Στρατιωτικά μποτάκια και μπότες: Τα βλέπουμε φέτος παντού

Χοντρές τρακτερωτές σόλες, στρόγγυλες «μύτες», κορδόνια και φερμουάρ μαζί, τα στρατιωτικά παπούτσια έχουν τη τιμητική τους

Fashion trends 2022-2023: Τα στρατιωτικά μποτάκια με τρακτερωτές σόλες είναι ξανά στη μόδα.

Θα τα έχετε δει στα μαγαζιά/σαιτ/περιοδικά, μέχρι και στις πλατφόρμες έχουν σόλες-τρακτέρ, από αυτές που δεν γλιστράνε στη βροχή, ούτε στο Βόρειο Πόλο που πιάνει παγάκι: μποτάκια-αρβυλάκια, μπότες του αλπινιστή, ημι-μπότες του πανκ, μαύρες συνήθως αλλά και μερικές άσπρες (!) λες και θα φόραγε ποτέ κανένας στρατιώτης άσπρα μποτάκια…

Το έψαξα όμως, και υπάρχει ιστορικό για άσπρα, μπεζ και ζαχαρί στρατιωτικά μποτάκια – τι φορούσαν στη Σαχάρα οι Άγγλοι λόρδοι και παρακατιανοί, ή οι άντρες της Λεγεώνας των Ξένων; Εκρού μποτάκια, εντελώς στρατιωτικά σαν τα σημερινά, απλώς σε αμμουδερά χρώματα. Το «στρατιωτικό μποτάκι» έχει πολλές κατηγορίες, όπως διαβάζω, από Της Ερήμου, Της Περιπολίας, Του Πολύ Τρομερού Κρύου Κλίματος (Κασσάτου), μέχρι Της Ζούγκλας. Με ενδιάμεσα σχέδια ανά κράτος και πολιτισμό, γιατί αλλιώς εκλαμβάνει το στρατιωτικό μποτάκι ο Αυστραλός, αλλιώς ο Ρώσος στρατιώτης. Και οι δύο, μαζί με όλους τους υπόλοιπους, θέλουν σόλα-τρακτέρ, οδοντωτή, όσο γίνεται πιο αντιολισθητική, με κρατήματα για να μη τρώει τα μούτρα του ο/η στρατιώτης/στρατιωτίνα… ή ο/η κλάμπερ, ο/η πάνκ, ο/η ρόκερ, το φρικιό, και τα τελευταία χρόνια, το σελέμπριτυ: οι στρατιωτικές μπότες και μποτάκια είναι τρομερά της μόδας το χειμώνα 2022-23, και οι θεωρητικοί της μόδας πιστεύουν ότι η μεγάλη επιστροφή αυτού του είδους παπουτσιού οφείλεται στις απειλές πολέμου, στον «αέρα του πολέμου» που διατρέχει όλη την υφήλιο από την αρχή του ‘22.Μπορεί και στην ανάγκη των κοριτσιών και γυναικών να δείξουν δύναμη, σε μια περίοδο που το να είσαι γυναίκα είναι παρακινδυνευμένο. Οι οίκοι μόδας λανσάρησαν τουλάχιστον από δεκαπέντε διαφορετικά σχέδια στρατιωτικού πατούμενου ο καθένας, σε μεγάλη γκάμα τιμών, και κλασσικές φίρμες που βγάζουν μποτάκια τέτοιου τύπου εδώ και χίλια χρόνια–όπως πχ οι DocMartens – έχουν τρελαθεί στη δουλειά. Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε από έναν 25χρονο απόστρατο που είχε σπάσει τον αστράγαλό του, τον Dr Klaus Maertens. Ο τραυματίας έψαξε τρόπους να κάνει πιο αναπαυτική τη σόλα της κοινής μπότας, συνεργάστηκε με μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που έφτιαχνε με το σταγονόμετρο μπότες «για κηπουρική» στην παραδοσιακή Αγγλία από το 1901, και έστησε μαζί με ένα φίλο του επιστήμονα την διάσημη πλέον “DocMartens”, η οποία έχει πάρει το κολάι στα μποτάκια κάθε είδους. Τα κλασσικά σχέδια της DocMartens βγαίνουν σήμερα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και ύψους, από χαμηλά παπουτσο-ειδή, τα στάνταρ που κλείνουν τον αστράγαλο, μεσαία, και πιο «μποτέ», που φτάνουν ως κάτω ή και πάνω από το γόνατο.

Αντίστοιχα μποτάκια και μπότες έχουνε όλες οι εταιρείες φέτος, από την Prada μέχρι την Gucci, με καμμιά εκατοστή φίρμες που αποκλείεται να τις έχει πάρει το αυτί μου, επειδή δεν έχω και μεγάλη σκορδοκαίλα με τη μόδα. Απλώς περπατάω πολύ, και με βολεύουν οι μπότες ή τα μποτάκια με τρακτερωτή σόλα, επειδή επίσης πέφτω πολύ, άμα γλιστράω, και δε λέει καθόλου. Φέτος η ποικιλία σε στρατιωτικό παπούτσι/μποτάκι/μπότα είναι τόσο μεγάλη, που δεν καταφέρνω να διαλέξω.

Διάβασα την ιστορία της στρατιωτικής μπότας πάντως, είναι λίγο βαρετή – οι Ρωμαίοι έφτιαχναν μποτάκια με λωρίδες δέρματος, και οι Άραβες, σίγουρα όλοι τσίμπησαν τρυκ από τους Αρχαίους ‘Ελληνες που πρώτοι έφτιαξαν τα πάντα όλα παρόλο που τους/μας μείναν τα κορδόνια, οι Βίκινγκς κυκλοφορούσανε με σαγιονάρες και τις δαχτύλες στη φόρα επειδή δεν παίρναν χαμπάρι από ψοφόκρυο, κάτι άλλοι Βησιγότθοι, Οστρογότθοι και περίεργοι εισβολείς πατούσανε αγκίθες μέχρι που έφτιαξαν πουτούρια από γουρουνόδερμα χωρίς σπουδαία αποτελέσματα, τέλος πάντων το στρατιωτικό μποτάκι περίπου όπως το βλέπουμε σήμερα στις βιτρίνες και τα σάιτ πήρε την τωρινή του μορφή το 1943, για τις ανάγκες των στρατιωτών του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Οι τιμές είναι από 50-60 ευρώ μέχρι πολλά χιλιάρικα, ανάλογα τη μάρκα μποτακίου/μπότας που διαλέγει το μέσο άτομο-fashionista, ανεξαρτήτως φύλου. Ακόμα κι όταν δεν είναι unisex το στρατιωτικό, ή ορειβατικό, ή αλπινιστικό, ή εκδρομικό μποτάκι, φοριέται με τον ίδιο τρόπο: με χοντρές κάλτσες, για να μη σου ρημάξει τα πόδια στην αρχή, και με ό,τι κάνει κέφι κανείς από κει και πέρα, από φούστα-μπλούζα μέχρι κολάν, από φουρό μέχρι στρατιωτικό παντελόνι, κι από τζιν μέχρι βραδινό φόρεμα ή κοστούμι. Σε βγάζει ασπροπρόσωπη όταν βρέχει και τρέχεις, πλατσουρίζει στις λακκούβες χωρίς να παπαριάζει, σου κρατάει τα πόδια στεγνά ΚΑΙ είναι τρομερά της μόδας. Εκτός που όταν θα βγει από τη μόδα θα συνεχίσουμε να τα φοράμε, μποτάκια, μπότες και παπούτσια με τρακτερωτή σόλα, επειδή είναι τόσο βολικά το χειμώνα κι επειδή κατά κάποιο τρόπο μας κάνουν να αισθανόμαστε άτρωτες.