Ο Raf Simons κλείνει τον οίκο μόδας του μετά από τρεις δεκαετίες

Θα συνεχίσει να δουλεύει για τον Οίκο Prada

Newsroom |

Ο Raf Simons κλείνει τo δικό του brand

Ο βελγικής καταγωγής σχεδιαστής μόδας Raf Simons κλείνει την ομώνυμη εταιρεία του μετά από 27 χρόνια. Μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης στο Instagram χωρίς να εξηγεί τους λόγους αποκάλυψε ότι η συλλογή άνοιξη/καλοκαίρι 2023 που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο στο Λονδίνο της Raf Simons είναι η τελευταία.

Όπως έγραψε στην ανακοίνωσή του «Δεν βρίσκω τις λέξεις για να περιγράψω πόσο υπερήφανος είμαι για όλα όσα έχουμε πετύχει. Σας ευχαριστώ όλους που πιστέψατε στο όραμα μας και που πιστέψατε σε εμένα». 

Ο σχεδιαστής θα συνεχίσει να εργάζεται ως co-creative director του οίκου μόδας Prada, όπως έκανε πολύ επιτυχημένα από το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έγραψαν υποστηρηκτικά λόγια ήταν ο επίσης σχεδιαστής Μarc Jacobs. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, αρκετοί σχεδιαστές έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα προσωπικά τους brands με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Zac Posen που ανακοίνωσε το κλείσιμο της εταιρείας του μετά από 20 χρόνια πορείας, τον Ιούνιο του 2020.

Ποιος είναι ο Raf Simons


Ο Raf Simons ήταν μέλος των "Antwerp Six", των απόφοιτων του Royal Academy of Fine Arts στην Αμβέρσα, οι οποίοι το 1986 συμμετείχαν με τις συλλογές τους στο British Designer Show στο Λονδίνο, όπου ήταν ο πρόδρομος του London Fashion Week.

Η ομάδα των "Antwerp Six" περιλάμβανε μεταξύ άλλων την Ann Demeulemeester, τον Dries van Noten και τον Walter Van Beirendonck, οι οποίοι μαζί με τον Raf Simons κατάφεραν να βάλουν την βελγική μόδα στον χάρτη της παγκόσμιας μόδας, παρουσιάζοντας παράλληλα μια πρωτοποριακή νέα αισθητική.

Ο Raf Simons λάνσαρε την προσωπική του συλλογή το 1995, δημιουργώντας μια νέα τάση με τις minimal σιλουέτες του, την έκδηλη αγάπη του προς τη νεολαία και την extreme για την εποχή του ιδέα, να βάζει απλούς ανθρώπους, και όχι μοντέλα να περπατούν στα shows του.

Ο Raf Simons, ο σχεδιαστής έκανε τάση στα τέλη του '90 το slim-fitting κοστούμι και από τις αρχικές συλλογές του θόλωσε τα όρια ανάμεσα στο luxury και στο streetwear, πράγμα εξαιρετικά παράδοξο και πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή! Καθώς η φήμη του μεγάλωνε, ο Simons έκανε κάποια «περάσματα» από τον Jil Sander, τον Dior και τον Calvin Klein, όπου ήλεγχε εξ ολοκλήρου το creative κομμάτι. Αποφάσισε όμως να αφοσιωθεί στο δικό του brand, με αποτέλεσμα να μένει λίγο σε κάθε οίκο.

Το 2017 κατέκτησε το βραβείο του Menswear και Womenswear Designer of the Year από το Council of Fashion Designers of America για τη δουλειά του στον Calvin Klein και Designer of the Year από το British Fashion Council.