Στον Καρλ Λάγκερφελντ αφιερωμένο το φετινό Met Gala

Θα αποτελεί συνέχεια της έκθεσης Karl Lagerfeld: a Line of Beauty του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης - Ινστιτούτο Κοστουμιών της Νέας Υόρκης

Karl Lagerfeld: Το Met Gala του ερχόμενου Μαΐου καθώς και μια μεγάλη αναδρομική έκθεση θα είναι αφιερωμένα στον σχεδιαστή.

Μια έκθεση υπερπαραγωγή ετοιμάζεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης - Ινστιτούτο Κοστουμιών (για τους φίλους Μουσείο Met) της Νέας Υόρκης για την επόμενη άνοιξη. Θα είναι αφιερωμένη στον Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος θα είναι επίσης το θέμα του Met Gala που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Παρίσι, η Άννα Γουίντουρ είπε ότι η ιδέα γεννήθηκε λίγο μετά τον θάνατο του σχεδιαστή το 2019. «Ο Καρλ θα ανησυχούσε με την ιδέα των ρούχων του να εμφανίζονται σε μουσείο» ανέφερε. «Σιχαινόταν την ιδέα η μόδα να στέκεται ακίνητη για να τη θαυμάζουν ρίχνοντάς της ματιές». Επίσης, περιέγραψε τον Λάγκερφελντ ως φίλο, βασιλιά της επιχειρηματικότητας και έναν από τους πιο διαβασμένους ανθρώπους.

Με τη Γουίντουρ συμφώνησε και ο επιμελητής της έκθεσης και του Ινστιτούτο Κοστουμιών Άντριου Μπόλτον: «Ποτέ δεν κουραζόταν να μου λέει ότι η μόδα δεν είναι τέχνη και δεν πρέπει να εμφανίζεται σε μουσεία». 

Ο Λάγκερφελντ με την Έλενα Κρίστενσεν, την Κλόντια Σίφερ και τη Ναόμι Κάμπελ στο σόου του σχεδιαστή για τον Givenchy το 1997 /© ΑΠΕ

Η έκθεση με τίτλο Karl Lagerfeld: a Line of Beauty ήταν προγραμματισμένη για το 2021, αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού. Περιγράφεται ως «δοκίμιο» παρά ως αναδρομική, ώστε ο Λάγκερφελντ να μην τη στοιχειώσει από τον ουρανό. Πάντως, θα εκτεθούν περισσότερες από 150 δημιουργίες του, που καλύπτουν το σύνολο της σχεδιαστικής του καριέρας, από τους οίκους Chloé, Fendi, Chanel, του δικού του brand και τις δουλειές του σε Balmain και Patou.

Με το μοντέλο Νάντια Άουερμαν / © EPA/DPA/OLIVER BERG

Ο άνθρωπος που αγαπούσε τους αφορισμούς και δήλωνε πως «οι φόρμες είναι σημάδι ήττας» λίγο πριν αποδημήσει εις Κύριον ήταν δημιουργικός διευθυντής τριών οίκων, των Chanel, Fendi και του ομώνυμου δικού του. Η επιρροή του ξεπέρασε τις πασαρέλες και διαπέρασε ευρύτερα τον πολιτισμό. «Ήταν ο Χίτσκοκ της μόδας» λέει ο Μπόλτον. «Υπήρχε πάντα η παρουσία του Καρλ στην πασαρέλα» εξηγεί, όπως πάντα και ο Χίτσκοκ έκανε ένα πέρασμα από τις ταινίες του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν πως στο Met Gala του 2023 θα δώσει παρών στο κόκκινο χαλί, έστω και ως ολόγραμμα.

Οι Fendi Sisters με τον Καρλ Λάγκερφελντ / © Vittoriano Rastelli/CORBIS/Corbis via Getty Images

Ένας από τους οικοδεσπότες θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Pharrell Williams, ο οποίος τιμούσε συχνά τον Λάγκερφελντ φορώντας τα Chanel του σε δημόσιες εκδηλώσεις. Στη συνέντευξη Τύπου, ο μουσικός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρωτοάκουσα για τη Chanel από τον Notorious BIG τη δεκαετία του ’90. Συγχωρέστε με γι’ αυτό που θα πω, αλλά συνδέω τον Καρλ με τη Chanel πολύ περισσότερο από ό,τι την Γκαμπριέλ “Coco” Σανέλ».

Το 2023 θα είναι η τρίτη φορά που το Met θα είναι αφιερωμένο σε σχεδιαστή μόδας. Προηγήθηκαν τα αφιερώματα σε Αλεξάντερ ΜακΚουίν το 2011 και τη Ρέι Καβακούμπο το 2017.