Μοντέλα σε πασαρέλα
Versace, Dolce & Gabbana, Valentino © Getty Images
Fashion

Οι τάσεις της μόδας που θα ορίσουν τα looks της σεζόν

Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται πιο στιλιστικά ενδιαφέρον από ποτέ

Fashion trends 2023: Οι τάσεις στη μόδα για το Χειμώνα 2022-2023, όπως τις έδειξαν οι πασαρέλες στις εβδομάδες μόδας.

Κάλυψη κεφαλιών
Η μόδα μπορεί να γίνει λίγο παρανοϊκή κάποιες φορές. Εκτός από τις διαφάνειες και τα minis, οι σχεδιαστές φέτος έδειξαν μια ιδιαίτερη εμμονή στο να καλύπτουν τα κεφάλια των μοντέλων με διάφορους τρόπους. Το πιο διαδεδομένο κομμάτι κάλυψης ήταν η μπαλακλάβα, ένα από τα πιο hot και πρακτικά χειμερινά αξεσουάρ, που ήδη βλέπαμε από πέρσι. Φέτος, αποκτά μια ακόμα πιο fashion προσέγγιση, ως αναπόσπαστο σετ ενός outfit, όπως είδαμε στον Max Mara, είτε σαν προσαρμοσμένη κουκούλα πάνω στις σικ μπλούζες του Proenza Schouler. Αρκετές ήταν και οι εμφανίσεις με μια απρόσμενα νέα οπτική, που θέλει τα ρούχα να αγκαλιάζουν μονοκόματα το κεφάλι και τον λαιμό όπως αυτά του Richard Quinn. Λέτε να είναι άνετα;

Irina Shayk for Richard Quinn
Irina Shayk for Richard Quinn © Getty Images/ Mike Marsland/Wire Image
Dolce & Gabbana
Dolce & Gabbana © Getty Images/ Estrop
Bella Hadid for Proenza Schouler
Bella Hadid for Proenza Schouler ©Courtesy of Proenza Schouler

Στενός κορσές
Η αγάπη των Gen Z για τα corset tops, αποδεικνύεται μια ισχυρή επιρροή στην πασαρέλα. Οι περισσότεροι  σχεδιαστές όπως ο Versace, προσάρμοσαν την όψη του κορσέ πάνω σε μαλακά υφάσματα, δίνοντας μια θηλυκή σιλουέτα σε φορέματα και tops. Οι Balmain και Dior από την άλλη, προχώρησαν την τάση ένα βήμα παραπέρα, μεταμορφώνοντας τους κορσέδες τους σε μια φουτουριστική πανοπλία, με βάση το μέταλλο ή το δέρμα. Είναι ένα από τα it κομμάτια αυτής της σεζόν και συνδυάζεται εξαιρετικά ακόμα και με ένα απλό, denim παντελόνι.

Μοντέλο στην πασαρέλα Balmain
Balmain © Getty Images/ Dominique Charriau
Μοντέλο στην πασαρέλα Dior
Dior © Getty Images/ Victor Virgile
Μοντέλο στην πασαρέλα Versace
Versace © Getty Images/ Victor Virgile

Μέχρι το πάτωμα
Αν και οι mini φούστες που κυριάρχησαν τις περασμένες σεζόν παραμένουν αναμφίβολα, φέτος τον χειμώνα, είναι καιρός να επανεξετάσουμε τα maxi μήκη. Οίκοι όπως οι Saint Laurent και Valentino προτείνουν έξτρα μακριές φούστες αλλά και φορέματα, αποδεικνύοντας πως το maxi μήκος κολακεύει υπέροχα τις περισσότερες σιλουέτες. Το must have κομμάτι που ξεχώρισε όμως στα catwalks, είναι το maxi παλτό. Επίλεξέ το σε κλασσικά υφάσματα και διαχρονικές γραμμές, ή δώσε λίγο drama στα γιορτινά σου σύνολα, με μια εντυπωσιακή γούνα που σχεδόν ακουμπάει το πάτωμα, όπως αυτή του Balmain.

Μοντέλο στην πασαρέλα Balmain
Balmain © EPA/ Ian Langsdon
Μοντέλο στην πασαρέλα Saint Laurent
Saint Laurent © Getty Images/ Victor Virgile
Μοντέλο στην πασαρέλα Valentino
Valentino © Courtesy of Valentino

Neo preppy
Μπορεί το athleisure να εκτόπισε προσωρινά τα «στημένα» στιλ ντυσίματος, αλλά αυτή τη σεζόν, το κολεγιακό look επιστρέφει και κατακτά ξανά τις πασαρέλες. Το μενού περιλαμβάνει όλα τα κλασσικά κομμάτια: γραβάτες, μαθητικές φούστες και καρό κοστούμια. Αυτή τη φορά ωστόσο, αποκτούν έναν πιο χαλαρό χαρακτήρα, με τους σχεδιαστές να δημιουργούν νέες, ανατρεπτικές προτάσεις. Οι συντηρητικές πλισέ φούστες αντικαθιστούνται από τις micro mini διαδόχους τους όπως είδαμε στον Miu Miu, ενώ τα κοστούμια συνδυάζονται με cop tops και sexy ψηλές κάλτσες, σύμφωνα με τον Chanel. Ο Louis Vuitton μας έδειξε το it αξεσουάρ της σεζόν, τη γραβάτα.

Μοντέλο στην πασαρέλα Chanel
Chanel © Courtesy of Chanel
Μοντέλο στην πασαρέλα Miu Miu
Miu Miu © Getty Images/ Estrop
Louis Vuitton
Louis Vuitton © Courtesy of Louis Vuitton

Biker-core
Ύστερα από την viral και κάπως πολυφορεμένη τάση του Barbiecore, η μόδα έρχεται να ικανοποιήσει τους «αρνητές του ροζ», με μια πρόταση με άγριες διαθέσεις: το Bikercore. Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως moto style, μια και αφορά την αισθητική που κυριαρχεί στο στιλ των μοτοσικλετιστών. Κάποια κυρίαρχα κομμάτια του είναι φυσικά τα biker jackets, οι total δερμάτινες εμφανίσεις με διακοσμητικά καρφιά και chunky φερμουάρ, όπως και αρκετά στοιχεία αγωνιστικού εξοπλισμού που δίνουν μια sporty διάθεση στο αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω, συνδυάστηκαν με έναν μοναδικα chic τρόπο στις A/W συλλογές αρκετών οίκων, με αυτές των Dior, Alexander McQueen και Coperni να ξεχωρίζουν.

Μοντέλο στην πασαρέλα Dior
© Getty Images/ Victor Virgile
Μοντέλο στην πασαρέλα Alexander McQueen
Alexander McQueen © Getty Images/ David M. Benett
Μοντέλο στην πασαρέλα Coperni
Coperni © Getty Images/ Francois Durand

Δείξε δέρμα
Συνήθως τείνουμε να θέλουμε να φαίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο δέρμα όταν κάνει κρύο έξω, αλλά αυτόν τον χειμώνα, σκεφτόμαστε διαφορετικά. Λίγο το κίνημα του body positivity, λίγο η όρεξη των σχεδιαστών να δημιουργήσουν βραδινά ρούχα, και οι πασαρέλες γέμισαν με διαφάνειες, εμφανή εσώρουχα και αποκαλυπτικές cut out δημιουργίες. Αν αναρωτιέστε πώς να φορέσετε ένα τελείως διάφανο σύνολο, οι Fendi και Dolce and Gabbana προτείνουν τα κατάλληλα, σεταρισμένα εσώρουχα. Και αν ένα στενό catsuit με μεγάλα ανοίγματα σας ακούγεται υπερβολικό, η Nenji Dojaka μας το μετέφερε στην πιο κομψή εκδοχή του.

Μοντέλο στην πασαρέλα Dolce & Gabbana
Dolce & Gabbana © Getty Images/ Victor Boyko
Μοντέλο στην πασαρέλα Nensi Dojaka
Nensi Dojaka © Getty Images/ Joe Maher/ BF
Μοντέλο στην πασαρέλα Fendi
Fendi © Getty Images/ Pietro D'Aprano

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice