Ο Manolo Blahnik σχεδιάζει σανδάλια για την Birkenstock

Κρύσταλλα πάνω στα σανδάλια έφερε η νέα συνεργασία του διάσημου σχεδιαστή με το γερμανικό brand

Ο Manolo Blahnik συνεργάζεται με την Birkenstock για μια ξεχωριστή συλλογή των κλασικών σανδαλιών.

Σου αρέσουν ή όχι; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο απαντά η μόδα. Μπορεί να μου αρέσει κάτι που να είναι ενοχλητικό ή αποκρουστικό αλλά κρύβει πίσω του μια ιδέα, έναν λόγο, μια ιστορική αναφορά ή ένα κοινωνικό ρεύμα. Η συνεργασία της Birkenstock με τον Manolo Blahnik μου αρέσει. Ο ίδιος στο εισαγωγικό βίντεο αναφέρει: «Ένα παπούτσι ξεκινάει από ένα σχέδιο κι ένα σχέδιο από μια ιδέα». Στον ύπνο του τού έρχονται οι εμπνεύσεις, τις οποίες και σημειώνει σ' ένα μπλοκάκι που πάντα έχει στο κομοδίνο του.

Manolo Blahnik for Birkenstock

«Αξιοποίησα τα κλασικά σχέδια των Birkenstock αλλά χρησιμοποίησα βελούδο και χρώματα όπως το royal blue και το φούξια». Στα κλασικά Arizona και Boston πρόσθεσε λάμψη με τις μικρές αγκράφες που έχουν πάνω τους κρυσταλάκια. «Μπορείς ακόμη και να παντρευτείς με αυτά» λέει ο Manolo κλείνοντας το βίντεο. Θα μιλούσε ποτέ σε αυτή τη ζωή ο μέγιστος σχεδιαστής για άνεση πριν τον κορωνοϊό; Όχι. Ωστόσο περάσαμε μια περίοδο περίπου δυο ετών με έντονες αλλαγές. Τα τακούνια ανέβηκαν στο πατάρι και τη θέση τους πήραν τα loafers και τα αθλητικά παπούτσια. Σε dinner parties, σε πασαρέλες και κοπές πίτας. Όταν η επιβίωση μπαίνει ψηλά στην ιεραρχία των ανθρώπων, η βολή νικά τη φόρμα. Έστω κι αν είναι υπερβολή.

Βαλίτσα με φούξια σανδάλι από τη συλλογή Manolo Blahnik x Birkenstock

Θυμάστε τα σανδάλια με το γουνάκι που βλέπαμε να ιδρώνουν στις γειτονιές της Πλάκας το προηγούμενο καλοκαίρι; Είμαστε ασφαλείς, κλείστηκαν γρήγορα στο χρονοντούλαπο της αχρηστίας. Αντιθέτως, τα Birkenstock βγαίνουν πιο ενισχυμένα από ποτέ. Είναι θαυμαστή η πορεία του γερμανικού brand που έχει συνεργαστεί με τη Jil Sanders, το δίδυμο Proenza Schouler, τον Valentinο, τον Rick Owens και πολύ πρόσφατα και με τον Dior. Από χαχόλικα αλλά βολικά σανδάλια, κατάφερε να γίνει relatable και να τα εμπιστεύονται εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη.

Σκίτσα για τη συλλογή Manolo Blahnik x Birkenstock

Ο Κρις Πάιν, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Κένταλ Τζένερ, η Κάια Γκέρμπερ, η Σιένα Μίλερ και η Γκουίνεθ Πάλτροου είναι μερικοί μόνο από τους celebrities που τα επιλέγουν στην καθημερινότητά τους. Ακόμη κι ο Μανόλο φοράει Birkenstock όλη του τη ζωή. Κι εγώ από πέρυσι το καλοκαίρι ζαχάρωνα ένα ζευγάρι. Θα τα φόραγα με κάλτσες; Πολύ πιθανό. Όλοι πια τα φοράνε έτσι κανονικοποιώντας το look, το οποίο πάντα καγχάζαμε: τουρίστας με κάλτσα. Ούτως ή άλλως η κάλτσα έχει επιστρέψει θριαμβευτικά και τα πόδια εφήβων και νέων γεμίζουν με logomania λευκές κάλτσες. Θα πλήρωνε όμως κάποιος 500 ευρώ για ένα ζευγάρι; Θα το δείξουν οι πωλήσεις που ξεκίνησαν από τις 24 Μαρτίου.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice