Πέθανε η σπουδαία φωτογράφος μόδας Roxanne Lowit

Τα πρόσωπα που «αιχμαλώτισε» με τον φακό της

Look Team |

Roxanne Lowit: Πέθανε η φωτογράφος μόδας - Η αρχή της καριέρας της, η γνωριμία με τον Yves Saint Laurent και τα πρόσωπα στον φακό της

Η Roxanne Lowit, παγκοσμίου φήμης φωτογράφος μόδας, πέθανε σε ηλικία 80 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της σε σελίδα του στο Instagram.

«Η Roxanne ήταν μια γυναίκα που πίστευε στη μαγεία. Η Roxanne ήταν ένα φωτεινό, δημιουργικό φως. Μια μεγάλη φίλη που πλούτιζε τις ζωές των άλλων με τόσους πολλούς τρόπους—πολλούς και θα μας λείψει πολύ», σημειώνει ο εκπρόσωπος της φωτογράφο στην ανάρτηση με την οποία γνωστοποίησε τον θάνατό της.

Roxanne Lowit © Instagram

Ποια ήταν η Roxanne Lowit 

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη, η Roxanne Lowit παρακολούθησε το Fashion Institute of Technology πριν ξεκινήσει μια επιτυχημένη πρώτη καριέρα ως σχεδιαστής υφασμάτων τη δεκαετία του 1970, δουλεύοντας για τους Donna Karan, Jean Muir και Scott Barrie. 

Βρέθηκε στη Γαλλία και μαγεύτηκε από την παριζιάνικη μόδα. Στο ταξίδι της αυτό γνώρισε τον Andy Warhol και τον Yves Saint Laurent. Αφού επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, παράτησε τη δουλειά της και δεσμεύτηκε να γίνει φωτογράφος με πλήρη απασχόληση.

Σούπερ μόντελ στον φακό της Roxanne Lowit © Instagram / Roxanne Lowit

Η σχέση της με τον Saint Laurent θα ήταν μια από τις πιο καθοριστικές της καριέρας της. Η φωτογράφος κατάφερε να μπει στον στενό κύκλο των συνεργατών και φίλων του. «Η Roxanne είναι πάντα εκεί, ακόμη και όταν δεν την περιμένουμε», έγραψε ο μακροχρόνιος σύντροφος του Saint Laurent, Pierre Bergé, στην εισαγωγή του βιβλίου της το 2014, Roxanne Lowit Photographs Yves Saint Laurent. «Το κοφτερό της μάτι μπόρεσε να συλλάβει τις πιο μυστικές καταστάσεις, τα πιο κρυφά μυστήρια», σημείωσε. 

Η Roxanne Lowit ήταν μία από τις φωτογράφους που παθιάστηκαν με τα παρασκήνια των μεγάλων επιδείξεων μόδας. Όπως γράφει η Vogue, «οι εικόνες της Lowit από τις εβδομάδες μόδας από όλο τον κόσμο είναι ένα μάθημα ιστορίας για τα εξελισσόμενα πρότυπα ομορφιάς της βιομηχανίας της μόδας. Στις φωτογραφίες κατέγραψε γενιές και γενιές μοντέλων. 

Ο Τζόνι Ντεπ και η Κέιτ Μος στον φακό της Roxanne Lowit © Instagram

Roxanne Lowit: Τα πρόσωπα που πόζαραν στον φακό της

Ήταν ενεργή και κατέγραψε την άνοδο των super models τη δεκαετία του 1990, με μερικές από τις αξέχαστες εικόνες της να καταγράφουν τη Naomi Campbell, τη Linda Evangelista και την Christy Turlington. 

Η λίστα με τα αστέρια που φωτογράφησε η Lowit κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας της περιλαμβάνει σπουδαία πρόσωπα του 20ου και 21ου αιώνα: Salvador Dalí, Jean-Michel Basquiat, Madonna, John Galliano, Iggy Pop, Cher, Karl Lagerfeld. Έργα της εκτίθεται σε ιδρύματα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης μέχρι το Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου.

Όταν η Roxanne Lowit δημιούργησε το εξώφυλλο του LOOKmag το 2009

Η φωτογράφος Roxanne Lowit δημιούργησε το εξώφυλλο του LOOKmag στο τεύχος 38 τον χειμώνα του 2009. Στο εξώφυλλο πόζαρε η Claudia Schiffer φωτογραφημένη από την Roxanne Lowit. 

Όταν η Roxanne Lowit δημιούργησε το εξώφυλλο του LOOKmag

Δουλειά της Roxanne Lowit έχουν εκθέσει μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Οι φωτογραφίες της βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μόδας Kobe, ενώ είχε συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στις γκαλερί Gagosian και Art Basel Miami. Οι μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου βλέπουν τη μόδα «μέσα από τα μάτια της Roxanne Lowit». 

Τα βιβλία της «Moments» (1990) και «People» (2001) είναι ένα πανόραμα, γεμάτο ενέργεια και λάμψη, του διεθνούς «κλαμπ της νύχτας». Διάσημοι, υπερδιάσημοι και θεϊκοί στο party zone των τελευταίων 30 χρόνων. Περιοδικά όπως η Vogue (αμερικανική, ιταλική, γερμανική, γαλλική), το Vanity Fair, το γαλλικό Elle, το V Magazine κ.ά. δημοσιεύουν με ευλάβεια τις φωτογραφίες της, που υπογραμμίζουν το ίδιο που λένε οι συντάκτες τους εδώ και χρόνια, με χιλιάδες λέξεις και συνώνυμα: Λάμψη - Μοιραίο - Μοντέρνο.

Η Gisele φωτογραφημένη από τη Roxanne Lowit

Στο φακό της έχουν ποζάρει μεγάλα ονόματα στο χώρο της δουλειάς τους ή σε φλασιές της λαμπερής ζωής τους, φιλάρεσκα, ευφάνταστα ή δήθεν, χωρίς να ξέρουν τίποτα. Andy Warhol, Salvador Dali, Yves Saint Laurent, Johnny Depp, Scarlett Johansson, George Clooney, χιλιάδες άλλοι. Με την ίδια ευκολία που θα έπινε ένα ποτήρι σαμπάνια, δημιούργησε μία σχολή στη φωτογραφία παρασκηνίων και μόδας, προσθέτοντας την τελευταία λεπτομέρεια που έκανε τα ρούχα και τη φυλή ολόκληρη των gliteratti να μοιάζουν υπέροχα εκτυφλωτικοί και κάπως jazz.

Η Roxanne Lowit λατρεύτηκε σαν αγία των παπαράτσι και μούσα των designers – ο John Galliano τής ζήτησε να είναι αυτή που θα καταγράψει με το φακό της όλη του την πορεία στον οίκο Dior για παραπάνω από 10 χρόνια τώρα. Θεαματικές επιδείξεις, υπέροχα σχέδια, εξωγήινα κορίτσια και μάγοι της μόδας, σε ένα on και off-stage σούπερ θέαμα που κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τίτλο “Backstage Dior” (εκδ. TeNeues).

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Backstage Dior»
Σελίδα από το βιβλίο «Backstage Dior»