Jeremy Scott: Ο εμβληματικός σχεδιαστής του Moschino αποχωρεί από τον ιταλικό Οίκο
Έπειτα από δέκα χρόνια δημιουργικής αλλοφροσύνης, ο σχεδιαστής Jeremy Scott αποχωρεί από τον οίκο Moschino.
Ο σχεδιαστής του Moschino, Jeremy Scott, αποχαιρετά τον διάσημο Οίκο, ύστερα από 10 χρόνια μιας φανταστικής καριέρας
Κόμικ που ξέφευγαν από τις χάρτινες σελίδες, logos, πατάτες τηγανητές και παγωτά που γίνονταν φορέματα. Άψογα φινιρισμένα ρούχα που εξυμνούσαν τη γυναικεία φύση κι έκλειναν το μάτι στην έκπληξη. Φορέματα-άρπες και φορέματα αληθινοί πολυέλαιοι, χρυσές υπερβολές και δερμάτινα statements. Πολιτική, χιούμορ και υψηλή μόδα στην ίδια πασαρέλα. Το αρκουδάκι, το σύμβολο της ειρήνης και το smiley face σε ρουχαλάκια της Barbie και στο κόκκινο χαλί και στις πιο εμβληματικές ντίβες του πλανήτη. Σεβασμός στην ιστορία του Moschino αλλά και βήμα ανοιχτό προς το δικό του μέλλον, με τις δικές του αναφορές και σχεδιαστικές εμμονές.
Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου o Jeremy Scott ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το τιμόνι του ιταλικού οίκου Moschino. «Τα τελευταία 10 χρόνια στον Moschino ήταν μια υπέροχη γιορτή δημιουργικότητας και φαντασίας. Είμαι τόσο περήφανος για την κληρονομιά που αφήνω πίσω μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Massimo Ferretti για την τιμή να ηγηθεί αυτού του εμβληματικού οίκου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους θαυμαστές μου σε όλο τον κόσμο που αγάπησαν τις συλλογές μου και το όραμά μου, γιατί χωρίς εσάς τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό». Στο instagram του ανακοίνωσε και κάτι ακόμη: «καθώς κλείνω αυτό το κεφάλαιο, είμαι ενθουσιασμένος και ανυπομονώ να μοιραστώ το επόμενό μου βήμα».
Είναι το δίχως άλλο το τέλος μιας εποχής. Από το 2013, όταν και ανέλαβε τον Moschino από τα χέρια της Rossella Jardini που αντικατέστησε, έφερε τη λάμψη που χάθηκε με τον ξαφνικό θάνατο του Franco Moschino το 1994. Είκοσι χρόνια μετά όλα είχαν αλλάξει: το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, η δομή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οίκων, ο τρόπος που πλασάρονταν οι σχεδιαστές. Εκείνος όμως επαναλανσάρησε απενοχοποιημένα τη σπιρτάδα και την τρέλα του Franco αλλά και το δικό του πάθος: χρηστικά αντικείμενα γίνονταν φορέσιμα items ενώ η pop art πρωταγωνίστησε σε συλλογές ολόκληρες. Ο σουρεαλισμός, οι αναπάντεχοι χρωματικοί συνδυασμοί και η πολυτέλεια του χρυσού πάνω στο σέξι δέρμα όριζαν τη δημιουργικότητά του. Αναβίωσε μια εποχή που όλοι ντρέπονταν να παραδεχτούν ότι αγάπησαν και παρέσυρε κι άλλους οίκους, όπως τον Versace να τολμήσει ακόμη περισσότερο. Τα 80s και οι αρχές των 90s είναι σχολή.
Στη φαρέτρα του οι μεγάλες σταρ: με την αρχιεπίσκοπο Μαντόνα, την αγαπημένη του Katy Perry αλλά και τις Ariana Grande, Rihanna, Zendaya, Lizzo, Miley Cyrus, τις αδερφές Hadid και την Cardi B βρίσκει γρήγορα τη θέση του στα κοσμικά αλλά και στις στήλες μόδας: ο Moschino είναι και πάλι cool και ο Τζέρεμι, με την εργατικότητα των παλιών μοδίστρων και κυρίως με την τρέλα τους, βρίσκει επιτέλους τον δρόμο του. Πριν το 2013, παρόλο που είχε χτίσει το δικό του όνομα, δεν είχε βρει τον δρόμο που του άξιζε.
Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι γιατί έφυγε. Ο Massimo Ferretti, ιδιοκτήτης της ετικέτας και του Moschino και του Jeremy Scott, δήλωσε: «Είμαι τυχερός που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τη δημιουργική δύναμη που είναι ο Jeremy Scott. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τα 10 χρόνια δέσμευσής του στην κληρονομιά του Φράνκο Μοσκίνο και για την εισαγωγή ενός ξεχωριστού και χαρούμενου οράματος που θα είναι για πάντα μέρος της ιστορίας του Moschino». Δεν ξέρουμε γιατί έφυγε ούτε ποιος θα αναλάβει τον οίκο. Η Naomi Campbell του απάντησε στο instagram ότι ανυπομονεί για το επόμενο του βήμα. Μέχρι τότε θα έχουμε στο νου το φόρεμα της Julia Roberts με τις φωτογραφίες του Clooney, το φόρεμα-σωσίβιο, το ρούχο με τη σακούλα από το καθαριστήριο κι άλλα τόσα που αποδεικνύουν πόσο συναρπαστική είναι η ζωή όταν τολμάς.