H Noella McHaker περπατά στην πασαρέλα
Noella McHaker © Instagram / thenoellabella
Fashion

Η 10χρονη Noella McMaher είναι το νεότερο διεμφυλικό μοντέλο στην πασαρέλα της Νέας Υόρκης

Οι δυο εμφανίσεις στην Εβδομάδα Μόδας

62224-137655.jpg
Newsroom |

Noella McMaher: Το 10χρονο διεμφυλικό μοντέλο, η αγάπη της για τη μόδα και το δυνατό μήνυμα. 

Η 10χρονη Noella McMaher έγινε το νεότερο διεμφυλικό μοντέλο που ανέβηκε ποτέ σε πασαρέλα στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Τον Φεβρουάριο, η Noella McMaher ανέβηκε στην πασαρέλα για λογαριασμό της Trans Clothing Company. Το περασμένο Σάββατο άνοιξε και έκλεισε την επίδειξη μόδας του σχεδιαστή Renacio.

Η Noella McMaher σε δηλώσεις της σχολίασε ότι «είναι ωραίο να έχω αυτόν τον τίτλο. Δείχνω σε άλλους, μεγάλους και μικρούς, ότι το να είσαι διεμφυλικός δεν είναι κακό».

Οι γονείς της Noella McMaher, Dee και Rey, τονίζουν πως οφείλουν να τη βοηθήσουν να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, μεταξύ των οποίων είναι να βοηθήσει άλλα διεμφυλικά παιδιά. «Το γεγονός ότι θέλει να είναι ακτιβίστρια και να είναι αναγνωρίσιμη, βοηθώντας άλλα διεμφυλικά παιδιά, αναγνωρίζουμε πως είναι πολύ σημαντικό σε έναν κόσμο όπου –ειδικά αυτήν την περίοδο και υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες– υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα εναντίον της ίδιας και παιδιών σαν και εκείνη», λέει o Rey McMaher.

Σε ηλικία 2 ετών, η Noella McMaher εξέφρασε δυσφορία φύλου στους γονείς της, υπογραμμίζοντας πως είναι κορίτσι και εκείνοι στήριξαν την επιλογή της. Το 10χρονο μοντέλο φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να περάσει το μήνυμα ότι τα διεμφυλικά παιδιά δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα. «Απλώς, γεννηθήκαμε σε λάθος σώμα (…) και μετά αλλάξαμε το φύλο μας», εξηγεί η Noella McMaher. Αν και δεν έχει κατασταλάξει ακόμη στο τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, στα βραχυπρόθεσμα πλάνα της περιλαμβάνεται η συμμετοχή στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.

Meet the 10-year-old transgender model who is redefining normal

Ποια είναι η 10χρονη Noella McMaher - Οι γονείς της στο πλευρό της

Η Noella McMaher γεννήθηκε από την Dee McMaher, 35 ετών, και τον πρώην σύζυγό της, Timothy McCord. Μετά τον χωρισμό τους, η Dee παντρεύτηκε τον Ray McMaher, 32 ετών, το 2019.

«Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε και οι δύο τρανς», είπε η Dee στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. «Όσον αφορά την ταυτότητα φύλου, η Noella βγήκε πριν από τον καθένα μας. Γεννήθηκε με μια έντονη και σίγουρη αίσθηση ταυτότητας». Από μικρή η Noella δεν ήθελε να φορά τα «αγορίστικα ρούχα». Από τη στιγμή που άρχισε να μιλά θέλησε να τοποθετηθεί για την ταυτότητά της. Σε όσους της έλεγαν ότι είναι ένα χαριτωμένο αγόρι, εκείνη απαντούσε ότι είναι κορίτσι. Οι γονείς προχώρησαν στα έξι της στην αλλαγή του προσδιορισμού φύλου στο πιστοποιητικό γέννησής της.

Στο νηπιαγωγείο δέχθηκε bullying. Όταν οι συμμαθητές της έμαθαν ότι είναι τρανς, ο δάσκαλός της απέτυχε να εξηγήσει τι σημαίνει και βρέθηκε στο περιθώριο. Μάλιστα, στο σχολείο φέρεται να αρνήθηκε να αλλάξει το όνομά της στο σύστημά τους.

«Ποτέ δεν θα θέλατε το παιδί σας να βρίσκεται σε μια θέση όπου θα αντιμετωπίσει αντιξοότητες ή εκφοβισμό», έχουν δηλώσει οι γονείς της. «Οι στατιστικές μιλούν από μόνες τους για τα ποσοστά τρανς ατόμων που έχουν κατάθλιψη, αυτοκτονούν και είναι θύματα εγκλημάτων μίσους». Όσα έγιναν στο σχολείο της δεν απέτρεψαν την Noella McMaher από το να δείξει ποια είναι, αλλά και την αγάπη που θρέφει για τη μόδα. «Δεν ασχολούμαστε καθόλου με τη μόδα. Η Noella είναι το αντίθετο», είπαν οι γονείς της στη New York Post. «Της αρέσει το γκλίτερ και το μακιγιάζ και τα ρούχα. Δεν θα ξέραμε καν πώς να ενθαρρύνουμε αυτό το είδος θηλυκότητας», πρόσθεσαν.

Με πάθος ακολούθησε την πορεία της στο μόντελινγκ, όταν έμαθε για τις ανοιχτές οντισιόν από μια τρανς έφηβη, παρακολούθησε βίντεο στο YouTube για να προετοιμαστεί και, μέχρι το τέλος της πρώτης της ακρόασης, είχε ήδη κλείσει με δύο σχεδιαστές. Έκανε το πρώτο της σόου στην Εβδομάδα Μόδας του Σικάγο όταν ήταν μόλις επτά ετών. Το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος, όταν περπάτησε στην πασαρέλα για την μάρκα Trans Clothing.

Σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα Metro του Ηνωμένου Βασιλείου, οι γονείς της δήλωσαν ότι «αισθάνονται πως η κόρη τους είναι πολύ μικρή για να ξεκινήσει την ιατρική μετάβαση, αλλά της έχουν δώσει την ελευθερία να εξερευνήσει την ταυτότητά της. Ως γονείς, είναι δουλειά μας να αναδείξουμε τα παιδιά μας και να φροντίσουμε για αυτά. Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβεβαιώσουμε τα παιδιά μας, ώστε να είναι ευχαριστημένα με αυτό που είναι».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice