Barbiecore: Το ροζ είναι ξανά στη μόδα (επιτέλους)

Το αγαπημένο χρώμα των κοριτσιών έχει πλέον την τιμητική του

Τι είναι το fashion trend Barbiecore, σε ποιες πασαρέλες το είδαμε, ποιοι celebrities το τίμησαν ήδη, πώς θα το φορέσεις.

Τα χρωματικά trends πάνε κι έρχονται, αλλά ένα έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως ανθεκτικό στο χρόνο: το ροζ. Πάντα υπάρχει κάτι ροζ, είτε ρούχο είτε αξεσουάρ, στη ντουλάπα και πάντα υπάρχει μια αφορμή να το φορέσουμε. Τώρα όμως που μεγάλοι οίκοι, όπως ο Valentino, η Prada και η Versace γέμισαν τις πασαρέλες τους με μοντέλα σε ροζ πανδαισίες και μια νέα Barbie ταινία να ετοιμάζεται, το ροζ έχει την τιμητική του. Το Barbiecore είναι πλέον τάση και οι celebrities δεν δίστασαν να το αγκαλιάσουν.

© Courtesy of Valentino/ © Courtesy of Versace
© Courtesy of Giambatista Valli/ © Courtesy of Chanel
© Courtesy of Baum und Pferdgarten/ © Courtesy of Ganni

Ίσως δεν ξεκίνησε από εκεί, αλλά σίγουρα η ταινία Barbie της Greta Gerwig με πρωταγωνιστές τη Margot Robbie και τον Ryan Gosling έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ροζ φρενίτιδα που κυριάρχησε αυτό το καλοκαίρι. Είδατε τις φωτογραφίες τους που κυκλοφόρησαν από το σετ; Εϊναι πολύ δύσκολο να μη γίνει viral κάτι τέτοιο. Η ταινία έβαλε ξανά τη Barbie στον χάρτη των ενηλίκων και οι μεγάλοι οίκοι έβαλαν το ροζ στο χάρτη των τάσεων για το Φθινόπωρο του 2022.

Margot Robbie και Ryan Gosling στην ταινία Barbie © Getty Images/ MEGA/GC Images

Μετά το Met Gala του 2022, όπου ο Valentino έντυσε ένα τραπέζι διασημοτήτων με καυτές ροζ εμφανίσεις από τη συλλογή Φθινοπώρο-Χειμώνας 2022 του δημιουργικού διευθυντή Pierpaolo Piccioli σε συνεργασία με την Pantone, το Barbiecore έγινε το νούμερο ένα trend του καλοκαιριού. 

Με αυτό το look, η Florence Pugh πήγε το στιλ ένα βήμα παραπέρα συνδυάζοντας τη ζωντανή απόχρωση με τα διαφανή φορέματα που κυριάρχησαν στα κόκκινα χαλιά αυτή την άνοιξη. Φυσικά, δεν ήταν η μόνη που φόρεσε ροζ στο fashion show του Valentino. Ο σταρ του Riverdale, Charles Melton φορούσε ένα ροζ κοστούμι Valentino, ενώ η Anne Hathaway επέλεξε ένα αστραφτερό ροζ μίνι φόρεμα με ένα ζευγάρι δραματικές γόβες που ήταν ακόμα πιο ψηλές από τις γόβες της Pugh.

Παράλληλα, το εκκεντρικό ζεύγος Meghan Fox και Machine Gun Kelly εμφανίστηκε με ασορτί ροζ σύνολα στην πρεμιέρα του νέου ντοκιμαντέρ του τελευταίου, «Life in Pink», η Kim Kardashian πόζαρε στο insta με ροζ Balenciaga outfit και μερικοί ακόμα celebrities και influencers πόσταραν τις «μπαρμπίστικες» εμφανίσεις τους, εκτοξεύοντας τη δημοτικότητα του trend. Σύμφωνα με την Klarna, οι αγορές μίνι ροζ φορεμάτων αυξήθηκαν κατά 970% και οι αγορές ροζ μαγιό κατά 682% τους τελευταίους έξι μήνες. Το Pinterest ανέφερε επίσης ότι το σάιτ του εμφάνισε αύξηση 75% στις αναζητήσεις «Barbie outfit». Στο TikTok, το hashtag #barbiecore έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 30 εκατ. προβολές.

Ωστόσο, όσο ελκυστικό κι αν είναι το χρώμα, δεν είναι μια απόχρωση που οι άνθρωποι ελκύονται φυσικά. Αλλά με τη σημερινή λατρεία της μόδας για τα μονόχρωμα σύνολα, τα μίνι φορέματα, τις γόβες σε πλατφόρμα και το ντύσιμο για πάρτι, είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσετε την απόχρωση. Εάν ένα από την κορυφή ως τα νύχια ροζ σύνολο με αξεσουάρ σου πέφτει βαρύ, επίλεξε ένα one-piece με πέδιλα. Μόλις νιώσεις άνετα, μπορείς να προσθέσεις γυαλιστερά αξεσουάρ, όπως μια εντυπωσιακή τσάντα, στέκα ή μαντήλι στο λαιμό.

Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το Barbiecore σήμερα ισορροπεί μεταξύ του BimboTok, της μόδας του TikTok και του σύγχρονου φεμινισμού αφού μέσω της αισθητικής παροτρύνει τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν την θηλυκότητα και να βρουν χαρά στο παιχνίδισμά του ροζ χρώματος -ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή ή οποιεσδήποτε άλλες κατηγορίες χρησιμοποιεί η κοινωνία για να ορίσει ένα πρόσωπο. Η ιδέα ουσιαστικά είναι ότι ένας λάτρης του Barbiecore δεν ταυτίζεται πλέον με την αναμενόμενη θηλυκότητα, αλλά έχει την επιλογή. Τα Barbie στιλ αξεσουάρ και ρούχα αλλά και το ίδιο το ροζ χρώμα χαρακτηρίζονται ως απελευθερωτικά σύμβολα ή και σύμβολα δύναμης.