κορίτσια με γαλλικά ρούχα
© Instagram/ @haileyoutland, @marinavparis, @zadigetvoltaire
Fashion

14 γαλλικά brands που σε αφορούν

Πώς να υιοθετήσεις το “Parisian Chic” στυλ χωρίς να τινάξεις το budget σου στον αέρα

Γαλλικά fashion brands που ενώ διατηρούν το μοναδικό παριζιάνικο στυλ μεγάλων οίκων μόδας, είναι πολύ πιο οικονομικά.

Δεν είναι μυστικό ότι οι Γαλλίδες έχουν έναν αέρα "je ne sais quoi" που τις κάνει να φαίνονται αβίαστα κομψές. Είτε πρόκειται για μεγάλα είδωλα όπως η Francoise Hardy και η Ines de La Fressange είτε για φρέσκα αστέρια όπως η Lily Rose Depp ή η Jeanne Damas, φαίνεται να υπάρχει κάτι που οι Γαλλίδες γνωρίζουν ενστικτωδώς για τη σύνθεση ενός ακαταμάχητου look. Και αυτό είναι κατανοητό αν αναλογιστούμε ότι μερικοί από τους παλαιότερους οίκους μόδας ιδρύθηκαν στην Πόλη του Φωτός, από όπου και προέρχεται το σπουδαίο στυλ με όλη την ιστορία και την κληρονομιά του. Ωστόσο, το στυλ και η φινέτσα δε συνεπάγεται πάντα φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Παρακάτω, θα βρεις μια λίστα με τα αγαπημένα μας γαλλικά brand σε προσιτές και μεσαίες τιμές, πολλά από τα οποία τίμησε και η Lilly Collins στη σειρά Emily in Paris.

1. Marina V Paris
Τα πιο hot knitwear θα τα βρεις στο Marina V Paris, μία εταιρία με εξειδίκευση στα πλεκτά- την πιο comfy και all time classic επιλογή της (χειμερινής) μας γκαρνταρόμπας. Εμπνευσμένη από τα 70’s και με μία νότα ρομαντισμού, η πολύχρωμη συλλογή του FW22 έρχεται να μας ενθουσιάσει με πλεκτά από cashmere, wool και ανακυκλωμένα νήματα που συνδυάζονται τέλεια για all day εμφανίσεις από το γραφείο μέχρι την βραδινή μας έξοδο. Παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη σειρά που στηρίζεται στο knitwear, dna της μακράς εμπειρίας της, η Marina V Paris έχει έδρα το Παρίσι για την διεθνή της παρουσία και πωλείται σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα όπου μπορείς να προμηθευτείς τα σχέδιά της. 

2. IRO
Το παριζιάνικο σικ συναντά το rock-n-roll στο brand IRO Paris, τον αναγραμματισμό της γαλλικής λέξης “roi =βασιλιάς”. Το 2004, τα δύο αδέλφια και βετεράνοι της μουσικής βιομηχανίας, Laurent και Arik Bitton, ιδρύουν την εταιρεία IRO. Η «γκαρνταρόμπα» του brand γεμίζει από εμπειρίες που βασίζονται σε μια εκλεπτυσμένη αισθητική, εμπνευσμένη από τη δεκαετία του '70 στην Αμερική, τη χαρούμενη ιαπωνική τρέλα και τον παριζιάνικο ρομαντισμό. Τα ρούχα και τα αξεσουάρ της IRO συνδυάζουν το hip ανεπιτήδευτο “Rive Gauche” (αριστερή όχθη) και το κομψό και εκλεπτυσμένο “Rive Droite” (δεξιά όχθη)*.

3. Zadig & Voltaire
For her ή for him, για την ημέρα ή τη νύχτα, για τη δουλειά ή τη νυχτερινή έξοδο, η γαλλική αυτή μάρκα ρούχων επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη θηλυκότητα με την άγρια, ελεύθερη και ροκ γκαρνταρόμπα που ενσαρκώνει τη δύναμη και τον αισθησιασμό. Αναδεικνύοντας μία "je m'en fous" στάση ζωής, Η ZV δημιουργεί πιο edgy κομμάτια και είναι κυρίως γνωστή για τα δερμάτινά της. Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι το 1997, ενώ μέσα στα χρόνια έχει ανοίξει πολλά καταστήματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τσέκαρε τα μποτάκια -όλα είναι must.

4. Maje

Θεωρείται το “it girl” των γαλλικών brand, που εστιάζει στην προσιτή πολυτέλεια. Αποτελεί μέρος του ομίλου SMCP Group, ο οποίος διαθέτει τις μάρκες Sandro, Claudie Pierlot & De Fursac – εξίσου ενδιαφέροντα brands. Η Maje σχεδιάζει πολύχρωμα, πιο μοντέρνα κομμάτια, αλλά και πιο αυστηρά δομημένα κομμάτια. Τσέκαρε οπωσδήποτε τα τουίντ σακάκια τύπου Chanel- θα τα λατρέψεις. Το πιο αναγνωρίσιμο προϊόν, και προσωπικά αγαπημένο, είναι οι δερμάτινες ή suede τσάντες με κρόσσια από το ίδιο ύφασμα δεξιά και αριστερά.

5. Sandro
Η Sandro αποπνέει την ουσία των cool και chic Παριζιάνων. Τα κομμάτια συνδυάζουν την αβίαστη γαλλική κομψότητα, με ένα μοναδικό twist και αναγνωρίζονται εύκολα ως Sandro. Το πιο outstanding κομμάτι της μάρκας είναι τα εντυπωσιακά outerwear. Η μάρκα προσφέρει επίσης ανδρικά ρούχα.

6. Sézane
Η ιστορία του Sézane ξεκινά με μια ξεχασμένη βαλίτσα και την αγάπη για το vintage. Ανακαλύπτοντας μια εγκαταλελειμμένη συλλογή από statement ρούχα μίας άλλης εποχής, η Morgane Sézalory άρχισε να κάνει μικρές προσαρμογές στα κομμάτια και να πουλάει τα ευρήματά της στο διαδίκτυο με το όνομα "Les Composantes". Ήταν τo 2013, όταν η Morgane συνειδητοποίησε ότι είχε βρει την κλίση της: άρχισε να εμπνέεται από vintage κομμάτια δημιουργώντας νέα δικά της σχέδια και έτσι γεννήθηκε η Sézane. Με τζιν που ξεπουλάνε συνέχεια και με φιλοσοφία size inclusivity, η Sézane σας προσφέρει όλα τα απαραίτητα ενός French-girl που θα θέλατε στη ντουλάπα σας.


7. ba&sh
Μια μάρκα πραγματικά φτιαγμένη από γυναίκες, για γυναίκες. Η κοινή αγάπη για τη μόδα οδήγησε τις καλύτερες φίλες Barbara Boccara & Sharon Krief να δημιουργήσουν την ba&sh το 2003. H ba&sh είναι αγαπημένη επιλογή για σακάκια και παλτά, καθώς και φορέματα με υπέροχες λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τέλεια τη θηλυκότητα. Σε περισσότερα από 400 σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο, το στυλ της ba&sh παραμένει καθαρά παριζιάνικο, ενώνοντας την έκφραση της ελευθερίας με μια playful κομψότητα. Πρωταγωνιστής του brand; Μα φυσικά, τα prints!

8. Isabel Marant Étoile
Μετά την τεράστια επιτυχία του ομώνυμου οίκου της, η γαλλίδα σχεδιάστρια Isabel Marant λάνσαρε το 1999 τη «θυγατρική» και πολύ πιο οικονομική σειρά Étoile, που στα γαλλικά σημαίνει αστέρι. Εστιάζοντας σε βασικά ρούχα όπως τζιν και μπλουζάκια, η συλλογή ενσαρκώνει το ανέμελο γαλλικό στυλ με μποέμ διάθεση, προσφέροντας περιζήτητα κομμάτια κάθε σεζόν.

9. The Kooples
Το 2008, τα αδέλφια Alexandre, Laurent και Raphaël Elicha ψυχανεμίστηκαν την τρέχουσα τάση του gender-fluid style και λάνσαραν το The Kooples. Μια γαλλική μάρκα ρούχων που προτείνει το street chic σε άνδρες και γυναίκες. Η μάρκα είναι εμπνευσμένη από τη ροκ μουσική και είναι γνωστή για τους συνεχείς πειραματισμούς στα ρούχα, προσθέτοντας μια ιδιόρρυθμη πινελιά στο κλασικό παριζιάνικο chic look.

10. See by Chloé
Η See By Chloé που ξεκίνησε το 2001 από την Pheobe Philo, είναι το παιχνιδιάρικο, νεανικό και (πιο) οικονομικό «αδελφάκι του διάσημου οίκου μόδας Chloé, με ανέμελη και ζωηρή αντίληψη ως προς την πολυτέλεια. Οι επιρροές του brand ποικίλλουν ανάλογα με τη σεζόν -gallery girl ή hippie-traveler- αλλά το πνεύμα παραμένει σταθερό: διασκεδαστικό, ρομαντικό και παγκόσμιο.

11. Rouje
Η Rouje, που ιδρύθηκε από την επιχειρηματία, μοντέλο και influencer Jeanne Damas, είναι μια νεότερη «ετικέτα» που απογειώθηκε πολύ γρήγορα στο Παρίσι. Τα κομμάτια απευθύνονται λίγο περισσότερο στο νεανικό κοινό, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν κάθε ηλικία. Τα flirty φορέματα κυριαρχούν, καθώς και κάποια ρετρό κομμάτια. Μια πολύ θηλυκή μάρκα που συνδυάζει τον αυθορμητισμό και το savoir-faire.

12. Suncoo
Τόσο παριζιάνικη και σύγχρονη, η SUNCOO, που γεννήθηκε το 2010, εισάγει την απόλυτη ελευθερία στη γυναικεία γκαρνταρόμπα. Oι συλλογές SUNCOO συνοδεύουν τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους, κάνοντάς τες να αισθάνονται ακόμα πιο όμορφες. Συνδυασμοί χρωμάτων, boho πλεκτά, mix & match, ζωηρά prints, πολλές θηλυκές λεπτομέρειες, τέλεια κοψίματα...

13. Veja
Τα είδαμε, τα φορέσαμε και δεν τα βγάλαμε από πάνω μας. Μπορεί να μην αφορούν ρούχα, αλλά δε γινόταν να μην τα συμπεριλάβουμε στη λίστα. Αυτή η συνειδητή μάρκα αθλητικών παπουτσιών έχει πραγματικά ανθίσει τους τελευταίους μήνες, με τις διασημότητες και τους influencers να «παραδίδονται» στο λιτό (και εξαιρετικά άνετο) στυλ της Veja. Τι να αγοράσεις; Κυριολεκτικά οποιοδήποτε ζευγάρι.

14. Agnès b

«Αυτή η πόλη μου έδωσε την καρτεσιανή, αυστηρή πλευρά μου και ταυτόχρονα την πιο ιδιόρρυθμη, μπαρόκ πτυχή μου», αναφέρει για το Παρίσι η Γαλλίδα σχεδιάστρια Agnès b. Καμιά γαλλίδα που σέβεται τον εαυτό της δεν γίνεται να μην έχει στην ντουλάπα της ένα κομμάτι agnes b. Το brand αυτό είναι κάτι σαν τον πύργο του Άιφελ -τόσο εμβληματικό- Η Agnès b. από πάντα σχεδίαζε ρούχα που δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα, συνθέτοντας το δικό της στιλιστικό λεξιλόγιο από έναν συνδυασμό κλασικών κωδίκων και τάσεων του δρόμου. Πιο εμβληματικό της σχέδιο; Μα φυσικά η ζακέτα με τα κουμπιά. Ακολουθεί το ριγέ μπλουζάκι, το perfecto jacket και το φόρεμα pinafore. Τόσα πολλά ρούχα που μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε στυλ και σε κάθε γεννιά.

Ναι, οι πασαρέλες των σχεδιαστών είναι γεμάτες έμπνευση, αλλά αυτές οι μάρκες είναι πραγματικά pret-a-porter χωρίς να στερούνται στιλ και φινέτσας.

*Πρόκειται για την αριστερή και δεξιά πλευρά του Παρισιού που χωρίζεται από τον Σηκουάνα

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice