Chanel: Η επίδειξη της υψηλής ραπτικής ήταν εμπνευσμένη από το διαμέρισμα της Coco Chanel
©CHANEL
Fashion

Chanel: Η επίδειξη υψηλής ραπτικής ήταν εμπνευσμένη από το διαμέρισμα της Coco Chanel

Εκτός από την επίδειξη του Schiaparelli, τα ζώα πρωταγωνιστούν και σε αυτό το ντεφιλέ. Η πασαρέλα θύμιζε θεατρικό σκηνικό.

Chanel: Η συλλογή υψηλής ραπτικής SS23 είναι εμπνευσμένη από το διαμέρισμα της Coco Chanel, στην οδό Gambon αρ. 31

Παρίσι. Οδός Gambon. Αριθμός 31. Εκεί, που σήμερα στεγάζεται ο εμβληματικός οίκος Chanel. Η αφετηρία για τη συλλογή υψηλής ραπτικής SS23 της Chanel ήταν αυτό το διαμέρισμα της Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel σε απόσταση αναπνοής από την Place Vendôme και την rue Faubourg Saint-Honoré. Η δημιουργική διευθύντρια του οίκου, Virginie Viard και ο Γάλλος καλλιτέχνης Xavier Veilhan (τρίτη πλέον συνεργασία τους) επισκέφθηκαν τον χώρο, αντλώντας έμπνευση από μια συλλογή αντικειμένων, γλυπτών και σχεδίων που αναπαριστούσαν ζώα: μια καμήλα σε ένα κομοδίνο, μεγάλα χάλκινα ελάφια συγκεντρωμένα γύρω από το τζάκι και ομοιώματα λιονταριών και εξωτικών πουλιών διάσπαρτα στο σπίτι.

Το διαμέρισμα στην οδό Gambon, αρ. 31
Γλυπτά που αναπαριστούν ζώα στο διαμέρισμα της Coco Chanel στην οδό Gambon, αρ. 31
Chanel SS 2023 Haute Couture, a film by Xavier Veilhan

Έχοντας στο μυαλό του αυτές τις εικόνες, ο Veilhan κατασκεύασε για το ντεφιλέ γιγάντια ζώα από ξύλο και χαρτόνι, τα οποία πρωταγωνιστούσαν στο χώρο του Grand Palais Éphémère, δημιουργώντας ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι που χαρακτηρίστηκε ως “bestiary” (=μεσαιωνικό αλληγορικό ή ηθικοπλαστικό έργο για την εμφάνιση και τις συνήθειες πραγματικών ή φανταστικών ζώων). Μάλιστα, πολλά μοντέλα “ξεπήδησαν” από αυτά -μία διαφορετική εμφάνιση από τις λοιπές πασαρέλες της εβδομάδας.  Για ακόμη μια φορά παρατηρούμε ότι τα ζώα αποτέλεσαν κεντρικό θέμα, όπως και στην επίδειξη του οίκου Schiaparelli, ωστόσο δοσμένα με ένα πολύ πιο παιχνιδιάρικο τρόπο. Ήταν στα αλήθεια μια απροσδόκητη κοινή αναφορά από δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της υψηλής ραπτικής.

CHANELΤο σκηνικό της επίδειξης με τα γιγάντια ζώα από χαρτόνι και ξύλο
Το σκηνικό της επίδειξης με τα γιγάντια ζώα από χαρτόνι και ξύλο © CHANEL

Στην ίδια φιλοσοφία κινήθηκε και η Viard, σχεδιάζοντας μια συλλογή που ακροβατούσε ανάμεσα στο τεντωμένο σχοινί της φαντασίας και της καθημερινής ζωής - από εμφανίσεις με θέμα circus & parade, με στολές που θύμιζαν αυτές των majorettes, μέχρι ευκολοφόρετα everyday και πάντα σικάτα σύνολα. "Μου αρέσει όταν το θαυμάσιο ξεσπά και η πορεία των γεγονότων διακόπτεται", μοιράστηκε η Viard.

Η δημιουργική διευθύντρια του οίκου, Virginie Viard και ο Γάλλος καλλιτέχνης Xavier Veilhan
Η δημιουργική διευθύντρια του οίκου, Virginie Viard και ο Γάλλος καλλιτέχνης Xavier Veilhan © CHANEL
Τουίντ σακάκι Chanel
Τουίντ σακάκι Chanel © CHANEL
Η συλλογή SS23 Chanel
Η συλλογή SS23 Chanel © CHANEL

Πρωταγωνιστής σε αυτή την πασαρέλα ήταν χωρίς αμφιβολία το μίνι. Τα κλασικά τουίντ σακάκια Chanel συνδυάστηκαν με κοντά σορτς και μίνι φούστες. Ακόμη, σατέν κάπες, πλισέ φούστες, double-breasted σακάκια ή με φράκο, γυαλάδες και παγιέτες, μεσοφόρια, κάποια φορέματα με φραμπαλά -παρατηρείται ένας αέρας ελευθερίας στη φετινή συλλογή- και η γνωστή καμέλια -αυτή τη φορά πολύχρωμη- έκαναν την εμφάνιση τους. Το μοτίβο των ζώων είναι συνεπές από τα σκηνικά μέχρι τα ρούχα, με πρώτο το look Νο 5- τυχαίο;- να αναδεικνύει ένα σκυλί corgi -τα αγαπημένα της Βασίλισσας Ελισάβετ- από πέτρες στο μπροστινό μέρος ενός κλασικού σακακιού Chanel. Τα ρούχα συνόδευσαν θεατράλε αξεσουάρ, που λειτούργησαν ως οι τέλειες, ίσως και ελαφρώς ειρωνικές προσθήκες: ψηλά καπέλα, παπιγιόν και λευκά γάντια. 

Look 5 της πασαρέλας Chanel
To Look no 5, σχέδιο σκυλί corgi στο μπροστινό μέρος του τουίντ σακακιού της Chanel
Θεατράλε αξεσουάρ
Θεατράλε αξεσουάρ στην πασαρέλα © Instagram/ @chanelofficial
Σατέν κάπα
Σατέν κάπα © CHANEL
Φόρεμα με πολύχρωμες καμέλιες Chanel
Φόρεμα με πολύχρωμες καμέλιες Chanel © CHANEL

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πειραματισμού της Viard με την ελαφρότητα και το παιχνίδι είναι η τελευταία εμφάνιση της “παράστασης”, αυτή της Chanel νύφης. Βγαίνοντας από ένα γλυπτό ελέφαντα που είχε μεταφερθεί προς το τέλος της παράστασης, η νύφη φορούσε ένα μίνι φόρεμα. Τόσο το φόρεμα όσο και το πέπλο ήταν καλυμμένα με λεπτεπίλεπτα λευκά κεντημένα σπουργίτια, ένα εκλεπτυσμένο και ανάλαφρο μοτίβο που ταιριάζει στη φιλοσοφία midsummer parade celebration της Chanel.

Η Chanel νύφη
H νύφη της Chanel © CHANEL

Κάποιοι σχολίασαν πως πάλι η Virginie Viard, “εγκλωβίστηκε” στην επιφυλακτικότητά της να δεσμευτεί σε θεματικές συλλογές. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανόνας που να επιβάλλει στους σχεδιαστές να επιμένουν σε υψηλές έννοιες. Η Viard υποστηρίζει ότι η υψηλή ραπτική δεν πρέπει να ισοδυναμεί με αποπνικτικά ρούχα. Έτσι και η  ίδια είναι μία σχεδιάστρια που όπως έχει δηλώσει υποστηρίζει το μοτίβο της “σύγχρονης γκαρνταρόμπας για πραγματικές γυναίκες". Θέλει να δημιουργεί σύνολα που είναι κατάλληλα για ένα glam καλοκαιρινό σουαρέ, ρούχα που είναι εξίσου απολαυστικά για να φορεθούν όσο και απολαυστικά στο μάτι.

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν η Marion Cotillard, η Carole Bouquet, η Apple Martin, η Charlotte Carisagh, o Roger Federer, η Tilda Swinton και η Vanessa Paradis. 

Marion Cotillard
Marion Cotillard © CHANEL
Carole Bouquet
Carole Bouquet © CHANEL
Apple Martin
Apple Martin © CHANEL

 

charlotte casiragh
Charlotte Casiragh © CHANEL
Roger Federer
Roger Federer © CHANEL
Tilda Swinton
Tilda Swinton ©CHANEL
Vanessa Paradis
Vanessa Paradis © CHANEL

Φέτος, ο γαλλικός οίκος θα είναι αναπόφευκτα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την επερχόμενη έκθεση Costume Institute στο Met προς τιμήν του εκλιπόντος Karl Lagerfeld με τίτλο Karl Lagerfeld: A Line of Beauty από τις 5 Μαΐου έως 16 Ιουλίου, ακολουθούμενη από μια μεγάλη αναδρομική έκθεση της Coco Chanel στο μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο.

 

CHANEL Spring-Summer 2023 Haute Couture Show — CHANEL Shows

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice