Πέθανε η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ
Πέθανε η Bίβιεν Γουέστγουντ η σχεδιάστρια μόδας που έκανε την πανκ μόδα mainstream η οποία άρχισε την καριέρα της δημιουργώντας ρούχα για τη μπουτίκ του μάνατζερ των Sex Pistols, Μάλκομ ΜακΛάρεν στο King's Road του Λονδίνου. Η Γουέστγουντ καθόρισε το στυλ του πανκ κινήματος στη δεκαετία του ’70, μπήκε στην υψηλή ραπτική, σχεδιάζοντας ρούχα με προσοχή στη λεπτομέρεια, ευφυΐα και ταυτόχρονα αγάπη για την παράδοση και το παράδοξο.
Mέσα από τις κολεξιόν της φρόντιζε να περνά πολιτικά μηνύματα (όπως π.χ. την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή ή την υποστήριξή της στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ).
«Η Vivienne Westwood πέθανε σήμερα, ειρηνικά και περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, στο Clapham του νότιου Λονδίνου. Η Vivienne συνέχισε να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε, μέχρι την τελευταία στιγμή, σχεδιάζοντας, δουλεύοντας πάνω στην τέχνη της, γράφοντας το βιβλίο της και αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο. Έζησε μια καταπληκτική ζωή. Η καινοτομία και ο αντίκτυπός της τα τελευταία 60 χρόνια ήταν τεράστιος και θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η Vivienne θεωρούσε τον εαυτό της ταοίστρια. Έγραψε:"Το πνευματικό σύστημα του Τάο. Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη ανάγκη για το Τάο σήμερα. Το Τάο σου δίνει την αίσθηση ότι ανήκεις στο σύμπαν και δίνει σκοπό στη ζωή σου- σου δίνει μια τέτοια αίσθηση ταυτότητας και δύναμης να ξέρεις ότι ζεις τη ζωή που μπορείς να ζήσεις και επομένως οφείλεις να ζήσεις: αξιοποίησε πλήρως τον χαρακτήρα σου και αξιοποίησε πλήρως τη ζωή σου στη γη". Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν τη Vivienne για να αλλάξει προς το καλύτερο», αναφέρει η ανακοίνωση στην σελίδα της στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Βίβιεν Γουέστγουντ: Η ζωή της
Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στην κομητεία του Ντέρμπισαϊρ της Βρετανίας. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε οικογενειακώς στο Λονδίνο και αργότερα έγινε δάσκαλα, τελικά όμως ακολούθησε καριέρα στον κόσμο της μόδας. Έμαθε αργυροχοΐα και κατασκευή κοσμημάτων προτού αλλάξει κατεύθυνση και γίνει δασκάλα σε δημοτικό σχολείο.
Η Βίβιαν Γουέστγουντ πωλούσε κοσμήματα στο Λονδίνο, όταν γνώρισε τον φοιτητή Μάλκολμ Μακλάρεν, ο οποίος έγινε συνοδοιπόρος της τόσο στην προσωπική όσο και την επαγγελματική ζωή.
Το 1969 άνοιξε κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην Κίνγκς Ρόουντ του Λονδίνου, το οποίο ταυτίστηκε με το κίνημα της πανκ. Το 1982 άνοιξε νέο κατάστημα. Οι διάφορες κολεξιόν που έχει κατά καιρούς λανσάρει είναι επηρεασμένες πέραν από την πανκ και από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς αλλά και από θεωρίες όπως λ.χ. η ύπαρξη εξωγήινων. Τιμήθηκε τέσσερις φορές (1990, 1992, 1998 και 2003) με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο αλλά και για το μέγεθος των εξαγωγών των δημιουργιών της.
Αρκετοί επώνυμοι καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες επέλεξαν να φορούν διάφορα αξεσουάρ της Β. Γουεστγουντ, ή να τα διαφημίζουν. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, η πριγκίπισα Ευγενία της Υόρκης, η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ, η τραγουδίστρια Γκουέν Στεφάνι, ο τραγουδιστής Φάρελ Γουίλιαμς κ.ά.
Η Γουέστγουντ εκμεταλλεύτηκε τη φήμη της για να υπερασπιστεί ζητήματα όπως ο πυρηνικός αφοπλισμός και να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τους αντιτρομοκρατικούς νόμους και τις πολιτικές που πλήττουν τους φτωχούς. «Πάντα είχα πολιτική ατζέντα», είχε δηλώσει στο περιοδικό μόδας L’Officiel το 2018.