4 tips που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις παλτό για μια ζωή

Είναι το πιο ακριβό κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας και η επιλογή του θέλει προσοχή

Πώς να διαλέξεις παλτό που θα το φορέσεις περισσότερες από μία σεζόν και θα το χαρείς.

Το να αγοράσεις παλτό είναι μια διαδικασία σχεδόν δύσκολη και θέλει προσοχή και έρευνα, όχι αυθόρμητες κινήσεις. Καταρχήν, είναι το πιο ακριβό κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας. Κατά δεύτερον, είναι το ρούχο με το οποίο δίνουμε την πρώτη εντύπωση σε όποιον μας συναντά. Επιπλέον δεν το παίρνουμε για μια σεζόν, αλλά για πολλές. Και, τέλος, ναι, πρέπει να μας πηγαίνει, αλλά πρέπει και να μας ζεσταίνει. 

Συνοψίζοντας, ένα πανωφόρι πρέπει να είναι ευέλικτο και ανθεκτικό, να φοριέται τις περισσότερες μέρες και νύχτες του χειμώνα, να ταιριάζει στο στιλ μας και να ανταποκρίνεται στον προϋπολογισμό μας. Ας δούμε μερικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε στην αγορά ενός παλτό, ώστε να μην κλαίμε τα λεφτά μας. 

1) Ο πρώτος κανόνας θέλει να επενδύσουμε σε ένα παλτό καλής ποιότητας και κλασικό, που νιώθουμε ότι μπορεί να κρατήσει για μια ζωή. 

2) Επιλέγουμε το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο: μάλλινο ή πουπουλένιο puffer; Τα μάλλινα είναι πιο βαριά, αλλά φοριούνται και πάνω από μια πιο επίσημη εμφάνιση. Τα πουπουλένια είναι casual, φοριούνται κάθε μέρα στο γραφείο, είναι ελαφριά και ζεστά. Επίσης, ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και το στιλ μας, σκεφτόμαστε αν θα το πάρουμε με κουκούλα ή χωρίς. 

3) Το παλτό πρέπει να είναι «μπόλικο», οπότε το παίρνουμε κατά ένα νούμερο μεγαλύτερο. Άλλωστε θα το φορέσουμε με χοντρά ρούχα, ογκώδη μάλλινα και πουλόβερ, θα κάνουμε layering, οπότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα κουμπώνει πάνω από όλα αυτά. Φαρδιά πρέπει να είναι και τα μανίκια του, ώστε όταν είμαστε ντυμένοι με πολλές στρώσεις και πολλά μανίκια, να μη μας τραβάει στη μασχάλη. 

4) Το πού ζούμε και τι θερμοκρασίες έχουμε τον χειμώνα στον τόπο μας θα μας καθοδηγήσει ως προς την εσωτερική επένδυση. Εάν μένουμε στην Κρήτη, ένα ελαφρύ παλτουδάκι χωρίς επένδυση μάλλον φτάνει και περισσεύει. Αν ζούμε στο Νευροκόπι, επιλέγουμε ένα παλτό με μόνωση, τύπου sleeping bag. Αν κατοικοεδρεύουμε στα βροχερά Γιάννενα ή την Κέρκυρα, εκτός από την εσωτερική επένδυση θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το παλτό μας είναι φτιαγμένο από αδιαβροχοποιημένο υλικό.


Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice