Η σχεδιάστρια του ατελιέ Alkmini Fashion μας δίνει τις τάσεις στο βραδινό φόρεμα και το νυφικό για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023
© Λάζαρος Γραικός
Fashion

Αλκμήνη Τριγωνάκη, πώς είναι το τέλειο νυφικό;

Η σχεδιάστρια του ατελιέ Alkmini Fashion μας δίνει τις τάσεις στο βραδινό φόρεμα και το νυφικό για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023

Αλκμήνη Τριγωνάκη: Συνέντευξη με τη σχεδιάστρια μόδας του Alkmini Fashion για τα βραδινά φορέματα, τα νυφικά, τα αξεσουάρ, το sur measure και το pret-a-porter.

Στεγάζει την τέχνη της σε ένα από τα πιο σοφιστικέ, «ντέλι» ατελιέ της Θεσσαλονίκης που καταρρίπτει το ρητό «όλα του γάμου δύσκολα». Από το 1996 ειδικεύεται στο βραδινό φόρεμα, ενώ φροντίζει και οι μέλλουσες νύφες που την εμπιστεύονται να ξεαγχωθούν και να βιώσουν με χαρά και αυτοπεποίθηση «την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους». Η Αλκμήνη Τριγωνάκη δεν είναι μια κλασική σχεδιάστρια μόδας που κρατάει τη διαδικασία σε αυστηρά επαγγελματικά πλαίσια. Είναι ένα κομψό, γελαστό κορίτσι που θα γίνει φίλη σου με το καλημέρα. Οι πρόβες θα είναι πάρτι! Στην τελευταία, θα κοιταχτείς στον καθρέφτη και το πρόσωπό σου θα στολιστεί με ένα πλατύ χαμόγελο, αφού θα αντικρίζεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. 

Θέσαμε στη σχεδιάστρια μερικές ερωτήσεις για την «ώρα την καλή», τις τάσεις της σεζόν, το «τέλειο νυφικό», και εκείνη μας απάντησε με προθυμία και γνώση. 

Η σχεδιάστρια μόδας Αλκμήνη Τριγωνάκη
© Λάζαρος Γραικός

Ποιες είναι οι τάσεις στο νυφικό και το βραδινό φόρεμα για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023; Μπορούμε να μιλάμε για τάσεις ή καλό θα είναι να κλείνουμε τα αυτιά μας στις επιταγές της μόδας και να επιλέγουμε ό,τι ταιριάζει στον χαρακτήρα, τον σωματότυπό μας, το γενικότερο στιλ μας;
Φυσικά ενημερώνομαι διαρκώς για τις τάσεις κάθε σεζόν, για τις γραμμές στα ρούχα, τα σχέδια και τα χρώματα στα υφάσματα. Ακολουθώ τις τάσεις περισσότερο όταν δημιουργώ τις κολεξιόν μου με βραδινά φορέματα γιατί θέλω κάθε φόρεμα που προτείνω να είναι επίκαιρο και φρέσκο. Στις νυφικές κολεξιόν όμως θέλουμε πιο κλασικές γραμμές και διαχρονικό στιλ, θέλουμε ένα νυφικό all time classic. Είναι ωραίο να βλέπεις μετά από χρόνια τις φωτογραφίες του γάμου σου και η εικόνα του νυφικού να αντέχει στον χρόνο χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσεις μια επιλογή που ήταν τάση μιας σεζόν που πέρασε και ξεχάστηκε. Πρέπει όμως να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως οι τάσεις υπάρχουν για να μας δώσουν ιδέες και έμπνευση και όχι για να μας επιβάλουν σχέδια και χρώματα που δε μας ταιριάζουν. Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για βραδινό φόρεμα ή νυφικό, προσαρμόζω τις νέες τάσεις στα χρώματα και τη σιλουέτα της κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Για αυτό τον λόγο επιμένω να βλέπω προσωπικά κάθε γυναίκα που επισκέπτεται το ατελιέ μου και να της προτείνω σχέδια και υφάσματα που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της και τα προτερήματα της σιλουέτας της.
Οι τάσεις λοιπόν για τη φετινή σεζόν στα νυφικά προτείνουν mini και midi νυφικά με over skirt για δεύτερη εμφάνιση στη δεξίωση καθώς και αποσπώμενα μανίκια. Συνεχίζει εντονότερα φέτος η τάση των τρισδιάστατων στοιχείων (λουλούδια, φιόγκοι, γεωμετρικά σχέδια) δίνοντας πλαστικότητα και όγκο στις φόρμες. Έντονες είναι και οι διαφάνειες ή η ψευδαίσθηση διαφάνειας στο μπούστο και το κορσέ του νυφικού. Στα βραδινά φορέματα, θα δούμε φέτος δημιουργίες με ασυμμετρίες, πολλές πτυχώσεις και ντραπαρίσματα. Αρκετοί προτείνουν κουκούλες σε βραδινές τουαλέτες, το naked dress έχει δυναμική παρουσία καθώς και το sleep dress με αέρα lingerie. Στα  φορέματα τα χρώματα που κυριαρχούν φέτος είναι μπλε του κοβαλτίου, μπεζ της άμμου, dusty gold, ροζ violet, έντονα μοβ, φωτεινά κίτρινα, λάιμ και έντονα σαγηνευτικά κόκκινα. Ενώ στα νυφικά επικρατούν οι αποχρώσεις του καφέ και της καραμέλας, autumn blonde, creamy beige, εκρού και κρεμ αποχρώσεις και πολύ λιγότερο το λευκό. 

Alkmini Fashion νυφικό
© Λάζαρος Γραικός

Πώς έρχονται οι μέλλουσες νύφες στο ατελιέ σου; Αποφασισμένες για κάτι συγκεκριμένο ή χωρίς καμιά ιδέα στο κεφάλι τους; Ποιες προτιμάς; 
Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αρκετές από τις μέλλουσες νύφες έρχονται συστημένες από προηγούμενες νύφες που έραψα το νυφικό τους. Έτσι οι περισσότερες μέλλουσες νύφες που έρχονται στο ατελιέ μου θέλουν να ακούσουν πρώτα τι έχω εγώ να τους προτείνω, γνωρίζουν πως έχω μια μακρόχρονη πείρα στη δημιουργία νυφικών και πως για κάθε δημιουργία μου επιμένω στην ποιότητα και την προσωπική προσέγγιση. Αυτό βοηθάει πολύ στη διαδικασία επιλογής του νυφικού, ιδιαίτερα όταν η νύφη δεν έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της και είναι απαραίτητη η δική μου καθοδήγηση. Στις περιπτώσεις που η νύφη έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της φροντίζω να την κατευθύνω για να επιλέξουμε μαζί το τελικό σχέδιο του νυφικού που θα αναδείξει ιδανικά το δικό της στιλ. Οφείλω να ομολογήσω πως η διαδικασία αναζήτησης και η δημιουργία ενός νυφικού σύμφωνα με την προσωπικότητα της γυναίκας που θα το φορέσει είναι ένα από τα στοιχεία που αγαπώ πολύ στη δουλειά μου. Πάντα με εξιτάρει το να δημιουργώ ένα νυφικό από το μηδέν το οποίο είναι μοναδικό γιατί σχεδιάζεται σύμφωνα με το ύφος και τον χαρακτήρα της νύφης που θα το φορέσει.

Alkmini Fashion νυφικό
© Λάζαρος Γραικός

Αν κάποια έρθει αποφασισμένη να φορέσει συγκεκριμένο νυφικό, το οποίο βλέπεις πως δεν θα της ταιριάζει, τι κάνεις; Πώς την πείθεις; Ή δεν προσπαθείς να την πείσεις; Άλλωστε, δική της είναι η χαρά, ας βάλει ό,τι την κάνει να νιώθει θεά.
Σε κάθε περίπτωση, το νυφικό που θα επιλέξει τελικά η μέλλουσα νύφη είναι ένα νυφικό που φορώντας το στην πρόβα το λάτρεψε, είναι ένα νυφικό που πραγματικά θα την κάνει να νιώθει υπέροχα. Εγώ φροντίζω να είναι ένα νυφικό που της ταιριάζει και, όταν το φοράει, θα είναι ο καλύτερος εαυτός της. Έτσι όταν διαπιστώνω πως κάποια επιλογή τους δεν είναι η καλύτερη για αυτές, φροντίζω να τους εξηγήσω τι δεν ταιριάζει και γιατί. Οι περισσότερες νύφες ακολουθούν τις συμβουλές μου και με εμπιστεύονται από την αρχή και σε ελάχιστες περιπτώσεις χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο για να βρούμε την ιδανική επιλογή που θα τις κάνει να νιώσουν «θεές» την ημέρα του γάμου τους. 

Alkmini Fashion
© Λάζαρος Γραικός

Ποιο ήταν το πιο περίεργο πράγμα που σου ζήτησε μια νύφη;
Μετά από τόσες δεκαετίες δημιουργίας και εκατοντάδες νυφικά που ράβουμε, έχουν προκύψει και κάποια πιο ασυνήθιστα αιτήματα από υποψήφιες νύφες. Κάποιες φορές έχω δημιουργήσει νυφικά αρκετά ιδιαίτερα με περίτεχνα και δύσκολα κοψίματα, εντυπωσιακούς μεγάλους γιακάδες, ή μοναδικά ντραπαρίσματα και αρκετές φορές σε αντισυμβατικά χρώματα, για παράδειγμα νυφικό σε κόκκινο χρώμα. Κάποιες φορές προσαρμόζουμε το σχέδιο του νυφικού έτσι ώστε να καλύψουμε κάποια έντονα τατουάζ. Θυμάμαι μια υποψήφια νύφη που μου ζητούσε επισταμένα να καλύψουμε ένα μικρό τατουάζ που είχε στον αυχένα της, λέγοντάς μου πως, αν φαίνεται, θα δυσανασχετούσε ο παπάς. Όταν της είπα πως ο παπάς θα ήταν μπροστά και δε θα το έβλεπε, η απάντηση ήταν «δεν κατάλαβες, τον παπά παντρεύομαι, παπαδιά με τατουάζ δε θα δείξει και πολύ καλά». 

Alkmini Fashion
© Λάζαρος Γραικός

Ποιες γυναίκες είναι πιο ανοιχτές σε προτάσεις σου; Οι νέες; Οι μεγαλύτερες; Όσες παντρεύονται για δεύτερη/τρίτη φορά; Οι Ελληνίδες ή οι ξένες; 
Νομίζω πως είναι περισσότερο θέμα χαρακτήρα και όχι ηλικίας. Οι περισσότερες νύφες είναι ανοιχτές στις προτάσεις μου και αυτό τις βοηθάει να απολαύσουν τη διαδικασία της δημιουργίας του νυφικού τους μέσα από δημιουργικές πρόβες. Το ράψιμο του νυφικού είναι η αφορμή για να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία που συμβάλλει σημαντικά στο να χαρούν την προετοιμασία του γάμου τους ακόμα περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες νύφες που ράβουν το νυφικό τους στο ατελιέ μου, αυτό που τους λείπει όταν ολοκληρώνουμε το νυφικό είναι οι πρόβες που κάναμε μαζί για τη δημιουργία του. Αρκετές από τις νύφες που επιλέγουν να ράψουν το νυφικό τους στο ατελιέ μου είναι νύφες που έρχονται από το εξωτερικό, οι οποίες εκτιμούν και αναζητούν το καλοραμμένο ρούχο, την υψηλή ποιότητα. Αυτές οι νύφες επιλέγουν συνήθως νυφικά σε πιο μίνιμαλ γραμμές, κοντά στη γραμμή του σώματος, εντυπωσιάζονται από τη μεγάλη συλλογή μου από υψηλής ποιότητας υφάσματα, και επιλέγουν τα ολομέταξα, χωρίς πολλά κεντήματα και λαμπερά στοιχεία.   

Alkmini Fashion
© Λάζαρος Γραικός

Εμμένεις στη λεπτομέρεια και τα υφάσματα. Έχεις χιλιάδες μέτρα υφασμάτων στο ατελιέ σου. Πώς επιλέγεις να προτείνεις ύφασμα στην πελάτισσα; Από τι εξαρτάται αν θα βάλει σατέν ή δαντέλα ή ό,τι άλλο; 
Λατρεύω τα υφάσματα, για εμένα είναι βασική πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσω ένα νυφικό ή ένα φόρεμα. Κοινό χαρακτηριστικό βέβαια για όλα τα υφάσματα που επιλέγω είναι η υψηλή ποιότητα, είναι κάτι που θεωρώ αυτονόητο για τη δημιουργία ενός αξιόλογου ρούχου, έτσι μπορώ να επικεντρωθώ στο στιλ της γυναίκας που θα φορέσει το νυφικό ή το φόρεμα και να της προτείνω τα κατάλληλα υφάσματα. Για παράδειγμα, όταν ράβω ένα νυφικό για μια νύφη της οποίας το στιλ είναι πιο ρομαντικό και λεπτεπίλεπτο, θα επιλέξω φίνες μεταξωτές γαλλικές δαντέλες και αέρινες μουσελίνες ή μεταξωτά τούλια σε απαλούς τόνους του ιβουάρ και του σομόν-ροζ. Ενώ όταν η μέλλουσα νύφη είναι ένας δυναμικός εξωστρεφής χαρακτήρας, θα δοκιμάσουμε υφάσματα με εντονότερα στοιχεία, κεντήματα, εντυπωσιακά μοτίβα και πολύτιμες πέτρες, για να δημιουργήσουμε το νυφικό που θα εκφράσει καλύτερα το δικό της μοναδικό στιλ. Στο πρώτο ραντεβού μου με την υποψήφια νύφη διαμορφώνω την εικόνα που θα ταιριάξει στο στιλ της μέσα από κάποιες ερωτήσεις που θα της κάνω παρατηρώντας ταυτόχρονα τον τρόπο που κινείται και μιλάει, «τον αέρα της». Συνήθως η τελική της επιλογή είναι μια από τις 2-3 πρώτες προτάσεις μου και αυτό που της ταιριάζει καλύτερα.

Alkmini Fashion
© Λάζαρος Γραικός

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σου, το τέλειο νυφικό;
Το τέλειο νυφικό για εμένα είναι αυτό που, όταν το φοράει η νύφη στην τελική μας πρόβα, βλέπω ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό της και βλέπω να αναδεικνύεται ο καλύτερος εαυτός της. Είναι τέλειο γιατί ξέρω πως έχει ραφτεί με μεγάλη προσοχή για να εφαρμόζει άψογα στο σώμα της, και φορώντας αυτό το νυφικό την ημέρα του γάμου της ακτινοβολεί από αυτοπεποίθηση και νιώθει υπέροχα σε κάθε βήμα της τελετής.  

Alkmini Fashion

Έχεις ράψει μη λευκό νυφικό;
Φυσικά πολλές αποχρώσεις του λευκού, off white, του ιβουάρ, του πάγου. Έχω ράψει όμως και νυφικά στο χρώμα του δέρματος (nude), ροζ, σομόν, απαλό γαλάζιο, χρυσό, ασημί, με διακριτικά στοιχεία από μαύρες ή κόκκινες λεπτομέρειες. Έχω ράψει και ένα εντυπωσιακό μαύρο νυφικό φόρεμα για drug queen show.

Alkmini Fashion νυφικό

Δίνεις συμβουλές για αξεσουάρ; Τι δεν πρέπει να λείπει από μια νύφη; Τα σκουλαρίκια, ας πούμε;
Ακριβώς επειδή το νυφικό αποτελεί βασικό στοιχείο της νυφικής εμφάνισης και επηρεάζει σημαντικά το ύφος του γάμου, φροντίζω να βοηθώ και να καθοδηγώ τις νύφες στην επιλογή των νυφικών αξεσουάρ, κοσμήματα που ταιριάζουν, ίσως κάποια νυφική κουάφ, τα νυφικά παπούτσια, αλλά και στην επιλογή του νυφικού χτενίσματος και μακιγιάζ. Τα αξεσουάρ της νύφης, αρμονικά συνδυασμένα με το νυφικό και ένα υπέροχο χαμόγελο στο πρόσωπο της νύφης είναι ο ιδανικός συνδυασμός που απογειώνει τη νυφική εμφάνιση.

Alkmini Fashion νυφικό

Τι έβαλες στον γάμο σου; Έραψες μόνη σου το νυφικό σου ή πήγες σε συνάδελφο; 
Στον γάμο μου, όπως φαντάζεσαι, σχεδίασα και έραψα εγώ τα νυφικά μου. Λέω τα νυφικά μου και όχι το νυφικό γιατί φόρεσα δύο νυφικά. Έραψα και φόρεσα στην εκκλησία ένα επιβλητικό νυφικό σε χρυσούς τόνους, με στράπλες μπούστο, μακριά γάντια και μια μεγάλη ουρά και έραψα ένα δεύτερο νυφικό για τη δεξίωση και το οποίο μου έδωσε απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον χορό. Ήμουν από τις νύφες που δεν κατεβαίνουν από την πίστα :-)  Καταλαβαίνεις πως για αρκετούς μήνες το ατελιέ δούλευε εντατικά για να ετοιμάσει τα φορέματα που θα φορούσαν οι κυρίες στον γάμο μου. Ήταν ένας γάμος-αφορμή για κομψές και εντυπωσιακές εμφανίσεις και ένας τρόπος για να με τιμήσουν φορώντας δικές μου δημιουργίες. 

Alkmini Fashion φορέματα βραδινά

Και λίγα βιογραφικά, για να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Πότε αποφάσισες ότι θα ασχοληθείς με το σχέδιο μόδας; Ποιες είναι οι σπουδές σου; Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη μόδα εν γένει και πόσο με το νυφικό; 
Ξεκίνησα να δημιουργώ made-to-measure φορέματα και γυναικεία μόδα το 1996 δημιουργώντας το δικό μου ατελιέ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο σχέδιο μόδας στη Θεσσαλονίκη και τη μετεκπαίδευσή μου με υποτροφία στο Μάντσεστερ. Από την εφηβική μου ηλικία ακόμα είχα αρχίσει να ασχολούμαι με τη μόδα και να ράβω τα δικά μου ρούχα με τη βοήθεια της μητέρας μου. Λατρεύω τη δουλειά μου και για εμένα ήταν και είναι η ιδανική επαγγελματική επιλογή, πραγματικά δυσκολεύομαι να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάποιο άλλο αντικείμενο. 
Ξεκίνησα λοιπόν να παρουσιάζω τις δικές μου συλλογές με γυναικεία ρούχα και βραδινά φορέματα και μετά από τα πρώτα 4-5 χρόνια άρχισα να δημιουργώ και τις δικές μου συλλογές νυφικών. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και περήφανη που το πρώτο μου ατελιέ στην Έδεσσα συνεχίζει όχι μόνο να λειτουργεί αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εργαστήριο παραγωγής των κολεξιόν μου στελεχωμένο από έμπειρες μοδίστρες που βρίσκονται δίπλα μου από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Καμαρώνω όμως και για το υπέροχο ατελιέ που έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία δέκα χρόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο υπέροχο διατηρητέο κτίριο της Στοάς Μαλακοπή, το οποίο αποπνέει αέρα Παριζιάνικου ατελιέ. Εκεί δέχομαι τις πελάτισσές μου, κάνουμε τις πρόβες μας και εκεί σχεδιάζω και δημιουργώ τα νυφικά και τα φορέματα των συλλογών μου. 
Παράλληλα με τις υπηρεσίες made-to-measure που προσφέρουμε στο ατελιέ, σχεδιάζω και είναι διαθέσιμα μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.alkmini.info μια σειρά pret-a-porter γυναικείων ρούχων σε περιορισμένο αριθμό, ειδικά επιλεγμένα για την σύγχρονη γυναίκα που θέλει η καθημερινή της εμφάνιση στον χώρο εργασίας της ή σε μια casual απογευματινή εκδήλωση να χαρακτηρίζεται από θηλυκότητα, διαχρονική κομψότητα, πάντα με υψηλή ποιότητα στη ραφή και τα υφάσματα. Τα ρούχα που προτείνω φροντίζω να είναι κλασικά και διαχρονικά ώστε να αποτελέσουν τον πυρήνα και τη βάση της γκαρνταρόμπας κάθε γυναίκας που θέλει να διαμορφώσει το δικό της προσωπικό στιλ. Σε κάθε κολεξιόν που σχεδιάζω, επιδιώκω οι προτάσεις μου να αναδεικνύουν τη γυναικεία θηλυκότητα, θέλω η γυναίκα που επιλέγει ένα ρούχο δικό μου να είναι και να νιώθει ο καλύτερος εαυτός της.

ALKMINI atelier
Στοά Μαλακοπή,  Συγγρού 7, Πλ. Χρηματιστηρίου, Θεσσαλονίκη, alkmini.info@gmail.com, Τηλέφωνο ραντεβού: 231 4017964

ALKMINI atelier Edessa
Εγνατία 33,  Τ.Κ. 582 00, Έδεσσα, Τηλέφωνο ραντεβού: 2381 023397

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice