Ποια είναι τα πιο συχνά και ανησυχητικά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα στα παιδιά
Παιδικά Χωριά SOS: Ενισχύουμε το έργο τους αγοράζοντας ξεχωριστά βραχιολάκια - Μαρτάκια
Ξέρεις ότι είναι ο Μάρτης όταν στον καρπό των χεριών μικρών και μεγάλων διακρίνεις το κλασσικό βραχιολάκι πλεγμένο με κόκκινο και λευκό σχοινάκι. Το μαρτάκι, είναι ένα έθιμο που κρατάει εδώ και πολλούς αιώνες, από την Αρχαία Ελλάδα και τα Ελευσίνια Μυστήρια, και φοριέται από τη 1η έως την 31η του Μάρτη. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το μαρτάκι προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης. Εξ’ ου και η φράση «φόρα μαρτάκι για να μην καείς».
Έτσι, τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου σε κεντρικά σημεία της πόλης, οι πλανόδιοι αρχίζουν να στήνουν πάγκους με μαρτάκια σε διάφορα σχέδια, ενώ στις βιτρίνες των καταστημάτων με κοσμήματα θα βρεις κάθε λογής μαρτάκι. Και αν σπεύσεις να αγοράσεις ένα μαρτάκι για να προστατευτείς από τις πρώτες αχτίδες ήλιου του Μάρτη, μπορείς να το συνδυάσεις με την προστασία οικογενειών και παιδιών που το έχουν ανάγκη. Πώς; Μέσω από το e-shop των Παιδικών Χωριών SOS, μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στα ειδικά σχεδιασμένα βραχιολάκια και να ενισύσεις το έργο του συλλόγου.
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τέσσερα σχέδια, από το απλό πλεγμένο μαρτάκι, μέχρι κάποιο που το κοσμεί ένας μικρός χαρταετός, ή μια μαργαριτά ή ένα ματάκι. Το κόστος τους είναι συμβολικό, ιδανικό για γυναίκες, άντρες και παιδιά, για να το κάνετε δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή για εσάς τους ίδιους. Σύμφωνα με το έθιμο, το βραχιολάκι το βγάζετε στο τέλος του μήνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να το αφήσετε πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δείτε το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.
Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS
Με τη δράση τους σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους.
Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975. Στόχος τους είναι κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια, οπότε τα προγράμματα και οι δράσεις που υλοποιούν κινούνται σε τρεις άξονες:
α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της
β) Ανάπτυξη και Προώθηση της Αναδοχής σε συνεργασία με τη UNICEF, ως εταίρος στο πρόγραμμα «Child Guarantee» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων και τον Ξενώνα Βρεφών SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους.
Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες, όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.