Όσο πιο micro το mini τόσο πιο trendy

Η πολύ κοντή φούστα επανέρχεται δυναμικά.

Μια ματιά στο micro mini που είναι το νέο μεγάλο trend για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022. Σχεδιαστές, ιδέες και τρόποι να το φορέσετε.

Τα trends στη μόδα αλλάζουν πιο γρήγορα κι από φωτογραφία στα avatars των influencers. Μερικά όμως ξεχωρίζουν αμέσως και φαίνεται ότι είναι μεγάλα γιατί τα υιοθετούν “οι μικροί”. Ή μάλλον “οι μικρές”. Αφού τα αγόρια αποφάσισαν να φορέσουν φούστες, τότε και τα κορίτσια αποφάσισαν να επιστρέψουν στις ακόμα πιο μίνι φούστες, ακόμα μικρότερες κι από αυτές (της Mary Quant) που φόρεσαν οι γιαγιάδες τους.

© Pexels / Ike Louie Natividad

Τα εναλλακτικά κορίτσια αγαπούν να ανατρέπουν τις μόδες αλλά το κάνουν με στιλ και, το κυριότερο, με καλή γνώση της ιστορίας της μόδας. Από μια άποψη, βαδίζουν στα σίγουρα. Η μόδα του μιλένιουμ που επέστρεψε, εκτός από το ζαχαρωμένο ροζ σαν απόχρωση, έφερε μαζί της και τη λογική των πολλών διαφορετικών κομματιών σε ένα λουκ. Και ένα βασικό από αυτά τα κομμάτια είναι η micro – mini φούστα από τη δεκαετία του ‘60, και μάλιστα φορεμένη ακόμα πιο τολμηρά: πιο ψηλά (ο ποδόγυρος), πιο χαμηλά (η μέση) και πιο επιθετικά (το accessorizing).

© Pexels / Rye Bon

Η Λονδρέζα σχεδιάστρια μόδας Mary Quant στα 60s, ανέβασε τον ποδόγυρο υπακούοντας στο διάχυτο πνεύμα αισιοδοξίας και νεανικότητας που χαρακτήριζε τότε τα πάντα. Ήταν η γενιά που δεν γνώρισε τον πόλεμο και τα τραύματα της μεταπολεμικής περιόδου. Οι νέοι ήθελαν τη σεξουαλική επανάσταση και η μίνι φούστα έγινε το σύμβολό της (μαζί με το κάψιμο των σουτιέν ίσως) που πέρασε με μεγάλη επιτυχία στο πλατύ κοινό σχεδόν αμέσως.

Οι πιουρίστες κατηγόρησαν την Quant για ασέβεια προς τις παραδόσεις (ανάμεσά τους και η Coco Chanel) αλλά η Mary απλώς ανέβασε την ένταση της μουσικής και τους αγνόησε. Το ειρωνικό ίσως είναι ότι οι μίνι φούστες τουίντ του οίκου Chanel, είναι από τα πιο δημοφιλή τους trademarks.

Η μίνι φούστα σε παραλλαγές, έρχεται και ξανάρχεται στη μόδα και, τις περισσότερες φορές, μέσω της μουσικής που πάντα αναβιώνει “σχολές” και ήχους. Στη δεκαετία του ‘90, η ταινία Clueless με την Alicia Silverstone έφερε στη γενιά του grunge την απάντηση της καλοβαλμένης, πλούσιας κοπέλας-σε-κολέγιο με τις μικρές καρό φούστες πιασμένες με παραμάνα και το καλοραμμένο τοπ από πάνω.

Το επόμενο κύμα ήρθε στα ‘00ς με την Paris Hilton, την Britney Spears, την Nicole Richie, την Lindsay Lohan και την Cristina Aguilera οι οποίες, όλες, λες και ήταν μέλη της ίδιας μπάντας συντόνισαν το στιλ τους στο ύφος της Barbie. Μικρά τοπς, έξω η κοιλιά, ψηλοτάκουνα σανδάλια με λουριά, ελαφριά πλισέ.

© Pixabay / Erika Wittlieb

Το 2021 ξαναφορέθηκε το ίδιο στιλ σαν να ήταν είκοσι χρόνια πριν, με υπογραφές όπως των Miu Miu και Saint Laurent αλλά και με πολλά περισσότερα κοσμήματα επάνω στις μικρές φούστες, ενώ η Gen Z έπαθε μία εμμονή με τις φούστες τένις – και με το ίδιο το σπορ.

Τώρα, το 2022, η άνοιξη μπαίνει δυναμικά, ονομάζοντας την ήδη μικρή φούστα μίνι, micro mini.

Τα it girls τη φορούν με υπερηφάνεια, ροκάροντας το στιλ τους: Hailey Bieber, Dua Lipa, Kendall Jenner. Κατά προτίμηση με πολύ ψηλές μπότες, crop tops, και πολύ μακριά τζάκετ. Από τα runways των Blumarine, Fendi, Prada, Versace, Dior, Simone Rocha, Moschino και Miu Miu μέχρι την υστερία του TikTok, το micro είναι το νέο μαύρο.

Ειδικά η Miu Miu, το παρουσίασε σε “αγορίστικες” σιλουέτες θολώνοντας τις διαφορές ανάμεσα στα φύλα, και δίνοντας έναν μιλιτέρ τόνο με χακί, μπλε ναυτικά υφάσματα και διανοουμενίστικο ύφος. Η Simone Rocha από την άλλη, το έκανε εντελώς θηλυκό, με μεταξωτά κομπινεζόν και δερμάτινα τζάκετ, τονίζοντας ότι το μίνι πια δεν φοριέται για να προκαλέσει την προσοχή των ανδρών αλλά για να πειραματιστείς με τα στιλ σου.

Η Sintra Martins, σχεδιάστρια της φίρμας Saint Sintra, λέει ότι έχει επηρεαστεί από τον ενδυματολογικό κώδικα του Μπομπ του Σφουγγαράκη και οι micro φούστες της φοριούνται με μεγάλες, φαρδιές ζώνες, πολλά πλισέ ή σαν αεράτα tutu από τούλι.

Η Martins λέει ότι η πανδημία ήταν σαν να μας έδωσε το δικαίωμα να είμαστε λίγο πιο “ανόητοι” στην καθημερινή μας ζωή, να διεκδικούμε περισσότερο fun, να κοροϊδεύουμε την πολιτική του καθωσπρεπισμού και, υποσυνείδητα, να σκεφτόμαστε ότι αφού δεν μπορούμε να δείξουμε το πρόσωπό μας λόγω μάσκας, μπορούμε να δείξουμε τα πόδια μας.

Επίσης, προσθέτει, το λιγότερο ύφασμα που χρειάζεται μία μίνι φούστα είναι πολύ καλό επιχείρημα για την οικονομία σε μία κολεξιόν.

Η διαφορά που κάνει το trend εντελώς σημερινό είναι ότι οι στιλίστες λένε πια πως το micro mini ταιριάζει σε κάθε πρόσωπο, χρώμα, μέγεθος, σωματότυπο και περίσταση, κάνοντάς το ένα αγαπημένο ντύσιμο παντός καιρού (κατά προτίμηση καλού καιρού).

Υπάρχουν όμως και οι αναλυτές μόδας που λένε ότι το micro mini, υπάρχει κίνδυνος, να φέρει στη μόδα το αναιμικό heroin-chic της δεκαετίας του 1990, δηλαδή ισχνά κορίτσια με πόδια καλαμάκια, έτοιμες να λιποθυμήσουν από την κραιπάλη ή απλώς από βαρεμάρα και δηλητήρια. Αυτό όμως είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε να συμβεί. Ας το φορέσουν οι πάντες.

© Pexels / Sharon McCutcheon

Φορέστε το:

  • Με σουέτερ και φαρδιά πουλόβερ.
  • Σε πολλά είδη υφασμάτων, κυρίως μετάξι, βαμβακερά, τουίντ και δέρμα.
  • Οπωσδήποτε σε τζιν, αυτό δεν έχει τελειώσει ποτέ.
  • Για καλοκαιρινές μέρες, με λευκό T-shirt, ένα καλό ζευγάρι loafers…
  • ...και για τη δροσιά, ένα shacket (σακάκι-τζάκετ σε ένα).
  • Μέχρι να έρθει το καλοκαίρι, φορέστε το με κολάν σε έντονα χρώματα και αρβυλάκια.
  • Ταιριάζει τέλεια με ένα σακάκι μπλέιζερ, ένα νούμερο μεγαλύτερο από το κανονικό σας (“του αγοριού μου”).
  • Απόλυτο must τα κορμάκια παραλλαγής, τα τζάκετ κομάντο και τα σακίδια.