H Donatella Versace στο Λος Άντζελες
© Instagram / Versace
Fashion

H Donatella Versace στο Λος Άντζελες: από τη σκιά του Gianni στο πάνθεον της μόδας

Πώς ο διάσημος Ιταλικός Οίκος κατάφερε να μείνει στην κορυφή ακόμα και μετά τον θάνατο του ιδρυτή του

Στο Λος Άντζελες δεν βρέχει ποτέ κι όμως την Παρασκευή, 10 Μαρτίου, η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε. Έτσι, η τεράστια παραγωγή του σόου Versace στην πόλη των Αγγέλων μεταφέρθηκε μια μέρα νωρίτερα. Το σόου πραγματοποιήθηκε στην ταράτσα του Pacific Design Center. Η μετάθεση αυτή αποτελεί από μόνη του έναν άθλο: πώς αλλάζεις το πρόγραμμα της Gigi Hadid, της Naomi Campbell, της Emily Ratajkowski και της Kendall Jenner που περπάτησαν στην πασαρέλα μαζί με 70 ακόμη μοντέλα. Πώς αλλάζεις το πρόγραμμα των mega stars Miley Cirus, Dua Lipa, Cher, Lil Nas X, Paris Hilton, Pamela Anderson, Anne Hathaway και Chaning Tatum που κόσμησαν το front row;

Είναι στο dna του οίκου να δαμάζει προκλήσεις. Από τον larger than life Gianni Versace που έφερε στη μόδα την υπερβολή της Αναγέννησης, το φως του ταλέντου του και τα τοπ μόντελ, στη Donatella που γύρισε το χαρτί όταν, μετά τη δολοφονία του αδερφού της, ο οίκος ταλαντεύτηκε. Αδικείται βεβαίως η Donatella: δεν είναι απλώς η μικρότερη αδερφή του Gianni που πάλεψε με δαίμονες, εξαρτήσεις, φήμες και το βάρος φυσικά του πρωτοπόρου αδερφού. Κρατάει ψηλά το ενδιαφέρον της μόδας αλλά και τις πωλήσεις του οίκου περισσότερο από δύο δεκαετίες. Με σεβασμό στην παρακαταθήκη του big brother αλλά με όραμα, πολλή δουλειά κι αρκετή τρέλα. Βεβαίως, διατηρεί και την αγάπη του Gianni στα celebrities. Είτε τα ντύνει στο κόκκινο χαλί, είτε περπατούν στο catwalk, είτε απολαμβάνουν τα θεάματά της από την πρώτη σειρά των επιδείξεων.

Στον ανοιχτό ουρανό του Los Angeles, δύο ημέρες πριν τα Όσκαρ, η Donatella παρουσίασε τη συλλογή prêt a porter για τον προσεχή χειμώνα. Το αγαπάει το LA η Donatella, ειδικά στην περίοδο των βραβείων αφού πάντα οι δημιουργίες της περπατούν στο κόκκινο χαλί και τα μεγάλα πάρτι. Όπως το ρούχο της Lady Gaga με τα οπίσθια έξω που φόρεσε στην επίδειξη η Gigi Hadid. Το έγραψα και σε άλλο κείμενο, μου φάνηκε ότι δεν κολάκευε καμία από τις δυο. Κατά τα άλλα, η επίδειξη είχε τα πάντα και για όλους.

Μια σπουδή στο tailoring με φίνα κοστούμια και little black dresses. Μια ωδή στο μαύρο σε sculptured φορέματα και μαντό. Μια γιορτή παστέλ χρωμάτων σε drapped κοντά φορέματα αλλά και σε μακριά φορέματα με ενδιαφέροντα prints. Κρόκο δέρμα και καραμελιζέ αποχρώσεις, statement τσάντες και ονειρικά παπούτσια συμπλήρωσαν τη συλλογή για γυναίκες και άνδρες και για διαφορετικούς σωματότυπους. Τα μοντέλα ανηφόριζαν προς την ταράτσα κι έπειτα διαχέονταν ανάμεσα στους καλεσμένους δημιουργώντας ένα τρομερό εφέ που απαθανατιζόταν από drone. Να λέμε αλήθειες: το σόου κερδίζει τη μόδα χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη, στιβαρή κι ευπώλητη συλλογή.

Αυτή είναι η χρυσόσκονη του Gianni: να κάνει σόου τη μόδα χωρίς όμως να καπελώνει τις δημιουργίες του. Στο Ωδείο Αθηνών προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Τhe Genius of Gianni Versace Alive» σε σκηνοθεσία του Salvatore Zannino από το Αthens Fashion Film Festival. Εκεί οι άνθρωποι  που τον γνώριζαν μιλούν για αυτόν. Είναι δημοφιλές θέμα ο Gianni, ο τρόπος που έζησε, που δημιούργησε και ο τρόπος που έφυγε. Ήταν Ιούλιος του 1997. Στο τέλος Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, το ίδιο απρόσμενα έφυγε από τη ζωή και η Νταϊάνα, σφραγίζοντας το τέλος μιας εποχής όχι μόνο για τους δύο τους αλλά για τη μόδα και τη σοουμπίζ. Σε αυτά τα συντρίμμια, η Donatella κατάφερε να χτίσει την επόμενη μέρα.

The Genius of Gianni Versace Trailer

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice