Cher, Elisabeth Hurley και Marilyn Monroe.
Cher, Elisabeth Hurley και Marilyn Monroe. © Getty Images
Fashion

Τα τολμηρά φορέματα των celebrities που έμειναν στην ιστορία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φορέματος θυμόμαστε μερικές από τις εμφανίσεις που έχουν μείνει στην ιστορία

14 εμβληματικά φορέματα που φόρεσαν celebrities και έμειναν στην ιστορία 

Το σωστό φόρεμα μπορεί να απογειώσει μια καριέρα. Το λάθος μπορεί να γίνει πρωτοσέλιδο. Αλλά ένα σκανδαλώδες φόρεμα μπορεί να κάνει και τα δύο. Τι θα ήταν το Χόλιγουντ άλλωστε χωρίς τις αποκαλυπτικές και συχνά πρωτοποριακές για την εποχή εμφανίσεις των celebrities; Από το iconic λευκό φόρεμα που φόρεσε η Marilyn Monroe στην ταινία «Seven Year Itch» μέχρι το εμβληματικό safety-pin dress της Elizabeth Hurley, αυτές είναι μερικές από τις εμφανίσεις οι οποίες έχουν μείνει στην ιστορία.  

Marilyn Monroe, «The Subway dress», 1955

H Marilyn Monroe και ο Tom Ewell στην ταινία «The Seven Year Itch» (1953).
H Marilyn Monroe και ο Tom Ewell στην ταινία «The Seven Year Itch» (1953). © Bettmann / Getty Images

Η απόλυτη σταρ των ‘50s, σύμβολο του σεξ και ορόσημο της σεξουαλικής επανάστασης της εποχής φόρεσε το γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο λευκό halter dress στην ταινία «The Seven Year Itch». Η σκηνή γυρίστηκε αρχικά  σε τοποθεσία στη Νέα Υόρκη, αλλά χιλιάδες θεατές έκαναν τόσο θόρυβο που έπρεπε να ξαναγυριστεί σε ένα σετ. Ο τότε σύζυγος της Monroe, Joe DiMaggio φέρεται να ήταν τόσο αναστατωμένος από αυτό, και τρεις εβδομάδες μετά το ζευγάρι χώρισε. Το 2011, το φόρεμα που έκανε την Monroe αθάνατη, πωλήθηκε 5,6 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία.  

Jayne Mansfield, 1957

Η Sophia Loren και η Jayne Mansfield στο πάρτι που διοργάνωσε η Paramount Pictures για να καλωσορίσει επίσημα την Ιταλίδα ηθοποιό στο Χόλιγουντ.
Η Sophia Loren και η Jayne Mansfield στο πάρτι που διοργάνωσε η Paramount Pictures για να καλωσορίσει επίσημα την Ιταλίδα ηθοποιό στο Χόλιγουντ. © Earl Leaf/Michael Ochs Archives/Getty Images

Η Paramount Pictures διοργανώνει ένα πάρτι προς τιμήν της Sophia Loren. Την παράσταση δεν κλέβει όμως η ιταλίδα ηθοποιός, αλλά η πλατινέ σεξοβόμβα της εποχής Jayne Mansfield, με το αβυσσαλέο ντεκολτέ του φορέματος της, να προκαλεί το έντονο και μάλλον επικριτικό βλέμμα της Loren, που φυσικά απαθανάτισαν οι φωτογράφοι.  Αργότερα η Loren θα πει στο Entertainment Weekly πως ανησυχούσε ότι οι θηλές της Mansfield θα έβγαιναν έξω από το φόρεμά της. «Στο πρόσωπό μου μπορείτε να δείτε τον φόβο. Φοβάμαι τόσο πολύ ότι τα πάντα στο φόρεμά της θα εκραγούν -BOOM!- και θα χυθούν σε όλο το τραπέζι».  

Carroll Baker, 1964
Η ηθοποιός Carroll Baker στην πρεμιέρα της ταινίας «The Carpetbaggers».
Η ηθοποιός Carroll Baker στην πρεμιέρα της ταινίας «The Carpetbaggers». © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

H ηθοποιός Carroll Baker καταφθάνει στην πρεμιέρα της ταινίας της «The Carpetbaggers», στον κινηματογράφο Plaza, στο Piccadilly Circus του Λονδίνο το 1964 και προκαλεί σάλο. Ο λόγος φυσικά το βραδινό φόρεμα με το απόλυτο διάφανο τοπ που φοράει, που σχεδιάστηκε από τον Balmain. Οι θαυμαστές της ξετρελάθηκαν και διέλυσαν τον αστυνομικό κλοιό για να την προσεγγίσουν.

Cher, 1974
Η τραγουδίστρια Cher και η φίλη της Paulette Betts στην έκθεση«Romantic and Glamorous Hollywood Design» στο Metropolitan Museum.
Η τραγουδίστρια Cher και η φίλη της Paulette Betts στην έκθεση«Romantic and Glamorous Hollywood Design» στο Metropolitan Museum. © Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

Η Cher συνεργάστηκε σε πολλές εμφανίσεις με τον σχεδιαστή Bob Mackie, αλλά η εμφάνιση της με αυτό το φόρεμα ήταν αυτή που έκανε τους ανθρώπους της εποχής να μιλάνε - και να θέλουν ένα αντίγραφο για τον εαυτό τους. Φόρεσε για πρώτη φορά το iconic διάφανο φόρεμα, που ήταν διακοσμημένο με κρύσταλλα και φτερά, στο Μητροπολιτικό Μουσείο το 1974 και μετά ξανά στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME το 1975.

Cindy Crawford, 1991
Η Cindy Crawford και ο Richard Gere.
Η Cindy Crawford και ο Richard Gere. © Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

Στην πρώτη της εμφάνιση στο κόκκινο χαλί των βραβείων Όσκαρ με τον τότε σύντροφο της Richard Gere, το supermodel Cindy Crawdord κυριάρχησε και κέντρισε όλα τα βλέμματα φορώντας ένα πορφυρό κόκκινο Versace halter dress με ένα βαθύ κόψιμο στο μπούστο και ψηλό σκίσιμο στην πλάτη. Θεωρείται πλέον ένα από τα πιο εμβληματικά φορέματα στο κόκκινο χαλί.

Sharon Stone, 1992
Η Sharon Stone στην εμβληματική σκηνή της ταινίας «Βασικό Ένστικτο».
Η Sharon Stone στην εμβληματική σκηνή της ταινίας «Βασικό Ένστικτο».

Η Sharon Stone, η ξανθιά ντίβα, έγινε μια από τις πιο πολυσυζητημένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ τη δεκαετία του ‘90. Ιδίως μετά την περιβόητη σκηνή της αστυνομικής ανάκρισης στο ερωτικό θρίλερ «Βασικό Ένστικτο», την ταινία που εκτόξευσε τη φήμη της παγκοσμίως. Φορώντας ένα λευκό χειμωνιάτικο αμάνικο ζιβάγκο φόρεμα, σταυρώνει και ξεσταυρώνει τα πόδια της υπονοώντας ότι δεν φοράει εσώρουχο και προκάλεσε σάλο στην εποχή της.

Kate Moss, 1993

H Kate Moss και η Naomi Campbell στο πάρτι του πρακτορείου μοντέλων Elite το 1993.
H Kate Moss και η Naomi Campbell στο πάρτι του πρακτορείου μοντέλων Elite το 1993. © Dave Benett/Getty Images

Η 19χρονη Kate Moss φοράει ένα ασημί slip φόρεμα της σχεδιάστριας Liza Bruce σε ένα πάρτι του Elite Models στο Λονδίνο το 1993. Παραμένει μια από τις πιο διάσημες και πολυσυζητημένες εμφανίσεις της Kate επειδή το φόρεμα ήταν, όπως την αποκάλεσε το BBC, «εκπληκτικά διάφανες». Το μοντέλο ισχυρίστηκε αργότερα ότι στο σκοτεινό διαμέρισμα της φωτογράφου Corinne Day, όπου ετοιμάστηκε, το φόρεμα φαινόταν μια χαρά αδιαφανές.

Elizabeth Hurley, 1994
Η Elizabeth Hurley κατά τη διάρκεια της άφιξής της στο after party της πρεμιέρας της ταινίας «Four Weddings And A Funeral» στο Λονδίνο το 1994.
Η Elizabeth Hurley κατά τη διάρκεια της άφιξής της στο after party της πρεμιέρας της ταινίας «Four Weddings And A Funeral» στο Λονδίνο το 1994. © Dave Benett/Hulton Archive/Getty Images

Ο κόσμος μετά βίας ήξερε ποια ήταν η Elizabeth Hurley μέχρι που εμφανίστηκε με ένα safety pin φόρεμα από τον Versace για να συνοδεύσει τον τότε σύντροφό της Hugh Grant στην πρεμιέρα του «Four Weddings and a Funeral» στο Λονδίνο. Την επόμενη μέρα, ήταν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για την πιο διάσημη δημιουργία του Versace, που συχνά αναφέρεται ως «THAT Dress». Και όχι άδικα, μιας και μετά την εμφάνιση της με το εμβληματικό φόρεμα με τις μεγάλες χρυσές παραμάνες, από το «κορίτσι του Hugh Grant», η φήμη της εκτοξεύθηκε στο star system.

Princess Diana, 1994

Το βράδυ της 29ης Ιουνίου 1994, ο πρίγκιπας Κάρολος ομολόγησε σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε κανάλι εθνικής εμβέλειας ότι απάτησε την πριγκίπισσα Νταϊάνα κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Λίγες ώρες αργότερα, όταν η Νταϊάνα έφτανε στο ετήσιο φιλανθρωπικό γκαλά του Vanity Fair στη Serpentine Gallery του Λονδίνου, ντυμένη με ένα κοντό μαύρο φόρεμα της ελληνίδας σχεδιάστριας Christina Stambolian, που άφηνε ακάλυπτους τους ώμους και το μπούστο της. Χαρακτηρίστηκε ως το «φόρεμα της εκδίκησης».

Jennifer Lopez, 2000

Η Jennifer Lopez στα 42α Βραβεία Grammy στο Los Angeles.
Η Jennifer Lopez στα 42α Βραβεία Grammy στο Los Angeles. © Scott Gries /Image Direct

Το 2000, η ​​Jennifer Lopez φόρεσε αυτό το διάφανο πράσινο μεταξωτό φόρεμα της Versace που είχε φορεθεί στο παρελθόν από το μοντέλο Amber Valletta και το Spice Girl Geri Halliwell. Καμία όμως δεν το φόρεσε όπως η J.Lo.

Rihanna, 2014
Η Rihanna στα CFDA Fashion Awards το 2014.
Η Rihanna στα CFDA Fashion Awards το 2014. © Gilbert Carrasquillo/FilmMagic
Το 2014, η  Rihanna έλαβε το βραβείο CDFA Fashion Icon και το look της «έριξε» το διαδίκτυο. Και όχι άδικα, μιας και το πρωτοποριακό «γυμνό» της φόρεμα, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως μπορεί να στηρίξει τις ριψοκίνδυνες εμφανίσεις και να θεωρείται top fashion icon. Το αστραφτερό της φόρεμα σχεδιασμένο από τον Adam Selman, με πάνω από 230.000 απλούς και χρωματιστούς κρυστάλλους Swarovski, την έκανε κυριολεκτικά να λάμπει στο χαλί, με το διαφανές του ύφασμά να κάνει το στήθος της ορατό και να σπάει τα όρια, όπως πρέπει να κάνει κάθε σωστό fashion icon.
Miley Cyrus, 2015
Η Miley Cyrus στο κόκκινο χαλί για τα 32α MTV Video Music Awards.
Η Miley Cyrus στο κόκκινο χαλί για τα 32α MTV Video Music Awards. © EPA/PAUL BUCK

Ως οικοδέσποινα των MTV VMAs το 2015, η Miley Cyrus έφτασε στο κόκκινο χαλί με μια αρκετά εκκεντρική εμφάνιση που άφηνε λίγα στην φαντασία. Με αυτό το σχεδόν γυμνό φόρεμα Versache, συνδυασμένο με ασημένιες ψηλές μπότες, έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο, που προετοίμαζε τους θεατές για τις υπόλοιπες 10 εμφανίσεις της την ίδια βραδιά.

Emily Ratajkowski, 2019

Η Emily Ratajkowski.
Η Emily Ratajkowski. © Sean Zanni/Patrick McMullan via Getty Images

Η εμφάνιση του μοντέλου στο Met Gala του 2019 απέτισε φόρο τιμής στη Cher, την οποία αποκάλεσε «Βασίλισσα του Camp» με τον πιο σέξι δυνατό τρόπο. Η Emily Ratajkowski φόρεσε ένα ειδικά σχεδιασμένο cut-out φόρεμα Dundas, ασημένιο, κεντημένο και γυμνό, που παρέπεμπε στις signature εμφανίσεις της Cher.
Zendaya, 2021
Η Zendaya στην πρεμιέρα του «Spider-Man: No Way Home».
Η Zendaya στην πρεμιέρα του «Spider-Man: No Way Home». © EPA/DAVID SWANSON
Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Zendaya στην πρεμιέρα του Spider-Man: No Way Home. Το ειδικά σχεδιασμένο φόρεμά της από Valentino Haute Couture επηρεασμένο από την αράχνη – λόγω της ταινίας, είχε μια τολμηρή λαιμόκοψη και ψηλό σκίσιμο.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice