Ο κόσμος της μόδας κατά της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία
Από τον Giorgio Armani μέχρι την Kaia Gerber, οι άνθρωποι της μόδας λένε όχι στον πόλεμο
Σχεδιαστές μόδας και μοντέλα εξέφρασαν στη θλίψη τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου.
Ο Giorgio Armani ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές που εξέφρασαν με μια συμβολική κίνηση την αγανάκτηση και τη θλίψη του απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Armani επέλεξε να παρουσιάσει το σόου του στην πρόσφατη Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου χωρίς μουσική.
Στην αρχή του σόου από το μεγάφωνο ακούστηκε μία φωνή που εξήγηση ότι η απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί μουσική ήταν μια «ένδειξη σεβασμού προς τους ανθρώπους της εξελισσόμενης τραγωδίας». Παρόλου που δεν ακούστηκαν οι λέξεις «Ρωσία» ή «Ουκρανία», το μήνυμα ήταν σαφέστατο.
«Τι θα μπορούσα να κάνω;» αναρωτήθηκε ο σχεδιαστής σε συνέντευξή του αργότερα. «Μόνο μέσα από τη σιωπή μπόρεσα να εκφράσω τη στεναχώρια μου για την τραγωδία». «Δεν ήθελα να ακούγεται μουσική» σημείωσε. «Το καλύτερο είναι να δώσουμε ένα σημάδι ότι δεν είμαστε χαρούμενοι και να αναγνωρίσουμε ότι κάτι ανησυχητικό συμβαίνει».
Καθ' όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, πολλοί άνθρωποι της μόδας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την επίθεση Πούτιν. Η Micaela Argañaraz, μοντέλο από την Αργεντινή και μούσα του Versace, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι περίεργα να λαμβάνω μέρος σε ένα σόου μόδας ξέροντας ότι υπάρχει πόλεμος στην ίδια ήπειρο». Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι δωρίζει ένα μέρος της αμοιβής της από το event σε οργανισμούς της Ουκρανίας. Την ακολούθησε η Κάια Γκέρμπερ και άλλα μοντέλα.
Η Bella Hadid ανέβασε στο instagram ένα δημιουργικό με τη σημαία της Ουκρανίας και με hashtag #standwithukraine. «Ποιος ωφελείται από τον πόλεμο και τη βία;» έγραψε. «Η απάντηση είναι ποτέ οι άνθρωποι».
Ο Carlo Capasa, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου Ιταλικής Μόδας, δήλωσε: «Καταδικάζουμε έντονα την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Δυστυχώς, ζούμε μια δραματική κατάσταση που έχει επηρεάσει το κλίμα των ημερών». Δικαιολόγησε ωστόσο τη μη διακοπή της Εβδομάδας Μόδας: «Αποφασίσαμε να μη σταματήσουμε [τις επιδείξεις μόδας] για να σεβαστούμε τα 1,2 εκατομμύρια άτομα που εργάζονται στον κλάδο μας καθημερινά».
Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν οικονομικά την Ουκρανία αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν κρυπτονομίσματα, μπορούν να αγοράσουν έναντι 1.000 δολαρίων εικονικά NFT φορέματα στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας από τη startup DressX. Οι Ουκρανές ιδρύτριες Daria Shapovalova και Natalia Modenova χαρίζουν όλα τα έσοδα σε ουκρανικές οργανώσεις προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στον λαό της χώρας.
Για έναν κλάδο όπως η μόδα, που στηρίζεται από το ρώσικο χρήμα, οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Ουκρανία είναι σχεδόν συγκινητικές. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ιταλία εισέρχονται κάθε χρόνο 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση αγαθών πολυτελείας σε Ρώσους.