Οι αληθινές ηρωίδες της Σόφης Δελούδη
5 γυναίκες που δάμασαν την ασθένεια και την αναπηρία πρωταγωνιστούν σε μια σειρά συνεντεύξεων που φωτίζει το αληθινό πρόσωπο της ζωής
Οι ηρωίδες της Σόφης Δελούδη: Γωγώ Βασιλάκου, Κιάρα Κοσκινά, Γεωργία Καλτσή, Μαρία Καλκάκου-Κουρούπη, Βίβιαν Παπαγεωργίου. Πέντε γυναίκες που αντιμετωπίζουν τα δύσκολα με δύναμη κι αισιοδοξία
Να φοβόμαστε λιγότερα, να μην στρογγυλεύουμε, να μην λέμε ψέματα στον εαυτό μας και τους γύρω, είτε για να τους προστατέψουμε, είτε για να προστατευτούμε. Η Σόφη Δελούδη παρουσίασε εφέτος, πέντε δυνατές γυναίκες και την ιστορία της καθεμίας μέσα από τη διήγηση τους, όπως την κατέγραψε η δημοσιογράφος Μία Κόλλια. Τις απαθανάτισαν οι φωτογράφοι Leo Ginailhac, Stefanos Oikonomakis και Mike Tsolis. Ο καρκίνος, η νευρική ανορεξία, η αναπηρία, ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια αποτέλεσαν για την Γωγώ Βασιλάκου, την Κιάρα Κοσκινά, τη Γεωργία Καλτσή, τη Μαρία Καλκάκου Κουρούπη και τη Βίβιαν Παπαγεωργίου την αφορμή για τη συνάντηση με το φως της ματιάς τους, τη δύναμη τους και την αποφασιστικότητά τους.
Όταν η μόδα ακουμπάει στους φόβους μας, φωτίζει τα σκοτάδια μας και μας δείχνει έναν άλλο τρόπο αντίδρασης στα μεγάλα και σοβαρά της ζωής, γίνεται σπουδαία. Η Σόφη μου λέει: «Δεν το αντιλαμβάνομαι ως κάτι σπουδαίο. Ήταν ενστικτώδης η απόφαση. Έβλεπα πάντα με δέος τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τα δύσκολα με δύναμη κι αισιοδοξία. Μεγάλωσα με μια μαμά δυναμική που δεν κατάφερε να λύσει τα δικά της ψυχολογικά θέματα». Η αρχή έγινε με τη Γεωργία Καλτσή. «Τη γνώρισα το Πάσχα στον Καϊάφα. Ένα κορίτσι σε αναπηρικό καροτσάκι που ήρθε στο deck που κάνουμε σκι για να κάνει wakeboard. Την πλησίασα, πιάσαμε κουβέντα, άρχισα να ρωτάω πώς και γιατί. Με καθήλωσε ο τρόπος της και τα μάτια της που έλαμπαν. Έτσι σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω. Αποφάσισα να παρουσιάσω την ιστορία της και να φωτογραφηθεί.”
Ο δρόμος άνοιξε. Οι γυναίκες οι ίδιες την οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία. Οι ιστορίες ξετυλίχτηκαν. «Ήρθε η Γωγώ, η οποία είχε παρουσιάσει τη διαδρομή της με τον καρκίνο του μαστού στο instagram με έναν τρόπο που με άγγιξε. Ούτε οίκτος, ούτε λύπηση. Της έστειλα μήνυμα και δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη». Χαλαρές, ακομπλεξάριστες, χωρίς βεντετισμούς. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια άνεση με την εικόνα τους. Συμπεραίνω ότι όταν έχεις περάσει περιπέτειες με το σώμα και την υγεία σου και το έχεις επεξεργαστεί, μαθαίνεις ότι το σώμα σου είναι ένα εργαλείο που σε βοηθάει να ζήσεις τη ζωή σου καλύτερα. Ουλές, καψίματα, ατέλειες δεν σε αφορούν, δεν σε ορίζουν».
Συμπερίληψη. Ενσυναίσθηση. Ευαισθησία. Αποδοχή. Αν δεν ήταν πρότυπα ζωής, θα μπορούσαν να είναι μοντέλα στις καμπάνιες της Σόφης. Με κοινή αντιμετώπιση στη ματιά τους απέναντι στη ζωή. Που σου αλλάζουν τον τρόπο που υπολογίζεις την κάθε μέρα. Για μια στιγμή, έστω, συνειδητοποιείς τι πραγματικά είναι πρόβλημα. Διαβάζοντας την ιστορία της Γεωργίας, την αγωνία της Βίβιαν, την καθημερινή μάχη της Μαρίας μαθαίνεις να λες την αλήθεια όπως είναι και να πορεύεσαι με αυτήν. Πώς να συγχωρείς την αδυναμία σου, να βρίσκεις θάρρος εκεί που πιστεύεις ότι όλα τελειώνουν, να νιώθεις λιγότερο μόνος. Η Μία Κόλλια θα μου πει: “Οι γυναίκες αυτές σε διδάσκουν, σε ταρακουνάνε, σου δίνουν ένα χαστούκι. Σε μετακινούν από τον δικό σου μικρόκοσμο, όπου το καθετί έχει τεράστια σημασία ενώ στην πραγματικότητα αλλού είναι το νόημα. Και ασφαλώς όλοι ξέρουμε πως αν δεν σου τύχει κάτι, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις όλη την κοσμοθεωρία σου, ωστόσο όσο πιο πολύ ακούς ανθρώπους που αναθεωρούν και το αποδεικνύουν στην πράξη και ταυτόχρονα σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους αλλά είναι και μέσα στα πράγματα με κάθε τρόπο, ε, τότε, πια οφείλεις να πάρεις το μάθημα σου. Κι εγώ το παίρνω κάθε φορά. Και ευχαριστώ από την καρδιά μου τη Σόφη για την ευκαιρία και φυσικά όλες τις γυναίκες για την εμπιστοσύνη. Είναι πολύ ευαίσθητα τα θέματα αυτά και είναι εξαιρετικά τιμητικό για έναν δημοσιογράφο να πρέπει να τα διαχειριστεί».
Παραμένει ταμπού η αναπηρία, ο καρκίνος του μαστού, η νευρική ανορεξία. Παραμένει ταμπού η αρρώστια, συζητιέται κρυφά και χαμηλόφωνα. Ενώ της αρμόζει φως, μοίρασμα, χάδι. «Όλες μου είπαν ότι οι γιατροί που τις κουράρησαν ή τις κουράρουν ακόμη τους είπαν ότι είναι μοναδικές στον τρόπο που αντιμετώπισαν τις προκλήσεις που τις βρήκαν. Δεν το βλέπουν συχνά. Είναι ένα διαφορετικό mind set. Είναι τεράστια η δύναμη του μυαλού: η αρρώστια δεν τους κατακλύζει και την αντιμετωπίζουν ως μια κατάσταση και ως πρόβλημα προς επίλυση», θα μου πει η Σόφη. “Ενώ τα βήματα προόδου σε ό,τι αφορά την προβολή διαφορετικών προτύπων είναι μεγάλη, η προβολή ανθρώπων με θέματα ψυχικά ή σωματικά προβάλλεται σπάνια”.
Η σειρά ολοκληρώνεται για εφέτος όμως η πρωτοβουλία της Σόφης δεν σταματά εδώ. «Η Γεωργία και η Γωγώ έχουν προβάλει τις ιστορίες τους. Η Μαρία, η Κιάρα και η Βίβιαν είπαν την ιστορία τους δημόσια σε μας. Τα μηνύματα που έλαβαν από γνωστούς και αγνώστους ήταν πολλά και συγκινητικά. Μου είπαν ότι είναι λυτρωτικό αυτό που έγινε και πως είναι τελείως διαφορετικό να το μοιράζεσαι με τους δικούς σου ανθρώπους και τελείως διαφορετικό να μιλάς δημόσια. Η Κιάρα έγραψε στο δικό της instagram όταν δημοσιεύτηκε η συνέντευξη της με τίτλο: «Η γυναίκα που έσπασε τον καθρέφτη για να δει τον καθρέφτη της ψυχής»: «Ποτέ στη ζωή μου δεν πίστευα ότι θα μοιραζόμουν ανοιχτά την εμπειρία μου με τη νευρική ανορεξία, αλλά εδώ ελπίζω αυτό το άρθρο να βοηθήσει κάποιον, κάπου. Αν το περνάτε, ΠΑΡΑΚΑΛΩ μιλήστε σε κάποιον. Δεν είστε μόνοι και σας υπόσχομαι ότι όσο νωρίτερα ζητήσετε βοήθεια τόσο πιο εύκολη θα είναι η μάχη. Εάν γνωρίζετε κάποιον που πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, παρακαλούμε απευθυνθείτε σε κάποιον που μπορεί να τον βοηθήσει. Δεν είναι ταμπού, είναι ασθένεια και θα πρέπει να την αντιμετωπίζετε ως τέτοια. Μη μένεις λοιπόν σιωπηλός. Μην κρίνεις».
Διαβάστε όλες τις ιστορίες εδώ.