδιά ρούχα. Αν έχουμε ωραίο μπούστο, το προβάλουμε με ένα αξιοπρεπές, μετρημένο ντεκολτέ.

Πειραματιζόμαστε
Η μόδα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να τονώσουμε την αυτοεκτίμησή μας και ένα ανοιχτό πεδίο αυτοέκφρασης. Δυστυχώς οι σχεδιαστές δεν έχουν στο μυαλό τους τις ώριμες γυναίκες, οπότε απομένει μόνο ο πειραματισμός και η αυτοβελτίωση. Δοκιμάζουμε ακομπλεξάριστα τις τάσεις τις εκάστοτε σεζόν, τα χρώματα και τα μοτίβα, κι ας προωθούνται από νεαρά αδύνατα κορίτσια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάσουμε την τόλμη και τη γοητεία μας επειδή χάσαμε την πρώτη νιότη μας.

gettyimages-1230548206.jpg
Yolanda Hadid / ©

Ντυνόμαστε όπως μας αρέσει
Επειδή είμαστε έμπειρες παλιές καραβάνες, γνωρίζουμε πως στη μόδα κάθε τόσο προκύπτουν νέοι κανόνες, νέες τάσεις, do και dont’s, που θα εξαφανιστούν την επόμενη σεζόν. Επομένως ακολουθούμε απαράβατα έναν και μοναδικό ενδυματολογικό κώδικα: ντυνόμαστε όπως μας αρέσει. Και στην τελική, σ' όποιον αρέσουμε. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice