Η Gigi Hadid στην πασαρέλα FW23 της Prada
Η Gigi Hadid στην πασαρέλα FW23 της Prada ©Getty/Photo by Daniele Venturelli/WireImage
Fashion

Prada: Η FW23 συλλογή είναι αφιερωμένη στην επέτειο εισβολής στην Ουκρανία

Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023 της Prada είναι ένα νεύμα στους αφανείς ήρωες του πολέμου

H Prada για τη FW23 συλλογή της αντλεί έμπνευση από τις στολές στρατιωτικών και νοσοκόμων στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Η καρφίτσα με τον λευκό κρίνο, διπλωμένη σε σχέδιο οριγκάμι από βαμβάκι, που συνόδευε την πρόσκληση της Prada έμοιαζε να είναι ένα σημάδι της σημερινής ζοφερής επετείου-ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία-, μια αναγνώριση της σοβαρότητας όσων έχουν περάσει, αλλά και μια ελπίδα για το μέλλον. Πράγματι, η συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας 2023 ήταν αφιερωμένη στην επέτειο εισβολής στην Ουκρανία. Οι συν-δημιουργοί Raf Simons και Miuccia Prada, επαναστάτες και οι δύο, o καθένας με τη δική του αντίληψη της μόδας, αψήφησαν για άλλη μια φορά τις συμβάσεις και επαναπροσδιόρισαν το όμορφο. Παίζοντας με τα παράδοξα, αυτή η σεζόν εξέπληξε με έναν πιο ιδιόμορφο τρόπο.

Η πρόσκληση της Prada για τη συλλογή FW23
©instagram/ stylenotcom

Πριν από ένα χρόνο, η Prada παρουσίασε τη συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας 2022, ακριβώς την ώρα που εμφανίστηκαν τα νέα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπό το φως της τόσο μεγάλης αβεβαιότητας, αναρωτιούνταν και οι ίδιοι, είχε καν σημασία να ασχοληθούν με τη μόδα; Η φετινή συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023 της Prada μας αποδεικνύει πως ναι, τα πάντα έχουν τη σημασία τους. Η κολεξιόν αυτή αποτελεί ένα νεύμα στους αφανείς ήρωες, τους στρατιώτες και τις νοσοκόμες και όλους εκείνους που παλεύουν καθημερινά για να κρατήσουν ζωντανή την ανθρωπότητα.

Η Gigi Hadid στην πασαρέλα FW23 της Prada
©Getty/Photo by Daniele Venturelli/WireImage

Βάζοντας τη μόδα σε νέο πλαίσιο και αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα, ο Simons και η Prada επαναπροσδιόρισαν τη στολή για να τιμήσουν το εξαιρετικό θάρρος και τις στοργικές πράξεις αυτών που τη φορούν. "Κυρίως αυτό που με ενδιαφέρει τώρα είναι να δίνω σημασία σε ό,τι είναι σεμνό, να εκτιμώ τις ταπεινές δουλειές, τις απλές δουλειές, και όχι μόνο την ακραία ομορφιά ή την αίγλη", δήλωσε η Prada.

Τα λευκά ρούχα των νοσοκόμων πρωταγωνιστούσαν με κάθε μορφή: φορέματα, πουκάμισα μακράς γραμμής, κάπες, εικόνες που θύμιζαν αφίσα στρατολόγησης για το σώμα των νοσοκόμων του στρατού την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όσον αφορά τις φούστες, η ποικιλία ήταν πολύ μεγαλύτερη: μίνι, pencil και ογκώδεις έκαναν όλες την εμφάνισή τους, μερικές από τις οποίες στολίστηκαν με πολλά λουλούδια σε σχέδιο origami. Την τιμητική τους είχαν και τα oversized σακάκια σε ταμπά και μαύρο, καθώς και τα απλά πουλόβερ με λαιμόκοψη σε καμηλό και ανθρακί γκρι χρώμα δημιουργώντας μια militaire εικόνα.

Παρόλο που ορισμένα βασικά στοιχεία παρέμειναν σε όλη τη συλλογή -τραπεζοειδείς τσάντες, τρισδιάστατες πινελιές και ανδρικοί ώμοι-, η ομορφιά της συλλογής ήταν η ασυνέπεια και η ποικιλία, τόσο στην παλέτα χρωμάτων όσο και στη σιλουέτα. Η ατελής και σποραδική ποιότητα της ζωής αποδεικνυόταν στα υφάσματα που διαμορφώνονταν με κάθε τρόπο. Ακανόνιστες αλλά σκόπιμες ανατροπές και ρήξεις γνώριμων σιλουετών ανέτρεπαν το κλασικό. Φαινομενικά παράφωνοι συνδυασμοί όπως το απαλό ροδακινί ροζ, το πράσινο του στρατού και το πετρόλ ξέφυγαν από τα ουδέτερα χρώματα που κυριαρχούσαν. Υπερμεγέθη σακάκια απλώνονταν πάνω από εντελώς ξεκούμπωτα πουκάμισα, αποκαλύπτοντας μια κάθετη γραμμή στον κορμό, κάνοντας τα looks να «φαίνονται έτοιμα» για το φθινόπωρο, ενώ εξακολουθούν να αναπολούν την άνοιξη.

Ο θρυλικός ιταλικός οίκος παρουσίασε τη φετινή του συλλογή εύστοχα στο Μιλάνο μέσα σε ένα σπηλαιώδες βιομηχανικό κτίριο. Τα ζοφερά τσιμεντένια δάπεδα, που θύμισαν το γκρίζο σκηνικό του πολέμου αντιπαρατέθηκαν με κοραλλιογενείς στύλους που στεφανώνονταν με βλάστηση, συμβολίζοντας καιρούς ειρήνης. Στην πασαρέλα περπάτησε μεταξύ άλλων και η Gigi Hadid.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice