Hermes: Κέρδισε τη δίκη για τις Birkins NTFs
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στο οποίο προσέφυγε η Hermes, η οποία κατηγόρησε έναν καλλιτέχνη ότι αντέγραψε τη iconic τσάντα της στο metaverse, την ονόμασε «MetaBirkin» και την πουλούσε ως NFT (non-fungible token), βγάζοντας μεγάλο κέρδος.
Η Hermès μήνυσε τον Μέισον Ροθτσιλντ τον Ιανουάριο του 2022, χαρακτηρίζοντάς τον «ψηφιακό κερδοσκόπο που επιδιώκει να πλουτίσει γρήγορα». Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα Meta Birkins έβλαψαν το εμπορικό σήμα της και προκάλεσαν σύγχυση τους καταναλωτές, και ο καλλιτέχνης επωφελήθηκε από την εικόνα του δημοφιλούς luxury brand.
Οι πολυπόθητες τσάντες Birkin, για τις οποίες οι πελάτισσες θα πρέπει να περιμένουν ακόμα και χρόνια για να τις πάρουν στα χέρια τους, αφού πρώτα έχουν καταβάλλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που κυμαίνεται από 10.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ, κατασκευάζονται στο χέρι από εξειδικευμένους τεχνίτες που αφιερώνουν τουλάχιστον 18 ώρες για κάθε τσάντα.
Το όνομά τους το έχουν πάρει από την ηθοποιό Τζέιν Μπίρκιν, και γύρω από το δημοφιλή brand, η εταιρεία διατηρεί εδώ και δεκαετίες ένα πέπλο μυστηρίου σχετικά με την παραγωγή και την κατασκευή της.
Η υπόθεση Birkin εναντιον NFTs πρόκειται για την πρώτη που φτάνει στα δικαστήρια και αφορά την παραβίαση εμπορικών σημάτων από τη δημιουργία NFTs.
Η Ηermes δεν είναι η μόνη εταιρεία που αντιμετωπίζει το ανεξέλεγκτο metaverse, το οποίο προσφέρει δημιουργήματα, για τα οποία τα brands δεν έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που διάσημα brands επιτίθενται στο metaverse, όπως η περίπτωση της Nike η οποία κατηγόρησε την online αγορά StockX ότι προσπαθεί να συνδέσει το brand της με τη δημιουργία εικονικών παπουτσιών τα οποία πωλούσε ως NFTs, παράλληλα με την πώληση μεταχειρισμένων παπουτσιών Nike.