Η Zendaya πρωταγωνίστρια στη νέα καμπάνια της Louis Vuitton για την τσάντα Capucines

Ποια είναι και σε ποιον ανήκει η διάσημη βίλα που φιλοξένησε την Ζεντάγια για τη διαφήμιση;

Τάνια Δελή |

Capucines by Louis Vuitton: H ιστορία της τσάντας, ποιες διασημότητες την διαφήμισαν, πού γυρίστηκε η καμπάνια για το 2023 με πρωταγωνίστρια την Ζεντάγια. 

Κάθε μεγάλος Οίκος μόδας διαθέτει τα εμβληματικά του αξεσουάρ και ο Louis Vuitton έχει τις Capucines του. Η σειρά Capucines λανσαρίστηκε το 2013 και η τσάντα πήρε την ονομασία της από τον παριζιάνικο δρόμο της Δεξιάς όχθης, την rue des Capucines, εκεί που ο Γαλλικός Οίκος άνοιξε το πρώτο του κατάστημα το 1854. Πρόκειται για μια τσάντα φτιαγμένη από εξαιρετικό δέρμα μοσχαριού, μαλακή, φίνα, ανθεκτική, με άψογο φινίρισμα και πάρα πολύ ακριβή. Η τιμή της ξεκινάει από 5500 ευρώ και ανάλογα με το δέρμα (κροκόδειλος) μπορεί να ξεπεράσει τα 30.000 ευρώ. Το σχέδιο της συγκεκριμένης σειράς στην ουσία είναι "δύο τσάντες σε μία" καθώς μπορεί να φορεθεί και να μεταφερθεί με δύο τρόπους: Είτε να κρυφτεί το μπροστινό δερμάτινο καπάκι της μέσα στην τσάντα οπότε αναδεικνύεται ευδιάκριτα το λογότυπο, είτε να βγει απέξω καλύπτοντας το οπότε γίνεται μια κλασσική τσάντα χειρός. Η πρώτη διασημότητα που την κράτησε ήταν η Angelina Jolie και αυτό ήταν αρκετό για να εκτοξευτεί η φήμη, η αναγνωρισημότητα και οι πωλήσεις της σε όλο τον κόσμο κατακόρυφα. Όσο δημοφιλής όμως έγινε η σειρά Capucines άλλο τόσο δημοφιλείς έγιναν και οι διαφημίσεις της. Μόνο τα τελευταία χρόνια μια παρέλαση διασημοτήτων από την Μαρία- Ολυμπία, κόρη του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ, μέχρι την Γαλλίδα ηθοποιό Λεά Σεϊντού την Έμα Στόουν, την Κάρλι Κλος, τη Ζιζέλ, το χρυσό κορίτσι του τένις Ναόμι Οζάκα έχουν πρωταγωνιστήσει στις διαφημιστικές καμπάνιες με τρομερή επιτυχία. Αυτή τη σεζόν τα σκήπτρα πήρε η Zendaya.

Στην καμπάνια που υπογράφει το τρομερό δίδυμο της φωτογραφίας, ο Mert Alas & Marcus Piggot βλέπουμε την βραβευμένη με 2 Εmmy 26χρονη κουκλάρα τραγουδίστρια και ηθοποιό ντυμένη με μαύρο κολλητό μίνι φόρεμα με χρυσά φερμουάρ και ψηλοτάκουνες μπότες να κρατάει μια Capucines ίδιο χρώμα και να περπατάει πάνω στην οροφή μιας βίλας με φόντο ένα ηλιόλουστο καλοκαιρινό τοπίο δίπλα θάλασσα. Μια γυναίκα που ξεχειλίζει από γοητεία ενσαρκώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το τολμηρό πνεύμα της Louis Vuitton. Ποια είναι όμως αυτή η βίλα και που βρίσκεται αυτό το τοπίο; 

Η Zendaya με LVCapucines στη βίλα Ε-1027

Το τοπίο είναι στη Γαλλική Cote d Azur και συγκεκριμένα στο χωριό Roquebrune Cap Martin, ένα αγαπημένο θέρετρο των Γάλλων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, που βλέπει απέναντι το Μονακό. Δύο αρχιτέκτονες έκαναν διάσημο αυτό το μέρος: Ο Γαλλο-Ελβετός Le Corbusier και η Ιρλανδή Eileen Gray. Το σπίτι που βλέπουμε στη διαφημιστική ταινία είναι η περίφημη βίλα Ε-1027, ένα από τα εμβληματικότερα δείγματα του μοντερνισμού που σχεδίασε και έχτισε το 1929 η αρχιτέκτων και σχεδιάστρια επίπλων Eileen Gray, μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα.

Η Villa E-1027 ήταν το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ της Gray. Την σχεδίασε με τον τότε σύντροφό της, τον Ρουμάνο αρχιτέκτονα Jean Badovici, ιδιοκτήτη της οικίας, για να στεγάσουν τον έρωτά τους. Το όνομα «Villa E-1027» είναι αναφορά στα ονόματα των Gray και Badovici: το E είναι το αρχικό γράμμα του μικρού ονόματός της ενώ στη θέση των αρχικών του ζευγαριού – J, B και G – μπήκαν οι θέσεις των γραμμάτων στο λατινικό αλφάβητο (10, 2 και 7). Το ζευγάρι όμως χώρισε λίγο μετά την ολοκλήρωση του σπιτιού. Η Gray έφυγε για να κτίσει το νέο της σπίτι, το Tempe a Pailla στο κοντινό Menton ενώ ο Badovicci συνέχισε να ζει στην Ε-1027. Φίλοι και οι δύο με τον Λε Κορμπιζιέ τον φιλοξενούσαν συχνά και για μεγάλα διαστήματα. Ο Λε Κορμπιζιέ που λάτρευε το μέρος ζωγράφισε με έντονα χρώματα και σχέδια (κυρίως γυμνά) πολλούς από τους τοίχους της κατοικίας. Όμως αυτή η εικαστική "εισβολή" στο σπίτι δεν άρεσε καθόλου στην Gray θεωρόντας τη πρωτοβουλία του βανδαλισμό αλλά (ευτυχώς) δεν πρόλαβε να τις καταστρέψει. Είτε ζωγράφισε αυτές τις τοιχογραφίες απο θαυμασμό, είτε από ζήλεια για το σπουδαίο έργο της Gray, ο Le Corbusier δέθηκε περίπλοκα με το μέλλον αυτού του σπιτιού. Αποτυγχάνοντας να το αγοράσει ο ίδιος, αγόρασε τελικά ένα μικρό κομμάτι γης ακριβώς ανατολικά της βίλας όπου έκτισε μια μικρή ρουστίκ καμπίνα, το περίφημο Cabanon de Vacances. Εδώ ερχόταν για δουλειά και περισυλλογή κάθε Αύγουστο μέχρι που πέθανε το 1965 κολυμπώντας στην παραλία κάτω από τη βίλα Ε-1027, σε ηλικία 77.

Τα επόμενα χρόνια η βίλα εγκαλείφθηκε οριστικά και έμεινε έτσι ως το 1990 οπότε και αγοράστηκε από μια κρατική εταιρεία προκειμένου να ανακαινισθεί. Τα σχέδια για την ανακαίνιση προετοιμάστηκαν από τη Γαλλική κυβέρνηση η οποία το όρισε ως Εθνικό Πολιτιστικό Μνημείο της Γαλλίας. Μετά από πολλές περιπέτειες η βίλα τελικά ανακαινίσθηκε μόλις το 2021 και παραδόθηκε στην εταιρεία που την διαχειρίζεται σαν μνημείο έκτοτε. Ολόκληρη η περιοχή μετά και τον θάνατο του Λε Κορμπιζιέ θεωρήθηκε περιοχή διεθνούς ενδιαφέροντος με μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία και ανακηρύχθηκε "Moderne Site". Από τον Ιούλιο του 2021, τα κτίρια είναι ανοικτά για το κοινό. 

Η ιστορία της βίλας Ε-1027