Pirelli Calendar 2023: Τα διασημότερα μοντέλα στο διασημότερο ημερολόγιο του κόσμου

Μπέλα Χαντίντ, Έμιλι Ρατακόφσκι και άλλα supermodels σε ένα ημερολόγιο - ωδή στη γυναικεία ενδυνάμωση

Newsroom |

«Love Letters to the Muse»: Κυκλοφόρησε το Pirelli Calendar 2023 - Τα πιο γνωστά μοντέλα του κόσμου πρωταγωνιστούν στην 49η έκδοση του θρυλικού ημερολόγιου.

Η αυστραλιανή φωτογράφος μόδας Έμα Σάμερτον συνεργάστηκε με 14 από τα πιο γνωστά μοντέλα του κόσμου για την 49η έκδοση του θρυλικού ημερολόγιου της Pirelli για το 2023.

Το νέο Pirelli Calendar κυκλοφορεί με το μότο: «Γράμματα αγάπης στη μούσα (Love Letters to the Muse)», δημιουργώντας ονειρικά αρχέτυπα γυναικών που την ενέπνευσαν, σύμφωνα με την ίδια τη Σάμερτον.

Στις σελίδες του, τα supermodels του καιρού μας υιοθετούν ρόλους. Η Μπέλα Χαντίντ εμφανίζεται ως ξωτικό, η Έμιλι Ρατακόφσκι ως συγγραφέας, η Κάρα Ντελεβίν ως περφόρμερ, η Άσλεϊ Γκράχαμ ως ακτιβίστρια, η Λόρεν Γουάσερ ως αθλήτρια, η Πρέσιους Λι ως αφηγήτρια, η Γκουινεβίρ Βαν Σίνους ως φωτογράφος.

Με μια φωτογράφιση - ωδή στη γυναικεία ενδυνάμωση, καθεμία τους αντιπροσωπεύει μια αναφορά σε πάθη πέρα από την πασαρέλα και τις σελίδες των περιοδικών μόδας.

«Η συγγραφέας»: Η Έμιλι Ρατακόφσκι φωτογραφίζεται για το Pirelli Calendar 2023 © Pirelli Calendar

«Ελπίζω, ακούγοντας όλες αυτές τις σπουδαίες γυναίκες να μιλούν για το ταξίδι τους, για το ποιες είναι, να γίνουν πηγή έμπνευσης για τις υπόλοιπες», αναφέρει η Σάμερτον.

«Η περφόρμερ»: Η Κάρα Ντελεβίν φωτογραφίζεται για το Pirelli Calendar 2023 © Pirelli Calendar

Το διασημότερο ημερολόγιο του κόσμου, το οποίο ξεκίνησε το 1964, έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική πλατφόρμα για τους φωτογράφους τέχνης, ενώ πιο πρόσφατα απομακρύνθηκε από το γυμνό. Για τα μοντέλα του ημερολογίου 2023, η εμπειρία αφορούσε την ενδυνάμωση.

«Είναι σίγουρα κάτι που φτιάχνεται από γυναίκες για γυναίκες, ενδυναμώνοντας όλους τους διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Και νομίζω ότι αυτό είναι που ο κόσμος θέλει να δει σήμερα», τονίζει το μοντέλο Άσλεϊ Γκράχαμ.

«Η ακτιβίστρια»: Η Άσλεϊ Γκράχαμ φωτογραφίζεται για το Pirelli Calendar 2023 © Pirelli Calendar

Το 1964, η ιταλική εταιρεία Pirelli, η οποία έχει αναγνωριστεί ευρέως ως μία από τις καλύτερες μάρκες ελαστικών στον κόσμο, κυκλοφόρησε το πρώτο, ιστορικό ημερολόγιο της, «The Cal». O τότε καλλιτεχνικός διευθυντής, Ντέρεκ Φορσάιθ και ο βρετανός φωτογράφος Ρόμπερτ Φρίμαν, διάσημος για τα πορτρέτα των Beatles, προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάτι εντελώς πρωτοποριακό για την εποχή.

«Η αθλήτρια»: Η Λόρεν Γουάσερ φωτογραφίζεται για το Pirelli Calendar 2023 © Pirelli Calendar

Μέχρι σήμερα τα Pirelli Calendars αποτελούν ένα θεσμό που αποτυπώνει τη σύγχρονη κουλτούρα, καθιερώνοντας νέες τάσεις αλλά κυρίως ξεπερνώντας την σεξουαλικοποιοίηση του γυναικείου κορμιού των supermodels και των αστέρων του Χόλιγουντ του παρελθόντος. 

Μετά τον ροκ σταρ και φωτογράφο Μπράιαν Άνταμς ο οποίος έκανε τη φωτογράφηση για το Ημερολόγιο του 2022 «On The Road», με θέμα τη μουσική και πρωταγωνιστές διάσημους τραγουδιστές, όπως οι Σερ, Ίγκι Ποπ και Ρίτα Όρα, είχε η γνωστή για το χαρακτηριστικό της στιλ και τα δραματικά εξώφυλλα του περιοδικού Vogue, Έμα Σάμερτον.

«Η αφηγήτρια»: Η Πρέσιους Λι φωτογραφίζεται για το Pirelli Calendar 2023 © Pirelli Calendar

Η Έμα Σάμερτον σπούδασε καλές τέχνες στο Σίδνεϊ, είναι γνωστή για την τολμηρή δημιουργικότητα της, η οποία σε συνδυασμό με την τεχνική εξειδίκευσή της και την αγάπη της για τη μόδα, την έχουν κάνει μία από τις πιο περιζήτητες φωτογράφους σήμερα.

Άλλοτε «ιδιότροπες, σχολαστικά φιλοτεχνημένες και άλλοτε εφευρετικές, συνδυάζουν την φαντασία και την πραγματικότητα για να δημιουργήσουν εικόνες που γιορτάζουν την προσωπική ελευθερία ενώ κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται όχι μόνο εμπνευσμένες αλλά και "συμπεριλαμβανόμενες"», έχουν χαρακτηριστεί για πολλές προσωπικότητες του χώρου οι φωτογραφίες που έχει αποδώσει με τα κλικ του φωτογραφικού φακού της.

«Η φωτογράφος»: Η Γκουινεβίρ Βαν Σίνους φωτογραφίζεται για το Pirelli Calendar 2023 © Pirelli Calendar

Η φωτογράφιση του Pirelli Calendar 2023, ήταν για εκείνη ένα όνειρο δεκαετιών.