Mary Jane παπούτσια
© Instagram/ Prada, © Instagram/ Emilia Wickstead, © Instagram/ Dior
Fashion

Τα Mary Jane παπούτσια είναι το must κομμάτι της άνοιξης

Από τον Raf Simons στον Dior, οι μεγάλοι οίκοι επαναφεύρουν ένα από τα κλασικά γυναικεία παπούτσια

Fashion trends 2023: Η πιο hot τάση της Άνοιξης είναι τα παπούτσια Mary Jane, όπως τα επανεφηύραν και παρουσίασαν στις πασαρέλες οι μεγάλοι οίκοι μόδας.

Καθώς η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης ξεκινούσε, η σχεδιάστρια Sandy Liang αναρωτήθηκε μήπως ήταν υπερβολική η κίνησή της να εγκαινιάσει την πρώτη σειρά παπουτσιών της με 1200 ζευγάρια Mary Jane. Η αγορά όμως τη δικαίωσε αφού ξεπούλησαν σε δύο μόλις ημέρες και τα fashion shows των άλλων οίκων που ακολούθησαν έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: τα Mary Janes επέστρεψαν. Από την Coach στον Foo and Foo και από εκεί στην Emilia Wickstead, το κλασικό αυτό σχέδιο παπουτσιού εμφανίστηκε παντού με διάφορες παραλλαγές. Οι Liang και Wickstead το κράτησαν αρκετά κλασικό, ενώ οι Chopova Lowena το «στόλισαν» με αλυσίδες, φυλαχτά και φούντες. Οι τελευταίοι το φόρεσαν και στους άνδρες μοντέλα, όπως άλλωστε κα οι Fendi, J.W.Anderson και Comme des Garçons, νωρίτερα την ίδια χρονιά.

Η Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου επικρότησε την τάση με την Miuccia Prada και τον Raf Simons να τα ενσωματώνουν σε 47 από τα 55 looks που παρουσίασαν για την Άνοιξη 2023, με χρώματα από πορτοκαλί μέχρι μαύρο, μυτερή άκρη και τακούνι. Σε μορφή πλατφόρμας το είδαμε στον Versace, τον Marc Jacobs και τη Dua Lipa, ενώ η Sportmax τα έκανε να μοιάζουν περισσότερο με γλυπτά (που θα φορούσε άνετα η Lady Gaga).

Σίγουρα αρκετά από τα εκκεντρικά σχέδια που είδαμε στις πασαρέλες δεν μοιάζουν με εκείνα που φορούσε ο χαρακτήρας καρτούν Mary Jane στις αρχές των 1900s, ούτε αυτά που η Σίρλεϊ Τεμπλ έκανε δημοφιλή στα 30s ή εκείνα που λάτρευε η Τουίγκι στα 60s. Ωστόσο, ο εμβληματικός χαρακτήρας της Κάρι Μπράτσο από το Sex and the City ήταν που έκανε στα 00s σαφές ότι τα Mary Jane παπούτσια είναι κάθε άλλο παρά παιδικά όταν είπε «νόμιζα ότι αυτά ήταν αστικός υποδηματικός μύθος» τη στιγμή που βρήκε ένα Manolo Blahnik ζευγάρι. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2015, το διάσημο V&A Museum θα τα τοποθετούσε και επισήμως στη «βιτρίνα της ιστορίας» δημιουργώντας ξεχωριστή κατηγορία για αυτά σε μια έκθεση παπουτσιών που φιλοξένησε.

Φυσικά, η πασαρέλα της Dior στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, είχε τη δική της σειρά Mary Jane παπουτσιών με λουράκια που φτάνουν μέχρι το γόνατο, δημιουργώντας μια διασταύρωση μπότας και παπουτσιού και επιβεβαιώνοντας ότι το trend δε γνωρίζει σύνορα και την ερχόμενη Άνοιξη θα φοριέται από άνδρες και γυναίκες κάθε αισθητικής.

Εγώ πάλι σκέφτομαι «χμμμ, όχι δε θα πάρω» για το εν λόγω trend. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice