7 ξεπερασμένοι κανόνες styling που πρέπει να ξεχάσεις

Σταμάτα επιτέλους να τους ακολουθείς!

Στιλιστικά tips: Ποιοι κανόνες styling είναι ξεπερασμένοι και πρέπει να σταματήσεις να τους ακολουθείς.

Όλοι, λίγο-πολύ, έχουμε πέσει «θύματα», ακολουθώντας κάποιον περιοριστικό κανόνα μόδας. Ειδικότερα οι πιο παλιές γενιές, μετέφεραν ευλαβικά στις επόμενες, κάποια fashion tips που πλέον θεωρούνται γραφικά. Σίγουρα θα έχεις ακούσει τη γιαγιά σου να επιμένει ότι: «Η τσάντα πρέπει πάντα να σετάρεται με τα παπούτσια και τη ζώνη». Αυτή ήταν μια τάση της εποχής του ‘50, τότε που όλα ήταν «matchy-matchy» και χαριτωμένα. Στην εποχή μας, κάτι τέτοιο δεν βγάζει πλέον νόημα. Όπως και κάθε «do» ή «don’t» που διαβάζουμε για το μέγεθός μας, την ηλικία μας ή γενικότερα για το πώς «πρέπει» να φοράμε κάτι ή να μη το φοράμε καθόλου. Όλες αυτές οι άχρηστες πεποιθήσεις και οι κανόνες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εμποδίζουν τους ανθρώπους να εκφραστούν και να πάρουν χαρά από τα ρούχα τους.

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει 7 από τα πιο ξεπερασμένα fashion tips. Αυτά που ακούγονται αρκετά και με ενοχλούν ιδιαίτερα. Φυσικά, η λίστα αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένη και σε ενθαρρύνω να δημιουργήσεις τη δική σου, για κάθε στιγμή ανασφάλειας μπροστά στην ντουλάπα σου.

1. Τα κιλά σου καθορίζουν το τι πρέπει να φορέσεις

 

 

Ενώ υποτίθεται ότι τα ταμπού σχετικά με τα μεγέθη των ρούχων έχουν εξαλειφθεί από την σύγχρονη μόδα, συχνά ακούμε ατάκες όπως: «Δεν μπορώ να το φορέσω αυτό» ή ακόμα χειρότερα: «Κοίτα τι φοράει, δεν είναι για τα κιλά της». Οι τοξικές προκαταλήψεις που στηρίζουν ότι ένα πιο γεμάτο σωματότυπο πρέπει να κρύβεται, δημιούργησαν ανώφελους κανόνες που το μόνο που προσφέρουν είναι ανασφάλεια. Το σώμα μας είναι πολύτιμο και θα αναδεικνύουμε τις καμπύλες του σε κάθε μέγεθος, με στενά πατρόν, διάφανα υφάσματα, έντονα μοτίβα, ρίγες οριζόντιες, ρίγες κάθετες και ό,τι άλλο μας κάνει κέφι.

2. Το μαύρο και το σκούρο μπλε δεν ταιριάζουν

 

 

Υπάρχουν αρκετοί παλιακοί κανόνες που απαγορεύουν κάποιους συγκεκριμένους χρωματικούς συνδυασμούς. Θα πρότεινα να τους διαγράψεις όλους, αλλά ας ξεκινήσουμε με έναν κανόνα που ξεκάθαρα δεν βγάζει νόημα. «Το μαύρο και το navy blue δεν πάνε μαζί». Μια ματιά στο Instagram ή σε ένα τελευταίο fashion week είναι αρκετή για να σε πείσει ότι το μαύρο και το navy, είναι ένας από τους πιο chic χρωματικούς συνδυασμούς. Δείχνει υπέροχος σε επίσημα ή office looks, αντικαθιστώντας το μονότονο total black.

3. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να ακολουθούν τα trends

 

 

Ένα από τα καλά του Instagram είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα νέο κύμα από ώριμους influencers, οι οποίοι με το στιλ τους καταρρίπτουν την ιδέα του «ηλικιακά κατάλληλου ντυσίματος». Ο πραγματικός σκοπός της μόδας και των trends είναι να περνάμε καλά, εκφράζοντας την προσωπική μας ταυτότητα και διάθεση. Στην τελική, γιατί δεν κρίνουμε ποτέ έναν άντρα μεγαλύτερης ηλικίας με ένα σύγχρονο jacket, αλλά σε μια γυναίκα μας φαίνεται λάθος; Ας αφήσουμε επιτέλους τις γυναίκες να μεγαλώνουν φορώντας ότι τους αρέσει.

4. Τα oversized ρούχα είναι άχαρα

 

 

Μια ακόμα ξεπερασμένη αντίληψη είναι ότι οι γυναίκες οφείλουν να φοράνε κομμάτια που κολακεύουν την σιλουέτα τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ακούγοντας και μόνο την λέξη «άχαρο ρούχο», σκεφτόμαστε κάτι φαρδύ το οποίο καλύπτει το σώμα. Αυτός είναι και ένας λόγος που το trend των oversized ρούχων δεν αγαπήθηκε ιδιαίτερα όταν πρωτοβγήκε. Οκ, μπορεί να μην είναι ένα trend που θα αναδείξει «παραδοσιακά» το σώμα κάποιου αλλά είναι ότι πιο κομψό ή cool, αναλόγως το styling. Επιπλέον, ένα πολύ φαρδύ παλτό με σύγχρονο πατρόν δεν πρέπει να λείπει ποτέ από μια γυναίκα που θέλει να ντύνεται εύκολα αλλά με πολύ άποψη.

5. Η λάμψη είναι μόνο για το βράδυ

 

 

«Το glitter, οι παγέτες και γενικότερα ότι λαμπυρίζει, φοριέται αυστηρά και μόνο μετά την δύση του ηλίου». Σίγουρα όχι. Ας αφήσουμε επιτέλους αυτή την βαρετή αντίληψη πίσω και ας χαρούμε την λάμψη όλη μέρα, με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν παραβιάζουμε κάποιο εργασιακό dress-code. Το μυστικό για να δείξει ένα λαμπερό ύφασμα chic είναι να «κατεβάσουμε» την λάμψη του συνδυάζοντάς το με κάτι αυστηρό ή casual. Πάρε για παράδειγμα το τελευταίο trend με τις παγιετέ παντελόνες και φούστες. Σετάρονται υπέροχα με ένα πλεκτό ή hoodie και πάνε παντού.

6. Τα χρυσά και τα ασημένια κοσμήματα δεν συνδυάζονται μαζί

 

 

Ένα αγαπημένο κλισέ των γιαγιάδων μας, ίσως ακόμη και των μαμάδων μας, είναι ότι τα διαφορετικά μέταλλα στα κοσμήματα δεν μπορούν να συνδυαστούν μαζί. Τα τελευταία χρόνια αυτή η συμβουλή αγνοείται σταθερά και φέτος βλέπουμε το χρυσό μαζί με το ασήμι ως το απόλυτο trend. Δοκίμασε να μπλέξεις κοσμήματα με διαφορετικές μεταλλικές αποχρώσεις, φορώντας τα συνδυασμένα σε στρώσεις στον λαιμό ή στο χέρι. Η άλλη επιλογή φυσικά είναι να τα φορέσεις ξεχωριστά. Για παράδειγμα ένα ασημένιο κολιέ με χρυσά δαχτυλίδια.

7. Το λευκό χρώμα είναι για το καλοκαίρι

 

 

Κανείς δεν είναι σίγουρος από που προήλθε αυτός ο κανόνας, αλλά υπάρχουν δυο θεωρίες. Κάποιοι πιστεύουν πως το λευκό προτείνονταν για τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της πρακτικότητας του να διατηρεί το σώμα δροσερό κάτω από τον ήλιο. Άλλοι πιστεύουν ότι ήταν ένα σύμβολο της elite τάξης για όταν έκαναν τις διακοπές τους μακριά από τις πόλεις. Όπως και να έχει, τίποτα από τα παραπάνω δεν ανήκει στο τώρα. Το λευκό δείχνει υπέροχο τον χειμώνα. Ακόμα και σε total white look στο αστικό τοπίο της πόλης.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice