Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2022: Ποιους σχεδιαστές φορούν οι ομάδες

Από τον Ralph Lauren μέχρι την Anastasia Zadorina, αυτοί είναι οι σχεδιαστές που έντυσαν τους αθλητές των Ολυμπιακών του Πεκίνου.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022 και μόδα: Ποιους σχεδιαστές και ποια brands φορούν οι αθλητές των ομάδων.

Όπως όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έτσι και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί του Πεκίνου 2022 αφορούν κυρίως τον αθλητισμό και τις επιδόσεις. Σε ένα δεύτερο επίπεδο βέβαια αφορούν και τη μόδα. Οι ομάδες που συμμετέχουν είναι ντυμένες με μερικά από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά, μονωμένα και κομψά ρούχα, και για να μην κρυώνουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων στα χιόνια, αλλά και για να κάνουν εντύπωση κατά τη διάρκεια των τελετών και των βραβεύσεων.

Οι επίσημες στολές, όπως είναι αναμενόμενο, συνδέονται με τις σημαίες, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της εκάστοτε χώρας, ενώ θα πρέπει να είναι και απολύτως λειτουργικές. Όλα αυτά τα δεδομένα είναι κάπως δεσμευτικά για τη φαντασία των σχεδιαστών. Οπότε στις βουνοπλαγιές του Πεκίνου δεν περιμένουμε να δούμε μόδα-τέχνη σαν αυτή που βλέπουμε σε πασαρέλες. 

Ας δούμε ποιους σχεδιαστές επέλεξαν οι χώρες για να ντύσουν τους αθλητές τους σε αυτό το φαντασμαγορικό παγκόσμιο γεγονός. Και ας σημειώσουμε πως όλες οι στολές κυκλοφορούν στο εμπόριο κανονικά για όσους ενδιαφέρονται να στεφτούν Ολυμπιονίκες του στιλ.

USA - Ralph Lauren

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ralph Lauren (@ralphlauren)

Ο Ralph Lauren είναι σχεδόν πάντα ο σχεδιαστής που ντύνει τις αμερικανικές Ολυμπιακές ομάδες. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Στην πραγματικότητα είναι και χορηγός της ομάδας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές ομάδες, οι Αμερικανοί αθλητές δεν παίρνουν επιχορηγήσεις από το κράτος. Χρηματοδοτούνται από χορηγούς, όπως και ο Ralph Lauren, που δίνει στην ομάδα τα έσοδα από τις πωλήσεις της συλλογής Polo Ralph Lauren Team USA. Οι στολές περιλαμβάνουν μπουφάν, αντιανεμικά, πλεκτά, μπότες σε κόκκινο και λευκό, ό,τι απαιτείται τέλος πάντων για μια εντυπωσιακή χειμωνιάτικη σπορτίφ εμφάνιση. Σημειωτέον: Ένα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ανακυκλωμένο πλαστικό από μπουκάλια νερού.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ralph Lauren (@ralphlauren)

Αγγλία - Ben Sherman

Το επίσημο outfit για την Team GB σχεδιάστηκε για δεύτερη φορά από την Ben Sherman και την adidas. Η adidas ανέλαβε την τελετή λήξης και τις βραβεύσεις και η Ben Sherman όλα τα υπόλοιπα outifit. Πολύ κομψές στολές με μια αποδομημένη εκδοχή του Union Jack.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Team GB (@teamgb)

Κίνα - Timmy Yip

Τα «ρούχα του πρωταθλητή δράκου» φορούν οι οικοδεσπότες Κινέζοι αθλητές. Πρόκειται για στολές σε κόκκινο, λευκό και μαύρο, και είναι δημιουργίες του Timmy Yip. O Yip ασχολείται κυρίως με το σινεμά και είναι εκείνος που γνώρισε στον κόσμο την αισθητική του Νέου Οριενταλισμού. Υπήρξε ενδυματολόγος της ταινίας «Τίγρης και Δράκος» του Ανγκ Λι, μεταξύ άλλων, ενώ σχεδίασε τις στολές των Κινέζων αθλητών στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών της Αθήνας.

Αυστραλία - Sportscraft

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brodie Summers (@brodiesummers)

Η Sportscraft έχει σχεδιάσει τα πάντα όλα για την αυστραλιανή ομάδα, από τις αθλητικές περιβολές μέχρι τα επίσημα για τις τελετές έναρξης και λήξης. Η Sportscraft ιδρύθηκε στην Αυστραλία το 1914 από τον Ρωσοεβραίο μετανάστη Wolf Bardas. Τις τελευταίες δεκαετίες κινδύνεψε με χρεοκοπία αρκετές φορές και πλέον από τα χέρια των απογόνων του Bardas έχει περάσει στην Webster Holdings. Πάμε πίσω στις στολές. Από υλικά κυριαρχεί το μαλλί και από χρώμα το σκούρο πράσινο. Στην εσωτερική επένδυση του παλτού είναι γραμμένα τα ονόματα και των 265 Αυστραλών που κέρδισαν μετάλλιο σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Τα παπούτσια σχεδιάστηκαν από την επίσης αυστραλιανή εταιρεία παπουτσιών Volley.

© Facebook / Australian Olympic Team

Ρωσία - Zasport

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anastasia Zadorina (@azadorina)

Από το 2017, οι Ρώσοι αθλητές φορούν ρούχα της Zasport. Κύρια χρώματα είναι το κόκκινο, το λευκό και το μπλε, με λίγο από σιέλ στις φόρμες κάποιων ομάδων. Πίσω από τη Zasport βρίσκεται η σχεδιάστρια και επιχειρηματίας Anastasia Zadorina, η οποία, εκτός από το sportswear, υπό την υπογραφή anastaiAZadorina υπηρετεί την υψηλή μόδα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anastasia Zadorina (@azadorina)

Καναδάς - Lululemon

© Vaughn Ridley/Getty Images for lululemon

Οι Καναδοί ντύθηκαν στο μονόχρωμο κόκκινο κατά την τελετή έναρξης και θα ντυθούν στο μονόχρωμα κρεμ στην τελετή λήξης. Οι στολές τους σχεδιάστηκαν από την καναδική εταιρεία με έδρα το Βανκούβερ Lululemon. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ρούχων: είναι τροποποιήσιμα· για παράδειγμα, ένα μπουφάν μπορεί να μετατραπεί σε σακίδιο πλάτης. Πάντα πρακτικοί οι Καναδοί.

Φινλανδία - Icepeak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Icepeak (@icepeak_official)

Οι εμφανίσεις των Φινλανδών αθλητών έχουν την υπογραφή του brand Icepeak, από την κορυφή έως τα νύχια. Η Icepeak εξοπλίζει όλες τις Ολυμπιακές ομάδες της Φινλανδίας με τα απαραίτητα από το 2018. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Icepeak (@icepeak_official)