Το ροζ χρώμα στη μόδα και η δύναμή του
©GettyImages
Fashion

Το ροζ χρώμα στη μόδα και η δύναμή του

Από την πασαρέλα στο κόκκινο χαλί και στα ποτήρια μας: το ροζ χρώμα είναι επιλογή.

Το ροζ χρώμα: Το διαλέγουν άνδρες και γυναίκες, το προτιμούν οι περισσότεροι σχεδιαστές. Το ροζ κουβαλάει στις αποχρώσεις του δύναμη και ενοχή

Η Αμάντα Γεωργιάδη, που κέρδισε της εντυπώσεις στη Eurovision και έφερε την 8η θέση στην ελληνική συμμετοχή, περπατά με το indien rouge Celia Kritharioti φόρεμά της στο πάρτι πριν τον πρώτο ημιτελικό. Είναι το αγαπημένο χρώμα της σχεδιάστριας, το έχει εντάξει εδώ και αρκετές σεζόν στις συλλογές της. Ταφτάς, μουσελίνα ή οργάντζα, πάντα έχει τον τρόπο να το αξιοποιήσει. Θυμάμαι τις μεγάλες φούστες και τα γεωμετρικά ντεκολτέ στη συλλογή της για το καλοκαίρι του 2019. Το ροζ δεν είναι απλώς ένα χρώμα, είναι φιλοσοφία.

Ρούχα των Harris Reed, Thom Browne και PRONOUNCE από την έκθεση «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear»
Ρούχα των Harris Reed, Thom Browne και PRONOUNCE από την έκθεση «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear» © Victoria and Albert Museum, London

Το κουστούμι που σχεδίασε ο Randi Rahm και φόρεσε ο Billy Porter
Το κουστούμι που σχεδίασε ο Randi Rahm και φόρεσε ο Billy Porter © Victoria and Albert Museum, London

Κουβαλάει στις αποχρώσεις του δύναμη και ενοχή. Ενοχή για τις γυναίκες που το επιλέγουν καθώς το ροζ θεωρείται χρώμα παιδικό. Ενοχή για τους άνδρες που το φορούν καθώς θεωρείται χρώμα γυναικείο. Μια ματιά όμως στην έκθεση «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear» που τρέχει τώρα στο λονδρέζικο μουσείο V&A, οι αποχρώσεις του ροζ επικρατούσαν στην ανδρική εμφάνιση και μάλιστα αποτελούσαν δείγμα ευγενικής καταγωγής. Δεν μπορούσαν όλοι να βάψουν τα ρούχα τους με αυτές τις σκόνες που έρχονταν από την Ινδία κι ακόμη πιο πέρα. Ένας σύγχρονος πρίγκιπας του στιλ, ο Harry Styles, στη σκηνή του Coachella με ροζ μαντό από φτερά υποδέχεται τη Lizzo. Λίγο καιρό πριν, είχε φωτογραφηθεί με ροζ κοστούμι μπαλαρίνας. Αντίο, στερεότυπα!

Harry Styles
Harry Styles ©

Η Έλεν Μίρεν παρέλαβε το τιμητικό βραβείο για τη συνολική της προσφορά στα φετινά SAG Awards με ροζ φόρεμα, ροζ κοσμήματα και ροζ κραγιόν. Μα στην ηλικία της; Ναι, ροζ φοράει τακτικά και η βασίλισσα Ελισάβετ στα 96 της, όπως στο Salisbury τον περασμένο χειμώνα με παλτό Stewart Parvin και καπέλο ασορτί Rachel Trevor Morgan. Η εικόνα απέπνεε αισιοδοξία. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φόρεσε βαθύ ροζ για να συναντήσει τον Ερντογάν σε εκείνη τη συνάντηση που έμεινε στην ιστορία λόγω της αγένειας (μισογυνισμού;) του «σουλτάνου» να προσφέρει θέση στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Έλεν Μίρεν
Έλεν Μίρεν © Dimitrios Kambouris/Getty Images for WarnerMedia

Βασίλισσα Ελισάβετ
Βασίλισσα Ελισάβετ © Ben Stansall - WPA Pool/Getty Images

Η Άνγκελα Μέρκελ, η Νάνσι Πελόζι και η Κάμαλα Χάρις επιλέγουν με τόλμη ροζ: σε έναν χώρο που η γυναικεία φύση θεωρείται αδυναμία εκείνες πατάνε με δύναμη σε όλες του τις αποχρώσεις.  Με ροζ πλεκτά καπελάκια διαδήλωσαν οι γυναίκες των ΗΠΑ κατά της χυδαιότητας του Τραμπ και της χρήσης της λέξης pussy με τρόπο υποτιμητικό. Pussyhat τα ονόμασαν και ήταν όλα ροζ. Θέλει τόλμη το ροζ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Άνγκελα Μέρκελ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Άνγκελα Μέρκελ © Thierry Monasse/Getty Images

Όπως η τόλμη στα όρια της εμμονής του Pierpaolo Piccioli να μετακινήσει την παλέτα του Valentino από το κλασικό του κόκκινο στο αυθάδικο, τολμηρό και με χαρακτήρα φούξια. Όλοι φοράνε ροζ: από τη μούσα του, Zendaya, στον Billy Porter, στην Dua Lipa, τη Saweetie, την Gilian Anderson, τον Sebastian Stan, μέχρι τη μεγαλειώδη Glen Glose στο MET Gala όπου εμφανίστηκε αγκαζέ με τον PP. Το Valentino pink ήταν το βασικό θέμα της πρόσφατης συλλογής του: «Ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα μόνο χρώμα για να τονίσω τη μόδα μέσα από τα κοψίματα, το σχέδιο, τη σιλουέτα, τα σχήματα, τους όγκους και τις υφές», είπε ο Piccioli στο Another mag. Όταν όλα έχουν ένα χρώμα, μοιραία προσέχεις περισσότερο τις λεπτομέρειες. «Η αγάπη είναι πάντα η απάντηση» θα πει. Το ροζ είναι το χρώμα της τρυφερότητας και της αγάπης.

Glenn Close και Pierpaolo Piccioli
Glenn Close και Pierpaolo Piccioli © Cindy Ord/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue

Κάνοντας flashback στις στιγμές που το ροζ έγραψε ιστορία, θα αναφέρω την παροιμιώδη αγάπη της ερωμένης του Λουδοβίκου του 15ου, Μαντάμ ντε Πομπαντούρ, στα ροζ ρούχα και τις ροζ πορσελάνες. Το χρώμα μπήκε στην παλέτα της μόδας από την ιέρεια Elsa Schiaparelli, η οποία το έκανε δικό της σήμα κατατεθέν πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις ΗΠΑ του mid century, η πρώτη κυρία Mamie Eisenhower έβαψε τα μπάνια και τα σαλόνια του Λευκού Οίκου ροζ. Το φόρεσε και σε πλείστες περιπτώσεις, επισημοποιώντας το ως κοριτσίστικο χρώμα. Η Μέριλιν έμεινε αξέχαστη με το φούξια στράπλες του William Travilla στην ταινία «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές». Στην Ελλάδα βλέπαμε ακόμη ασπρόμαυρα, αλλά παγκοσμίως το ροζ μετατρεπόταν σε χρώμα των κοριτσιών.

Κέιτ Μίντλετον και Ντάνιελ Κρεγκ
Κέιτ Μίντλετον και Ντάνιελ Κρεγκ © Chris Jackson/Getty Images

Το ροζ θα έχει πάντα τη δύναμη να σοκάρει. Ο Ντάνιελ Κρεγκ εμφανίστηκε στην πρεμιέρα του τελευταίου James Bond με το ροζ βελούδινο tuxedo jacket των ραφτάδων της Savile Row, Anderson & Sheppard, ενώ ο Jeremy Strong του Succession παρέλαβε Χρυσή Σφαίρα με επίσης ροζ κοστούμι Prada. Ο Τιμοτέ Σαλαμέ, ένας γνήσιος εκπρόσωπος της Γενιάς Ζ, επιλέγει σε πρεμιέρες και φεστιβάλ με διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος. Ασπάζεται κι εκείνος το δόγμα του millennial pink: από το χρώμα του σολωμού, στο χρώμα του Grand Budapest Hotel του Wes Anderson, στα rose gold κοσμήματα, το ροζέ κρασί που μεσουρανεί παντού. Το ροζ είναι εδώ. Μην το πιείτε, φορέστε το.

Τιμοτέ Σαλαμέ
Τιμοτέ Σαλαμέ © Isabel Infantes/PA Images via Getty Images

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice